Koreańscy naukowcy stworzyli wołowy ryż
Nie chodzi o ryż z dodatkiem wołowiny, ani nawet o ryż o smaku wołowym. Wynalazek południowokoreańskich naukowców to wyhodowany w laboratorium ryż, który zawiera w sobie komórki mięsa i tłuszczu wołowego.
Zdaniem naukowców w przyszłości może on stanowić tańsze i bardziej zrównoważone alternatywne źródło białka, o niższym śladzie węglowym niż wołowina.
– Wyobraźmy sobie, że wszystkie potrzebne nam składniki odżywcze uzyskujemy z ryżu białkowego pochodzącego z hodowli komórkowej. Ryż sam w sobie ma wysoki poziom składników odżywczych, ale dodanie komórek pochodzących od zwierząt gospodarskich może go jeszcze bardziej zwiększyć – mówi główna autorka badania Sohyeon Park.
Jak powstaje mięsny ryż? Najpierw naukowcy pokrywają ziarnka ryżu żelatyną rybną, aby komórki mięsne lepiej się do niego przyczepiły. Następnie wprowadzają do ziaren ryżu krowie komórki macierzyste mięśni i tłuszczu. Całość dojrzewa w laboratorium od 9 do 11 dni. Laboratoryjna hybryda ryżu i wołowiny ma różowy kolor. Jest twardsza i bardziej lepka od zwyczajnego ryżu, a do tego ma wyższą zawartość białka i tłuszczu.
Ziarna, w których rozwinęło się więcej komórek wołowiny, faktycznie pachną jak mięso i… migdały, a te, w których rozwinęło się ich mniej, pachną olejem kokosowym i śmietanką.
Zanim naukowcy stworzyli hybrydowy ryż, eksperymentowali także z innymi rodzajami żywności, na przykład z soją. Jednak to właśnie struktura ziaren ryżu okazała się najbardziej przyczepna. ’Stworzono nowy składnik żywności, który może przezwyciężyć kryzys żywnościowy ludzkości’ – podsumowali naukowcy w badaniu. Podkreślili także, że ich wynalazek może odegrać kluczową rolę w przezwyciężeniu rosnących problemów zdrowotnych, ryzyka chorób zakaźnych, zmiany klimatu i niedoboru zasobów. Czy hybrydowy ryż faktycznie trafi na nasze talerze? To możliwe, bo naukowcy mówią, że jego kilogram mógłby kosztować 2,23 dol., czyli około 9 zł.
Tekst: NS