Komfortowe jedzenie na zimę
![Komfortowe jedzenie na zimę .get_the_title().](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2019/01/cook-food-kitchen-eat-54455.jpeg)
Mamy środek zimy, na dworze przez większą część dnia jest upiornie ciemno, a temperatura znów zaczyna niepokojąco spadać. To dobre powody, by poprawić sobie nastrój kilkoma prostymi daniami, które dobrze nam się kojarzą.
1. Pancakes
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2019/01/mr-pancake-e1548026235210.jpg)
Mogą być oczywiście też nasze rodzime naleśniki, ale umówmy się – kto w dzieciństwie nie chciał się poczuć jak na amerykańskich filmach i nie marzył o piętrowym torcie z pancakesów polanych szczodrze syropem klonowym?
Ponieważ jesteśmy dorośli, możemy jeść to, na co mamy ochotę. Jeżeli chcecie, by było zdrowiej, dodajcie świeże owoce.
Zróbcie je samodzielnie z przepisu Ani Starmach (wersję wegańską świetnie opracowała Karolina Gawrońska z Savory or Sweet) lub pozwólcie, by ktoś przyrządził je za was. W Mr. Pancake w pięciu miastach w Polsce dostaniecie prawdziwie food pornowe wersje tego popularnego śniadania.
2. Croque Monsieur/Croque Madame
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2019/01/20431749_343697119398913_6645241258624301684_n-e1548026511618.jpg)
Jeżeli nie kręci was nadmiar słodkości i wolicie zacząć dzień od czegoś konkretniejszego, polecamy słynną francuską zapiekaną kanapkę w wersji Monsieur lub Madame (różnią się dodatkiem jajka sadzonego w Madame).
Dużo dobrego sera, wędlina, opieczone pieczywo – czego chcieć więcej w zimowy poranek?
Na Croque w dowolnej wersji polecamy przejść się do warszawskiego Kremu albo do Charlotte w Warszawie, Poznaniu, Krakowie i Wrocławiu.
3. Mac and cheese
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2019/01/pexels-photo-806357-e1548026840417.jpeg)
Doszliśmy do comfortfoodowej kwintesencji.
Makaron z serem jada się chyba w każdym miejscu na świecie, ale najbardziej popularna okazała się wersja amerykańska, z makaronem typu kolanka.
Tłuste, sycące, robi się go błyskawicznie, więc możecie skorzystać z prostego przepisu Stonerchefów (to eksperci od rozpustnego żarcia, więc nie będziecie zawiedzeni!), a jeśli bardzo chcecie by ktoś wam podał tę michę makaronu pod nos, odwiedźcie Pizza Boyz na warszawskim Powiślu. Po wersję wegańską odsyłamy do Falli w kilku miastach w Polsce.
4. Ramen
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2019/01/46142987_467696150419364_5911985146793295872_n-e1548027734912.jpg)
Najlepsze na zimę są zupy, a takie z bogatą wkładką to już w ogóle.
Odkąd kilka lat temu odkryliśmy dobrodziejstwa ramenu, zajadamy się nim coraz śmielej, szukając nowych połączeń i odważnych smaków.
Ramen was rozgrzeje, ukoi i nasyci jak chyba żadne inne danie na tej liście, a zgodne z japońską etykietą siorbanie klusek ma w sobie coś kontemplacyjnego. Ponieważ przygotowanie porządnego wywaru to dość żmudna robota, polecamy jednak przejść się na michę na miasto – w Warszawie oczywiście do Vegan Ramen Shopu, Arigatora , MOD i Yatta Ramen, w Poznaniu do YetzTu.
5. Zapiekanki
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2019/01/28168038_1945307749064234_2198436033142665072_n-e1548028103301.jpg)
Nasze polskie, tradycyjne. Kiedyś jedzone w nocy między imprezami, później wyparte przez budki z kebabami, obecnie są posiłkiem prawdziwie nostalgicznym, na wspomnienie którego nie sposób się nie uśmiechnąć.
Siła zapiekanki polega na tym, że możesz sobie na nią położyć absolutnie każdy składnik i będzie dobrze.
Nie podamy przepisu, co by nie ograniczać waszej kuchennej kreatywności, za to podpowiemy, że najlepsze buły w Polsce nadal podaje się z okienka krakowskiego Okrąglaka, czyli u Endziora, w Warszawie za to możecie wbić na Zapiexy Luksusowe.
Mamy nadzieję, że powyższe menu pozwoli wam przetrwać całą pozostałą część zimy. Byle do wiosny!
Tekst: KG