Marzysz o wakacjach połączonych z kursem gotowania? Oto idealne miejsca na tę okazję

Smaki Andaluzji, Hiszpania

Prowadzony przez walijsko-japońską parę Finca Las Encinas, typowy dla regionu Andaluzji dom z czerwonym dachem i białymi ścianami, jest popularny wśród miłośników pieszych wycieczek po hiszpańskim parku przyrodniczym Sierras Subbéticas, a także wśród smakoszy.
Jeśli należysz do tej drugiej grupy, to śmiało możesz zapisać się na lekcje na temat dobrego wina lub oliwy z oliwek oraz na kurs gotowania trwający od trzech do sześciu dni.
Współwłaściciel Clive nauczy cię przyrządzania lokalnych potraw, takich jak migdałowe gazpacho, przepiórka pieczona z sosem z granatów lub gotowane gruszki w syropie lawendowym i miodzie. Składniki, z których gotuje się na zajęciach, pochodzą wprost z miejscowego gospodarstwa bądź kupowane są od lokalnych rolników, a mięso i owoce morza pochodzą od zaprzyjaźnionych dostawców.
Pokój dla 2 osób: 60 euro za noc, kursy gotowania: od 380 euro za trzy noce z dwoma kursami gotowania
Finca-las-encinas.com
Fika i cynamonowe bułeczki, Szwecja

Vaxholms B&B prowadzone jest przez piekarkę Lindę Wahlström. Pokoje w willi z lat 30. XX wieku wyposażone są w aneks kuchenny. Linda oferuje popołudniowe kursy pieczenia słynnych szwedzkich bułek cynamonowych.
Pracując i czekając na wyrośnięcie ciasta, gospodyni udziela wskazówek dotyczących pieczenia idealnych cynamonowych zawijasów.
Linda w wybrane niedziele w miesiącu otwiera drzwi swojego domu dla gości z zewnątrz i przemienia go w małą, jednodniową piekarenkę, serwując gofry, bułeczki i domowe ciasta.
Pokój dla 2 osób: 120 euro za noc, warsztaty z cynamonowych bułeczek: 45 euro
Vaxholmsbedandbreakfast.se
Od pizzy po trufle, Włochy

Fattoria Barbialla Nuova, toskańska farma ekologiczna znana z białych trufli, posiada również 10 apartamentów rozmieszczonych na terenie o powierzchni 500 hektarów, odkryty basen i dobrze zaopatrzony sklep z lokalnymi produktami.
Na miejscu można zapisać się na polowanie na trufle, czyli wspólne poszukiwanie białych trufli oraz na lekcje gotowania z włoskim szefem kuchni, który podzieli się najlepszymi włoskimi przepisy.
W warsztatowym menu przewidziane są dania z truflami oraz inne klasyki, takie jak szafranowe risotto alla milanese, puszysty chleb, włoska focaccia czy najlepsze ciasto na pizzę.
Apartamenty: od 58 euro za noc, lekcje gotowania od 70 euro, polowanie na trufle od 60 euro
I-escape.com/fattoria-barbialla-nuova
Klimat i smaki wysokich Alp, Francja

Właściciele, Sandrine i Xavier, prowadzili wcześniej restaurację na zachodzie Francji, ale ostatecznie przeprowadzili się do alpejskiego miasta Les Orres niedaleko granicy z Włochami. Tam otworzyli Maison Cimes – stylowy, pięciopokojowy górski ośrodek, w którym poranki zaczynają się od szklanki organicznego soku jabłkowego, domowego jogurtu, chleba, dżemów, lokalnych serów, owoców sezonowych i świeżo upieczonych kruchych magdalenek. Można również wziąć udział w prowadzonych przez właścicieli lekcjach gotowania, po których należy się spodziewać wyższego poziomu i wiedzy na temat kuchni.
W menu przewidziane jest m.in. tartiflette, czyli tradycyjna francuska zapiekanka z alpejskiego regionu, rustykalne gulasze górskie czy gotowany rabarbar z jogurtem i sorbetem szczawiowym.
Pokój dla 2 osób: od 130 euro za noc, lekcje gotowania: 80 euro
Maison-cimes.com
Z pola na talerz, Portugalia

Casa Mae to stylowy, biało-niebieski hotel w pobliżu plaży w Lagos, w zachodniej części Algarve. 30 sypialni jest rozmieszczonych między XIX-wieczną kamienicą a nowoczesną zabudową wraz z ogrodem i basenem. W ogrodzie właściciele sadzą warzywa i owoce, z których korzystają kucharze w restauracji. W hotelu odbywają się z kolei dwa kursy gotowania.
„Od farmy do stołu” pozwala gotować z tego, co się wcześniej zebrało na polu. Drugi, o nazwie „Żegluj, złów, grilluj”, daje możliwość spędzenia popołudnia na łodzi, a następnie grillowania lub przyrządzania ceviche z tego, co udało się złowić.
Pokój dla 2 osób: od 90 euro za noc, lekcje gotowania od 65 euro, czterogodzinna wyprawa wędkarska: od 110 euro
Casa-mae.com
Poznaj najlepszą oliwę z oliwek, Grecja

Pięć eleganckich willi z widokiem na winnice i gaje oliwne, ogród warzywny, degustacje wina oraz lekcje gotowania. To wszystko znajdziecie w gospodarstwie Eumelia na południowo-wschodnim Peloponezie. Sercem agroturystyki jest ponad tysiąc drzew oliwnych. Eumelia zatrudnia dwóch wewnętrznych sommelierów oliwy, którzy dzielą się swoją wiedzą z gośćmi. Można wziąć udział w degustacji oliwy z oliwek oraz jeść ją jako dodatek do lokalnych potraw.
W listopadzie i grudniu Eumelia zaprasza do siebie na dłużej – na pięciodniowe gotowanie i pomoc w zbiorach lub na tygodniową wycieczkę kulinarną z zajęciami, posiłkami i wizytami u innych producentów w regionie Lakonia.
Pokój dla 2 osób: od 100 euro za noc, degustacje i warsztaty z oliwą z oliwek od 65 euro
Eumelia.com
Dla fanów kuchni roślinnej, Irlandia

Podstawową działalnością irlandzkiej Macalla Farm są zajęcia jogi, ale właściciele prowadzą także wegetariańskie kursy kulinarne.
Decydując się na warsztaty, możesz wybierać spośród lekcji gotowania wegetariańskiego, nauki fermentacji i konserwowania, pieczenia pieczywa na zakwasie lub organicznego ogrodnictwa.
Pokój dla 2 osób: 70 euro, lekcje gotowania: 120 euro (ale jeśli znasz się na jakiejś rzemieślniczej profesji, właściciele są otwarci na wymianę umiejętności!)
Macallafarm.ie
Tekst: Marta Mankiewicz
Zdjęcie główne: eumelia.com