Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Komfortowe jedzenie na zimę

Comfort food odgania smutki, rozgrzewa i przywołuje dobre wspomnienia z dzieciństwa. Nic dziwnego, że od kilku lat restauratorzy i blogerzy przypominają nam o prostych potrawach znanych z rodzinnych domów.
.get_the_title().

Mamy środek zimy, na dworze przez większą część dnia jest upiornie ciemno, a temperatura znów zaczyna niepokojąco spadać. To dobre powody, by poprawić sobie nastrój kilkoma prostymi daniami, które dobrze nam się kojarzą.

1. Pancakes

Źródło: fanpage Mr. Pancake

Mogą być oczywiście też nasze rodzime naleśniki, ale umówmy się – kto w dzieciństwie nie chciał się poczuć jak na amerykańskich filmach i nie marzył o piętrowym torcie z pancakesów polanych szczodrze syropem klonowym?

Ponieważ jesteśmy dorośli, możemy jeść to, na co mamy ochotę. Jeżeli chcecie, by było zdrowiej, dodajcie świeże owoce.

Zróbcie je samodzielnie z przepisu Ani Starmach (wersję wegańską świetnie opracowała Karolina Gawrońska z Savory or Sweet) lub pozwólcie, by ktoś przyrządził je za was. W Mr. Pancake w pięciu miastach w Polsce dostaniecie prawdziwie food pornowe wersje tego popularnego śniadania.

2. Croque Monsieur/Croque Madame

Źródło: fanpage Krem

Jeżeli nie kręci was nadmiar słodkości i wolicie zacząć dzień od czegoś konkretniejszego, polecamy słynną francuską zapiekaną kanapkę w wersji Monsieur lub Madame (różnią się dodatkiem jajka sadzonego w Madame).

Dużo dobrego sera, wędlina, opieczone pieczywo – czego chcieć więcej w zimowy poranek?

Na Croque w dowolnej wersji polecamy przejść się do warszawskiego Kremu albo do Charlotte w Warszawie, Poznaniu, Krakowie i Wrocławiu.

3. Mac and cheese

Doszliśmy do comfortfoodowej kwintesencji.

Makaron z serem jada się chyba w każdym miejscu na świecie, ale najbardziej popularna okazała się wersja amerykańska, z makaronem typu kolanka.

Tłuste, sycące, robi się go błyskawicznie, więc możecie skorzystać z prostego przepisu Stonerchefów (to eksperci od rozpustnego żarcia, więc nie będziecie zawiedzeni!), a jeśli bardzo chcecie by ktoś wam podał tę michę makaronu pod nos, odwiedźcie Pizza Boyz na warszawskim Powiślu. Po wersję wegańską odsyłamy do Falli w kilku miastach w Polsce.

4. Ramen

Źródło: fanpage Arigator Ramen Shop

Najlepsze na zimę są zupy, a takie z bogatą wkładką to już w ogóle.

Odkąd kilka lat temu odkryliśmy dobrodziejstwa ramenu, zajadamy się nim coraz śmielej, szukając nowych połączeń i odważnych smaków.

Ramen was rozgrzeje, ukoi i nasyci jak chyba żadne inne danie na tej liście, a zgodne z japońską etykietą siorbanie klusek ma w sobie coś kontemplacyjnego. Ponieważ przygotowanie porządnego wywaru to dość żmudna robota, polecamy jednak przejść się na michę na miasto – w Warszawie oczywiście do Vegan Ramen Shopu, Arigatora , MOD i Yatta Ramen, w Poznaniu do YetzTu.

5. Zapiekanki

Źródło: fanpage Zapiexy Luksusowe

Nasze polskie, tradycyjne. Kiedyś jedzone w nocy między imprezami, później wyparte przez budki z kebabami, obecnie są posiłkiem prawdziwie nostalgicznym, na wspomnienie którego nie sposób się nie uśmiechnąć.

Siła zapiekanki polega na tym, że możesz sobie na nią położyć absolutnie każdy składnik i będzie dobrze.

Nie podamy przepisu, co by nie ograniczać waszej kuchennej kreatywności, za to podpowiemy, że najlepsze buły w Polsce nadal podaje się z okienka krakowskiego Okrąglaka, czyli u Endziora, w Warszawie za to możecie wbić na Zapiexy Luksusowe.

Mamy nadzieję, że powyższe menu pozwoli wam przetrwać całą pozostałą część zimy. Byle do wiosny!

Tekst: KG

FOODIE