Kakao lepsze niż kawa po nieprzespanej nocy
![Kakao lepsze niż kawa po nieprzespanej nocy .get_the_title().](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2019/01/kakao0.jpg)
Ostatnie badania opublikowane w Journal of Hypertension udowodniły, że wypicie szklanki kakao do śniadania jest w stanie zmniejszyć złe samopoczucie po nieprzespanej nocy.
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2019/01/cacao3-e1548080708981.jpg)
W czasie trwania badania naukowcy podawali osobom po bezsennej nocy dwa rodzaje kakao – jedno bogate we flawanole i drugie z mniejszą ich zawartością. Po upływie dwóch godzin od spożycia badacze ocenili różne zmienne sercowo-naczyniowe i poznawcze u obu z grup.
Wyniki wykazały, że kakao bogate we flawanole zapewniało działanie ochronne na układ sercowo-naczyniowy, zmniejszając szkodliwe hemodynamiczne skutki deprywacji snu, takie jak wzrost skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi czy wzrost prędkości fali tętna.
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2019/01/cocoa-e1548080799359.jpg)
Brak snu ma negatywny wpływ na zdrowie sercowo-naczyniowe, a w szczególności na ciśnienie krwi, wpływa na zaburzenia poznawcze oraz problemy z pamięcią, które z czasem mogą doprowadzić do demencji i choroby Alzheimera.
Wyniki badania sugerują, że spożywanie kakao bogatego we flawanole jest wstanie wpłynąć na negatywne skutki minionej nocy.
Ponadto kakao jest bogate w minerały, ma wiele zdrowotnych właściwości, pobudza i polepsza koncentrację oraz dobrze wpływa na procesy metaboliczne, które zachodzą w mózgu. Przyczynia się do zmniejszania ryzyka miażdżycy i udaru mózgu, a także przeciwdziała niedokrwieniu narządów.
Dzięki zawartości serotoniny, dopaminy i tryptofanu, które umożliwiają produkcje endorfin, po spożyciu kakao możemy poprawić sobie samopoczucie.
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2019/01/caacao-e1548082657398.jpg)
Mimo że życzymy jak najmniej nieprzespanych nocy, ale na wszelki wypadek podajemy wam przepis na najlepsze domowe kakao:
1 szklanka ulubionego mleka (może być roślinne)
1 łyżeczka sypkiego kakao
1 łyżeczka miodu
szczypta soli
mała szczypta chili w proszku
Kakao, miód, sól i chili rozmieszać w niewielkiej ilości ciepłego mleka, a pozostałą część zagotować. Do garnka z gotującym się mlekiem wlać rozmieszane uprzednio kakao i jeszcze przez chwilę gotować do aż do całkowitego rozpuszczenia. Wypijać gorące.
Tekst: Marta Mankiewicz