Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Marzysz o wakacjach połączonych z kursem gotowania? Oto idealne miejsca na tę okazję

Te małe, lokalne gospodarstwa oraz pensjonaty oferują lekcje gotowania i warsztaty kulinarne w pięknych zakątkach świata. Jeśli szukasz odpowiedniego miejsca, gdzie mógłbyś podszkolić swoje umiejętności kulinarne, oto kilka podpowiedzi.
.get_the_title().

Smaki Andaluzji, Hiszpania

źródło: Finca Las Encinas

Prowadzony przez walijsko-japońską parę Finca Las Encinas, typowy dla regionu Andaluzji dom z czerwonym dachem i białymi ścianami, jest popularny wśród miłośników pieszych wycieczek po hiszpańskim parku przyrodniczym Sierras Subbéticas, a także wśród smakoszy.

Jeśli należysz do tej drugiej grupy, to śmiało możesz zapisać się na lekcje na temat dobrego wina lub oliwy z oliwek oraz na kurs gotowania trwający od trzech do sześciu dni.

Współwłaściciel Clive nauczy cię przyrządzania lokalnych potraw, takich jak migdałowe gazpacho, przepiórka pieczona z sosem z granatów lub gotowane gruszki w syropie lawendowym i miodzie. Składniki, z których gotuje się na zajęciach, pochodzą wprost z miejscowego gospodarstwa bądź kupowane są od lokalnych rolników, a mięso i owoce morza pochodzą od zaprzyjaźnionych dostawców.

Pokój dla 2 osób: 60 euro za noc, kursy gotowania: od 380 euro za trzy noce z dwoma kursami gotowania
Finca-las-encinas.com

Fika i cynamonowe bułeczki, Szwecja

źródło: Vaxholms B&B,

Vaxholms B&B prowadzone jest przez piekarkę Lindę Wahlström. Pokoje w willi z lat 30. XX wieku wyposażone są w aneks kuchenny. Linda oferuje popołudniowe kursy pieczenia słynnych szwedzkich bułek cynamonowych.

Pracując i czekając na wyrośnięcie ciasta, gospodyni udziela wskazówek dotyczących pieczenia idealnych cynamonowych zawijasów.

Linda w wybrane niedziele w miesiącu otwiera drzwi swojego domu dla gości z zewnątrz i przemienia go w małą, jednodniową piekarenkę, serwując gofry, bułeczki i domowe ciasta.

Pokój dla 2 osób: 120 euro za noc, warsztaty z cynamonowych bułeczek: 45 euro
Vaxholmsbedandbreakfast.se

Od pizzy po trufle, Włochy

źródło: Fattoria Barbialla Nuova

Fattoria Barbialla Nuova, toskańska farma ekologiczna znana z białych trufli, posiada również 10 apartamentów rozmieszczonych na terenie o powierzchni 500 hektarów, odkryty basen i dobrze zaopatrzony sklep z lokalnymi produktami.

Na miejscu można zapisać się na polowanie na trufle, czyli wspólne poszukiwanie białych trufli oraz na lekcje gotowania z włoskim szefem kuchni, który podzieli się najlepszymi włoskimi przepisy.

W warsztatowym menu przewidziane są dania z truflami oraz inne klasyki, takie jak szafranowe risotto alla milanese, puszysty chleb, włoska focaccia czy najlepsze ciasto na pizzę.

Apartamenty: od 58 euro za noc, lekcje gotowania od 70 euro, polowanie na trufle od 60 euro
I-escape.com/fattoria-barbialla-nuova

Klimat i smaki wysokich Alp, Francja

źródło: Maison-Cimes.com

Właściciele, Sandrine i Xavier, prowadzili wcześniej restaurację na zachodzie Francji, ale ostatecznie przeprowadzili się do alpejskiego miasta Les Orres niedaleko granicy z Włochami. Tam otworzyli Maison Cimes – stylowy, pięciopokojowy górski ośrodek, w którym poranki zaczynają się od szklanki organicznego soku jabłkowego, domowego jogurtu, chleba, dżemów, lokalnych serów, owoców sezonowych i świeżo upieczonych kruchych magdalenek. Można również wziąć udział w prowadzonych przez właścicieli lekcjach gotowania, po których należy się spodziewać wyższego poziomu i wiedzy na temat kuchni.

W menu przewidziane jest m.in. tartiflette, czyli tradycyjna francuska zapiekanka z alpejskiego regionu, rustykalne gulasze górskie czy gotowany rabarbar z jogurtem i sorbetem szczawiowym.

Pokój dla 2 osób: od 130 euro za noc, lekcje gotowania: 80 euro
Maison-cimes.com

Z pola na talerz, Portugalia

źródło: casa mae

Casa Mae to stylowy, biało-niebieski hotel w pobliżu plaży w Lagos, w zachodniej części Algarve. 30 sypialni jest rozmieszczonych między XIX-wieczną kamienicą a nowoczesną zabudową wraz z ogrodem i basenem. W ogrodzie właściciele sadzą warzywa i owoce, z których korzystają kucharze w restauracji. W hotelu odbywają się z kolei dwa kursy gotowania.

„Od farmy do stołu” pozwala gotować z tego, co się wcześniej zebrało na polu. Drugi, o nazwie „Żegluj, złów, grilluj”, daje możliwość spędzenia popołudnia na łodzi, a następnie grillowania lub przyrządzania ceviche z tego, co udało się złowić.

Pokój dla 2 osób: od 90 euro za noc, lekcje gotowania od 65 euro, czterogodzinna wyprawa wędkarska: od 110 euro
Casa-mae.com

Poznaj najlepszą oliwę z oliwek, Grecja

źródło: eumelia.com

Pięć eleganckich willi z widokiem na winnice i gaje oliwne, ogród warzywny, degustacje wina oraz lekcje gotowania. To wszystko znajdziecie w gospodarstwie Eumelia na południowo-wschodnim Peloponezie. Sercem agroturystyki jest ponad tysiąc drzew oliwnych. Eumelia zatrudnia dwóch wewnętrznych sommelierów oliwy, którzy dzielą się swoją wiedzą z gośćmi. Można wziąć udział w degustacji oliwy z oliwek oraz jeść ją jako dodatek do lokalnych potraw.

W listopadzie i grudniu Eumelia zaprasza do siebie na dłużej – na pięciodniowe gotowanie i pomoc w zbiorach lub na tygodniową wycieczkę kulinarną z zajęciami, posiłkami i wizytami u innych producentów w regionie Lakonia.

Pokój dla 2 osób: od 100 euro za noc, degustacje i warsztaty z oliwą z oliwek od 65 euro
Eumelia.com

Dla fanów kuchni roślinnej, Irlandia

źródło: macalla farm

Podstawową działalnością irlandzkiej Macalla Farm są zajęcia jogi, ale właściciele prowadzą także wegetariańskie kursy kulinarne.

Decydując się na warsztaty, możesz wybierać spośród lekcji gotowania wegetariańskiego, nauki fermentacji i konserwowania, pieczenia pieczywa na zakwasie lub organicznego ogrodnictwa.

Pokój dla 2 osób: 70 euro, lekcje gotowania: 120 euro (ale jeśli znasz się na jakiejś rzemieślniczej profesji, właściciele są otwarci na wymianę umiejętności!)
Macallafarm.ie

Tekst: Marta Mankiewicz
Zdjęcie główne: eumelia.com

FOODIE