Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Kakao lepsze niż kawa po nieprzespanej nocy

Naukowcy dowodzą, że po bezsennej nocy powinniśmy sięgać nie po filiżankę mocnej kawy, a po kubek gorącego kakao. To ono ma nas postawić na nogi.
.get_the_title().

Ostatnie badania opublikowane w Journal of Hypertension udowodniły, że wypicie szklanki kakao do śniadania jest w stanie zmniejszyć złe samopoczucie po nieprzespanej nocy.

W czasie trwania badania naukowcy podawali osobom po bezsennej nocy dwa rodzaje kakao – jedno bogate we flawanole i drugie z mniejszą ich zawartością. Po upływie dwóch godzin od spożycia badacze ocenili różne zmienne sercowo-naczyniowe i poznawcze u obu z grup.

Wyniki wykazały, że kakao bogate we flawanole zapewniało działanie ochronne na układ sercowo-naczyniowy, zmniejszając szkodliwe hemodynamiczne skutki deprywacji snu, takie jak wzrost skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi czy wzrost prędkości fali tętna.

Brak snu ma negatywny wpływ na zdrowie sercowo-naczyniowe, a w szczególności na ciśnienie krwi, wpływa na zaburzenia poznawcze oraz problemy z pamięcią, które z czasem mogą doprowadzić do demencji i choroby Alzheimera.

Wyniki badania sugerują, że spożywanie kakao bogatego we flawanole jest wstanie wpłynąć na negatywne skutki minionej nocy.

Ponadto kakao jest bogate w minerały, ma wiele zdrowotnych właściwości, pobudza i polepsza koncentrację oraz dobrze wpływa na procesy metaboliczne, które zachodzą w mózgu. Przyczynia się do zmniejszania ryzyka miażdżycy i udaru mózgu, a także przeciwdziała niedokrwieniu narządów.

Dzięki zawartości serotoniny, dopaminy i tryptofanu, które umożliwiają produkcje endorfin, po spożyciu kakao możemy poprawić sobie samopoczucie.

Mimo że życzymy jak najmniej nieprzespanych nocy, ale na wszelki wypadek podajemy wam przepis na najlepsze domowe kakao:

1 szklanka ulubionego mleka (może być roślinne)
1 łyżeczka sypkiego kakao
1 łyżeczka miodu
szczypta soli
mała szczypta chili w proszku

Kakao, miód, sól i chili rozmieszać w niewielkiej ilości ciepłego mleka, a pozostałą część zagotować. Do garnka z gotującym się mlekiem wlać rozmieszane uprzednio kakao i jeszcze przez chwilę gotować do aż do całkowitego rozpuszczenia. Wypijać gorące.

Tekst: Marta Mankiewicz

FOODIE