Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Łatwe koktajle, które możesz serwować sobie na następnej imprezie online

Czas domowej kwarantanny należy sobie umilać – szczególnie gdy nadchodzi weekend, który chciałoby się spędzić ze znajomymi. Mając w perspektywie jedynie imprezę online, mimo wszystko można urozmaicić ją dobrym koktajlem.
.get_the_title().

Nie możecie już patrzeć na ulubione, ale wciąż to samo wino? Wyczerpaliście już wszystkie pomysły na drinki robione w domu? Rzućcie okiem na nasze propozycje.

A jeśli brakuje wam jakiegoś składnika, możecie go przecież pominąć lub zamienić – kreatywność mile widziana!

Od orzeźwiających, mrożonych koktajli, po owocowe i herbaciane połączenia smaków. Możecie je odtworzyć lub potraktować jako inspirację.

1. Mrożone, orzeźwiające wino na dwa sposoby

źródło: unsplash

Ananasowo-rumowy Crush
200 ml czerwonego wina
1 szklanka lodu
100 ml rumu
3 plastry ananasa, pokrojone
ew. cukier (jeśli ananas nie jest wystarczająco słodki)

Wino rozlej do tacki na kostki lodu i zamroź.

Następnie umieść kostki zamrożonego wina, szklankę lodu, rum i kawałki ananasa w blenderze o dużej mocy. Zblenduj do uzyskania dość gęstej, lodowej konsystencji (około 20-30 sekund). Rozlej do 2 szklanek. Udekoruj ananasem.

Orzeźwiający Crush z czarnym bzem
200 ml białego wina
1 szklanka lodu
50 ml syropu z czarnego bzu
1 łyżka soku z cytryny
6 plasterków obranego, świeżego ogórka

Wino rozlej do tacki na kostki lodu i zamroź.

Następnie umieść kostki zamrożonego wina, szklankę lodu, syrop z czarnego bzu i plasterki ogórka w blenderze o dużej mocy. Zblenduj do uzyskania dość gęstej, lodowej konsystencji (około 20-30 sekund). Rozlej do 2 szklanek. Udekoruj plasterkami ogórka.

2. Cranberry Cosmo

źródło: californiastrawberries.com

1 limonka
40 ml wódki
50 ml soku żurawinowego
1 łyżka syropu cukrowego (otrzymasz go, gotując wodę z cukrem w proporcji 1:1)
lód
rozmaryn

Do wypełnionego lodem shakera dodaj wódkę, sok wyciśnięty z limonki, sok żurawinowy i syrop cukrowy. Następnie energicznie wstrząśnij i przelej do kieliszka. Drink najładniej będzie prezentować się w kieliszku do martini. Udekoruj świeżą gałązką rozmarynu.

Rada: Nie mieszaj koktajlu zbyt długo w shakerze. Im mocniej wstrząśniesz, tym bardziej rozwodniony będzie twój koktajl.

3. Bourbon Chai

źródło: unsplash

3/4 szklanki gorącej wody
1/4 szklanki niesłodzonego waniliowego mleka migdałowego
30 ml zaparzonego gorącego espresso
30 ml bourbonu
2 łyżki miodu
mielony cynamon
herbata Chai (sypana lub w saszetkach)

Wymieszaj w większym kubku gorącą wodę, mleko migdałowe, espresso, bourbon, miód i mielony cynamon. Dodaj herbatę Chai (całą saszetkę lub w zaparzaczu) i daj jej się zaparzyć przez 5 minut. Wyrzuć torebkę z herbatą lub wyjmij zaparzacz. Przelej drink do ładnego kieliszka i udekoruj. Podawaj na gorąco.

4. Pimm’s Iced Tea

źródło: pixabay

Na 4 koktajle:

1 łyżka suszonych kwiatów hibiskusa lub liści herbaty tropikalnej
1 szklanka wrzącej wody
½ szklanki cienko pokrojonego ogórka (najlepiej obieraczką)
1 cytryna pokrojona w plasterki
120 ml likieru Pimm’s No1
120 ml szklanki napoju imbirowego (ginger ale) lub lemoniady

Kwiaty hibiskusa lub liście herbaty zalej wrzątkiem i pozostaw na 5 minut pod przykryciem. Odcedź i usuń hibiskus lub herbatę. Schłodź napar w lodówce.

Plasterki ogórka i cytryny rozdziel między cztery szklanki i wypełnij je lodem. Dodaj 2 łyżki stołowe (30 ml) Pimm’s No1, ¼ szklanki ostudzonego naparu i 2 łyżki (30ml) imbirowego napoju do każdej szklanki i wymieszaj.

5. Strawberry&Rose

źródło: unsplash

Na 4 koktajle:

2 szklanki truskawek (mogą być mrożone)
1/4 szklanki soku z cytryny
30 ml wody różanej
½ szklanki cukru
1 szklanka wódki
4 szklanki wody gazowanej
lód
listki mięty
kawałki truskawek lub suszone płatki róż do dekoracji

Truskawki, sok z cytryny, wodę różaną, cukier i 2 szklanki wody gazowanej blenduj przez około 1-2 minuty. Wlej mieszankę do dużego dzbanka, dodaje pozostałe 2 szklanki wody gazowanej, wódkę i zamieszaj. Schłodź w lodówce. Podawaj na lodzie z miętą, kawałkami truskawek lub z płatkami róż do dekoracji.

Tekst: Marta Mankiewicz

FOODIE