Lubisz piwo i dobre jedzenie? Beer Food Week jest dla ciebie!

Trzydaniowe doświadczenie kulinarne w najlepszych restauracjach w Polsce z dobranym specjalnie do menu piwem za 49 zł? Tak, to możliwe. Przekonacie się o tym już od 11 marca podczas Beer Food Week, który odbędzie się w ośmiu polskich miastach.
.get_the_title().

Jak często szliście ze znajomymi na piwo, ale na miejscu okazywało się, że do jedzenia bar oferuje tylko paluszki, chipsy lub inne smutne gotowe przekąski? A może spędzaliście wieczór w całkiem niezłej knajpie, gdzie jednak karta alkoholi pozostawała wiele do życzenia? Jeśli nasze pytania przywołały jakieś średnio przyjemne wspomnienia, to znaczy, że z pewnością ucieszy was wieść o nadchodzącej pierwszej edycji Beer Food Week, która rozpocznie się 11 marca i potrwa przez cały kolejny tydzień. Gwarantujemy, że podczas tego wydarzenia nie będziecie musieli zadowalać się półśrodkami – czeka was za to fantastyczne przeżycie pod szyldem beerpairingu.

W skrócie: wchodzicie na stronę internetową festiwalu, rezerwujecie stolik w wybranej restauracji, a w cenie 49 zł dostajecie specjalnie przygotowane na tę okazję menu oraz dobrane do jednego z dań piwo Grimbergen.

Jeśli mielibyście ochotę spróbować kolejnych smaków piwa, to podczas wizyty w lokalu będzie można je dokupić w promocyjnej cenie 8 zł za butelkę lub wybrać set degustacyjny (3 rodzaje piw po 150 ml) za 9 zł.

Źródło: materiały promocyjne Food Beer Week, restauracja 5 Piętro

Żadne z dań podawanych podczas festiwalu nie znajdzie się na waszych stolikach przypadkowo. Inspiracją do kreowania potraw były piwa, których tradycja warzenia sięga pierwszej połowy XII wieku.

Zadaniem szefów kuchni było utworzenie jak najsmaczniejszych par przystawek, dań głównych i deserów z piwami typu Blonde, Blanche i Double Ambree.

Sprawdźmy, jak z beerpairingiem poradziło sobie ArtBistro Stalowa 52 w Warszawie. Do stosunkowo łagodnego, lekko owocowego Grimbergen Blonde proponują kaszankę ze słodkimi dodatkami syropu klonowego i musu jabłkowego. Za to z charakternym ossobuco wołowym z puree z topinamburu i skorzonerą łączą Grimbergen Blanche, z wyczuwalnym aromatem palonego słodu, karmelu i lukrecji.

Źródło: materiały prasowe Beer Food Week, restauracja ArtBistro Stalowa 52

Niewątpliwie kultura picia alkoholu przeżywa obecnie potężny rozkwit. Klienci coraz uważniej podchodzą do wyboru trunków, nie zadowalając się już wyłącznie wyrobami dostępnymi w popularnych marketach. W Polsce prężnie rozwija się scena browarów rzemieślniczych i serwujących je multitapów. Na fali tych oczekiwań, twórcy znanego i lubianego Restaurant Week postanowili zaproponować swoim gościom nowe doświadczenie, w którym połączą znakomite jedzenie z jakościowym alkoholem. – W ostatnich latach polscy Goście bardzo otworzyli się na nowe smaki i doznania. Oczekują nowości, zaskoczenia, ciekawych doświadczeń. Foodpairing pozwala nie tylko na sięgnięcie do różnych tradycji czy kultur kulinarnych. Jest także coraz bardziej świadomą i rozwiniętą metodą projektowania całościowego doświadczenia restauracyjnego przez twórców restauracji – mówi Maciek Żakowski, współtwórca Restaurant Week i Beer Food Week.

Źródło: materiały prasowe Beer Food Week, restauracja Well Done

To jak – gotowi, by sprawdzić, jak z wyzwaniem beerpairingu poradzili sobie najzdolniejsi szefowie kuchni w Polsce? Stoliki możecie rezerwować już dziś, a relację z wizyty zdawajcie nam po 11 marca!

Termin festiwalu: 11-18 marca 2020
Rezerwacje: www.BeerFoodWeek.pl
Lokalizacje: Wrocław, Warszawa, Poznań, Łódź, Kraków, Szczecin, Trójmiasto i Śląsk.

Tekst: KG
Zdjęcie główne: materiały prasowe Beer Food Week, restauracja SPATiF