Na upały tylko chłodnik! Gdzie wybrać się na niego w Warszawie?

W gorące, wakacyjne dni albo nie mamy wcale ochoty na jedzenie, albo marzymy o czymś lekkim i orzeźwiającym, na przykład o chłodniku. Jest idealny na upały i sycący, a przy tym dostarcza dużo wartości odżywczych.
.get_the_title().

Chłodniki można przygotować na wiele sposobów, używając zarówno maślanki, kefiru jak i jogurtu. Da się także zrobić go w wersji wegańskiej. Na mieście najczęściej traficie na chłodnik z botwinki, choć znaleźliśmy też dla was miejsce, w którym zjecie chłodnik z ogórków.

Sprawdźcie lokale, w których zawsze będzie czekać na was sezonowy chłodnik.

1. Schabowy

źródło: fanpage schabowy

Świetny chłodnik zjecie w Schabowym, gdzie króluje przede wszystkim polska kuchnia.

Klasyczny, z młodej polskiej botwiny, przygotowywany na maślance, kefirze i jogurcie.

Podany z jajkiem i solidną porcją koperku. Co więcej, chłodnik wszedł do karty na stałe, więc będziecie się mogli nim delektować jeszcze długo! Mimo że jesteśmy w temacie chłodników, to musimy dodać, że w Schabowym właśnie pojawiły się również sezonowe pierogi z jagodami i śmietaną. Lubimy bardzo!

2. Lokal Vegan Bistro

źródło: fanpage lokal vegan bistro

W naszym zestawieniu nie mogło zabraknąć wegańskiego chłodnika. Wybierając się latem do Lokal Vegan Bistro na legendarnego już wegańskiego schabowego z młodymi ziemniaczkami, koniecznie musicie zamówić także chłodnik z botwinki.

Jest na wegańskim jogurcie i podają go z jajem z tofu.

3. Przegryź 

źródło: fanpage przegryź

W karcie restauracji Przegryź znajdziecie smaczną odmianę dla buraczanego klasyka.

Orzeźwiający chłodnik z ogórka z młodymi ziemniaczkami, jajkiem i ziołami jest dostępny cały letni sezon.

4. Butchery & Wine

źródło: fanpage butchery & wine

To już klasyk, który pojawia się w karcie Butchery & Wine, gdy tylko rozpoczyna się sezon na botwinę.

Gęsty, z kawałkami chrupkich buraczków, jajkiem i szyjkami rakowymi, które nie są często spotykanym dodatkiem.

5. SAM

źródło: fanpage sam

W SAMie dostaniecie prawdziwy domowy chłodnik z botwiny, który można zamówić także z opiekanymi ziemniaczkami podanymi obok.

Nie wiem jak wam, ale mi takie dobierane smażone ziemniaki bardzo kojarzą się z chłodnikiem podawanym w domu rodzinnym. Spróbujcie koniecznie!

Zdjęcie główne: Chelsea Kyle
Tekst: Marta Mankiewicz

Banner Image Banner Image
AdvertisementAdvertisement
AdvertisementAdvertisement
Preloader spinner
Print
Print Text
Zobacz więcej
Wybierz region
Facebook
Age: