Kalafior znów na czasie! W dodatku jest świetną alternatywą dla wielu produktów
Kalafior posiada wiele cennych właściwości i składników odżywczych. Ma niską zawartości cukru, a więc także niską wartość energetyczną, jest bogaty w błonnik, witaminę C, A i witaminę K, szczególnie potrzebną dla zdrowia naszych kości. Zawarty w nim kwas foliowy jest niezbędny dla odpowiedniego wzrostu i funkcjonowania komórek.
Włączając kalafior do codziennej diety, zyskamy całe mnóstwo korzyści dla naszego zdrowia.
Już jakiś czas temu zaczęto wykorzystywać go jako bezglutenową i niskowęglowodanową alternatywę dla mąki pszennej.
Niektórzy z was już się przekonali, że zmielony, surowy kalafior świetnie nadaje się na przykład jako spód do pizzy.
Kucharze również doceniają jego wszechstronność, neutralny smak i chrupką teksturę, która dobrze zachowuje się przy panierowaniu, smażeniu oraz pieczeniu i pozwala serwować kalafiora na różne sposoby.
Jedna z sieci restauracji w Kalifornii, Chipotle Mexican Grill, w odpowiedzi na prośby odwiedzających ją gości wprowadziła do karty w swoich 55 lokalach ryż z kalafiora. – Do tej pory jedno na trzy zapytania od klientów Chipotle o nową pozycję w menu dotyczyło właśnie alternatywy dla ryżu – powiedział Chris Brandt, dyrektor ds. Marketingu w Chipotle Mexican Grill. – Odpowiedzieliśmy na prośby naszych gości i stworzyliśmy ryż z kalafiora, która zapewnia smaczną odmianę dla naszego klasycznego, białego ryżu. Robimy go z użyciem tych samych technik kulinarnych oraz świeżych dodatków, czyli z posiekaną kolendrą, sokiem z limonki i solą. Nasi goście go pokochali.
Według Gary’ego Augustine’a, dyrektora ds. Marketingu w Van Drunen Farms, firmie zajmującej się przetwórstwem warzyw, kalafior to jedno z najbardziej modnych warzyw 2020 roku. Innowacje w dziedzinie jego przetwórstwa, takie jak makaron kalafiorowy, tacos, precle, krakersy i inne produkty zastępujące mąkę mielonym kalafiorem, są wyjątkowo pożądane. – Kalafior świetnie sprawdza się w połączeniu z wieloma produktami, a jego smak można przekształcać, zestawiając go z innymi, aromatycznymi produktami – powiedział Augustine. – Eksperymentowanie z kalafiorem wpisuje się również w większość obecnych trendów żywieniowych konsumentów, w tym w dietę paleo, wegańską i niskowęglowodanową.
Eksperci od żywienia cały czas pracują nad nowymi alternatywami dla klasycznych potraw i przekąsek z dodatkiem kalafiora.
Zapewne więc w sklepach niedługo pojawią się kalafiorowe alternatywy. Czego możemy się spodziewać? Między innymi chrupiących, panierowanych różyczek przypominających skrzydełka kurczaka, gotowych steków z kalafiora, już zmielonego ciasta do pizzy i ryżu z kalafiora. Oczywiście mowa o produktach dobrej jakości, bez sztucznych dodatków i wciąż pełnych wartości odżywczych.
Tekst: Marta Mankiewicz