Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Na randkę z francuskim winem, na śniadanie przez cały dzień czy na strudla i nalewkę? Poznajcie 5 nowo otwartych miejsc w Warszawie

Wraz z końcem lata kilka nowych lokali otworzyło dla was swoje drzwi. Wybraliśmy 5 różnych miejsc i mamy nadzieję, że będziecie chcieli odwiedzić je wszystkie.
.get_the_title().

1. Soba Japanese Noodles

źródło: fanpage soba

La Sirena, Dziurka od klucza i Arigator Ramen Shop – te trzy miejsca pewnie już znacie. Teraz czas na Sobę, czyli czwarty lokal właścicieli wspomnianych restauracji, którzy idą jak burza i co jakiś czas zaskakują na nowo.

Tym razem poszli w kluski, a dokładnie w tytułową sobę, czyli makaron z mąki gryczanej.

Soba to wyjątkowe i jedyne takie w Polsce miejsce. Makaron jest wytwarzany z mąki specjalnie sprowadzanej z Japonii, a w dodatku jest bardzo zdrowy i lekkostrawny.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

SOBA to japoński makaron z mąki gryczanej. Może większości z Was kojarzy grykę z niekoniecznie idealnym smakiem, ale gwarantujemy Wam, że jak spróbujecie u nas soby, odczarujemy jej smak – jest bardzo przyjemny i delikatny, a z połączeniem naszych dodatków tworzy danie idealne. Naszą sobę robimy sami z 70% mąki gryczanej i 30% mąki pszennej. Mąkę sprowadzamy specjalnie z Japonii. Jest robiona z ziarna gryki, które jest niepalone, dlatego ma delikatniejszy smak, niż ten z kaszy gryczanej palonej. Jest to makaron jednodniowy. Ma baaaaardzo dużo odżywczych składników i jest lekkostrawny. To jak? Kiedy się widzimy? Hu!Hu! Do SOBAczenia 🤎🦉🤎 #soba #sobanoodles #japanesefood #food #japan #japanesefoodinwarsaw

Post udostępniony przez SOBA (@sobasowa)

Całe menu opiera się właśnie na sobie: jest soba podawana na zimno z dodatkami serwowanymi osobno (m.in. warzywa w tempurze, piklowane warzywa, kaczka czy krewetki) oraz w wersji z sosem orzechowo-sezamowym, białą rzepą i wasabi. Natomiast bulion z sobą na ciepło możecie zjeść na 3 sposoby: z klopsikami i piersią z kaczki, porem i yuzu; z grzybami, piersią kaczki i shisho oraz w opcji wege z boczniakiem, groszkiem cukrowym i bakłażanem. Ostatnią wersją soby jest Soba bukkake, serwowana z bulionem w karafce oraz z wieprzowiną na ostro. W zasadzie to musicie spróbować wszystkich trzech opcji!

Co ciekawe, nawet w deserze nie pominięto gryki, dzięki czemu możecie skosztować oryginalnie smakującego kremu gryczanego z białą czekoladą i popcornem z gryki. Skuście się, bo warto!

2. La Buvette

źródło: fanpage la buvette

Filtry to idealna lokalizacja dla bistro La Buvette. Francuski lokal świetnie wpasowuje się w klimatyczną dzielnicę, dzięki czemu będzie idealnym miejscem na wieczorną randkę. Bistro stawia głównie na wino, a oprócz domowego jest także wino białe, czerwone oraz różowe. Na karafki, butelki bądź kieliszki.

W menu przekąskowym znajdziecie najlepsze i sprowadzone prosto z Francji sery i wędliny, które z dobrym winem stworzą świetną parę.

Zjedźcie także jedną z ich tartines, czyli kromkę chleba na zakwasie z kozim serem, pomidorami malinowymi, tymiankiem i miodem lub z serem pleśniowym i konfiturą z fig. Wiele z francuskich produktów, które wykorzystywane są w La Buvette, możecie kupić na miejscu i zabrać ze sobą do domu.

3. Teafunny Powiśle

źródło: fanpage teafunny powiśle

Niedawno otwarta kawiarnia Teafunny na Powiślu to miejsce idealne na śniadanie o każdej porze dnia.

Jest otwarte aż do 22:00 i do tej pory serwuje swoje poranne specjały.

Zestaw śniadaniowy to u nich koszyk pieczywa z domowym hummusem i pastą jajeczną, do tego granola z owocami i jogurtem oraz dowolna kawa w cenie. Z porannych klasyków zjecie także szakszukę, jajecznicę, omlet czy naleśniki z twarożkiem i musem jagodowym.

Macie ochotę na kawałek ciasta o poranku? Witrynka codziennie ugina się od ciast i pokaźnych tortów bezowych.

W porze lunchowej dostępne są także lunche, o których zawsze dowiecie się z ich Facebooka.

4. Strudel & Bimber

Ciekawe zestawienie dwóch dobroci.

„Strudle domowe jak Babcia piekła, bimber pyszny jak Dziadek pędził!” – mówią sami właściciele.

I zarzekają się przy tym, że ich strudlowe menu z pewnością zadowoli każdego.

źródło: fanpage strudel & bimber

Są strudle na słodko: z jabłkiem, wiśnią i domowym serem, a także na słono: z kapustą i grzybami, z serem i szpinakiem, z łososiem i szpinakiem i z kaczką. Obok strudli są jeszcze dwie zupy: klasyczny rosół na kurczaku i grzybowa. Są też oczywiście domowe nalewki: wiśniowa cytrynowa, malinowa i agrestowa oraz bimber i samogon. Brzmi ciekawie!

Domowe strudle, bimber i nalewki – wpadajcie!

5. Żoli Pizzeria

źródło: fanpage żoli pizzeria

Wraz z początkiem sierpnia na Żoliborzu otworzyło się nowe miejsce ze smaczną pizzą. Żoli Pizzeria używa tylko najlepszych składników, z pomidorami San Marzano DOP, mozzarellą Flor di latte i prosciutto San Daniele DOP na czele. Pizzowych klasyków, takich jak pikantna Diavola, Bufalina czy Cotto, nie zabrakło, ale są i pizze bez sosu pomidorowego – z gorgonzolą, marynowaną gruszką oraz orzechami włoskimi czy ze szpinakiem, kozim serem i figami. Pycha!

Obok pizzy w menu są także sałatki i włoskie antipasti w postaci bruschetty, deski włoskich serów bądź wędlin, focaccia z rozmarynem oraz carpaccio z buraka.

A od niecałego tygodnia w Żoli dostępne jest również menu makaronowe, które koniecznie musicie przetestować!

Zdjęcie główne: fanpage Soba, La Buvette, Żoli Pizzeria
Tekst: Marta Mankiewicz

FOODIE