Kulinarny wyścig z czasem, czyli 5 szybkich przepisów idealnych na upały!

Sprawdzamy 5 szybkich przepisów, które idealnie sprawdzą się w upały. Te dania przygotujecie bez wysiłku i w ekspresowym tempie!
.get_the_title().

Razem z marką Siemens przygotowaliśmy zestawienie szybkich, lekkich dań, które sprawdzą się w czasie upałów, a do tego zrobią się prawie same i to w krótkim czasie. W przyrządzeniu wszystkich tych potraw pomogą ci piekarniki z linii iQ500 Siemens, które zostały zaprojektowane tak, abyśmy nie musieli czekać.

1. Szakszuka

Składniki:
2 pomidory, 1/2 łyżki masła lub oliwy, 2 jajka, sól, pieprz, oregano, chili, kumin

Przygotowanie:

Pomidory sparz, obierz i pokrój w kostkę. Na patelnię włóż masło lub oliwę i czosnek, podsmaż, dodaj pomidory i przyprawy. Smaż ok. 4 minut, aż sos zgęstnieje. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na patelnię wbij jajka, przypraw je solą i pieprzem. Wstaw patelnię do piekarnika (ale upewnij się najpierw, czy twoją patelnię można wkładać do piekarnika) na 10-15 minut, aż jajka się zetną.

Bardziej szczegółowy przepis znajdziesz tutaj.

2. Zapiekany bakłażan

Składniki:
1 większy, dojrzały bakłażan pokrojony wzdłuż w plastry tej samej grubości, sok z 1-2 limonek, 1 łyżka oleju, 1-2 wyciśnięte ząbki czosnku, 1 łyżeczka posiekanego imbiru, sól, pieprz, 1 łyżeczka sosu sojowego, 2 łyżeczki miodu, płatki chili do smaku, posiekany szczypiorek

Przygotowanie:
Połącz ze sobą wszystkie składniki sosu oprócz miodu i płatków chili. Posmaruj każdy płat bakłażana sosem, grilluj w piekarniku przez 5 minut z każdej strony do uzyskania ładnego, złotego koloru. Przy obracaniu posmaruj bakłażana sosem z drugiej strony. Odstaw. Do pozostałego sosu dodaj miód, wymieszaj, polej nim bakłażany, posyp płatkami chili i szczypiorkiem.

Bardziej szczegółowy przepis znajdziesz tutaj.

3. Pieczony pstrąg

Składniki:
2 pstrągi, 5 cytryn, pęczek koperku, sól i pieprz, 4 ząbki czosnku, 80 ml oleju, 1 łyżeczka ostrej papryki w płatkach

Przygotowanie:

Umyj i osusz wypatroszone pstrągi. 3 cytryny pokrój w plasterki, połóż na blasze. Na cytrynach umieść posolone ryby nacięte ostrym nożem. Do środka pstrągów włóż cytrynę i koperek. Wymieszaj olej, czosnek, sok z 2 cytryn i paprykę, polej sosem pstrągi wewnątrz i na zewnątrz. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni, piecz przez 35 minut. Pamiętaj, że dzięki funkcji VarioSpeed w piekarnikach Siemens upieczesz rybę znacznie szybciej, w czasie prawie o połowę krótszym.

Bardziej szczegółowy przepis znajdziesz tutaj.

4. Łosoś pieczony z rozmarynem

Składniki:
2 filety z łososia, 2 gałązki świeżego rozmarynu, 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz, olej

Przygotowanie:

Łososia umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne natrzyj olejem. Obierz i posiekaj czosnek, ułóż na łososiu. Oprósz rybę rozmarynem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, piecz przez 20-30 minut.

Przepis znajdziesz tutaj.

5. Tarta z cukinią i brokułami

Składniki:
Ciasto: 200 g mąki, 120 g margaryny, 2 jajka, szczypta soli
Farsz: 1 cukinia, 1 brokuł, 3 jajka, 250 g sera ricotta, 200 ml śmietany 30%, sól i pieprz

Przygotowanie:
Zagnieć ciasto z jajek, mąki, margaryny i szczypty soli. Wstaw do lodówki na pół godziny. Formę na tartę wysmaruj margaryną, włóż do niej ciasto i dokładnie dociśnij do dna i brzegów. Nakłuj widelcem. Piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. W tym czasie sparz brokuła. Na ciasto połóż pokrojone na pół plasterki cukinii i brokuła. Śmietanę zmiksuj z jajkami i serem, zalej tartę masą. Piecz przez 20 minut w tej samej temperaturze. 

Bardziej szczegółowy przepis tutaj.

W gotowaniu liczy się czas, dlatego piekarniki z linii iQ500 wyróżnia szybkie nagrzewanie, połączenie rozmrażania i pieczenia w jeden proces, 30 programów automatycznych, a także funkcja, dzięki której piekarnik wyczyści się zupełnie sam – to inteligentne narzędzia do umiejętnego zarządzania czasem w kuchni.

Funkcja Termoobieg 3D Plus przygotuje piekarnik Siemens iQ500 (np. HB578G4S0) do pracy w czasie krótszym niż dotychczas – i to bez zwiększonego poboru energii. Posiłki możesz przygotować na trzech poziomach jednocześnie, a piekarnik zadba o równą dystrybucję ciepła na każdym z nich. Z kolei funkcja coolStart łączy rozmrażanie i właściwe pieczenie w inteligentny proces, który uruchomisz jednym przyciskiem – koniec z uciążliwym rozmrażaniem! Inteligentna termosonda do pieczenia mięs precyzyjnie zmierzy temperaturę wewnątrz pieczeni i wyłączy piekarnik, gdy wszystko będzie gotowe. Dodatkowo urządzenie wyposażone jest w cyfrową książkę kucharską cookControl30, która posiada aż 30 w pełni zautomatyzowanych programów do przyrządzenia warzyw, mięs, dań rybnych oraz domowych ciast. Wystarczy, że wybierzesz odpowiednią potrawę, wprowadzisz wagę, a całą resztę piekarnik załatwi za ciebie. Dzięki funkcji activeClean® po zakończeniu pieczenia piekarnik wyczyści się sam. Easy.

Zdjęcia: www.instagram.com/siemenshomepl

FOODIE