Najlepsze połączenie na jesienne wieczory? Czekolada rzemieślnicza i whiskey
Czekolada i whiskey to idealne połączenie, ale jak stworzyć udaną kompozycję? Razem z Tullamore DEW Whiskey pojechaliśmy do manufaktury czekolady w Beskidzie Żywieckim, żeby to sprawdzić. W Beskid Chocolate o czekoladzie wiedzą wszystko, o czym przekonaliśmy się podczas warsztatów i pieszych wędrówek po górach. Aga i Jan Woźniakowie, założyciele manufaktury to absolutni pasjonaci, którzy zjeździli cały świat zdobywając wiedzę o czekoladzie. Dziś wspierają rozwój branży czekolady bean to bar w kraju.
Manufaktura Beskid Chocolate to jedyne miejsce w Polsce, w którym można zobaczyć jak powstaje rzemieślnicza czekolada z ziaren kakaowców – metodą bean to bar. Mieliśmy okazję zobaczyć to na własne oczy i dowiedzieć się więcej o procesie produkcji, a także o łączeniu różnych rodzajów czekolad z dobrej jakości whiskey. Na Węgierskiej Górce k. Żywca, na trasie pętli beskidzkiej w malowniczych okolicznościach przyrody, czekolada smakuje jeszcze lepiej.
'Dobra czekolada, podobnie jak whiskey, wino czy sery, dojrzewa. Po konszowaniu leżakuje kilka tygodni, aby aromaty odpowiednio się wykształciły' - opowiadają założyciele Beskid Chocolate.
Beskid Chocolate produkuje czekolady z wysokiej jakości ziaren kakaowca z całego świata. Aga i Jan wypalają też swoją kawę (polecamy ich kultowy już Beskid Blend), kakao, lody rzemieślnicze i praliny, których możecie spróbować w sklepie firmowym w Żywcu.
Pomysł na manufakturę czekolady narodził się w 2017 roku, 2400 km od Żywca w Palermo. Aga i Jan Woźniak zwiedzali Włochy przy okazji kupując temperówki do czekolady. Już w listopadzie powstały pierwsze czekoladowe praliny, wkrótce, sklep firmowy, lodziarnia, a następnie wyjątkowa manufaktura, do której możecie wpaść na warsztaty.
Beskid Chocolate jest pierwszym polskim producentem czekolady od ziarna do tabliczki. Założyciele uruchomili inicjatywę www.beantobar.pl, która edukuje i wspiera rozwój polskich manufaktur czekoladowych.
Jak wygląda proces? Wyjątkowe, wyselekcjonowane ziarna kakaowca są rafinowane i konszowane minimum 48 godzin. Część ziaren używanych do produkcji tabliczek pochodzi z gospodarstw z certyfikatem ekologicznym, ale wszystkie są pieczołowicie wybierane.
Ziarna są sortowane, prażone, śrutowane, odwiewane są łuski, następnie ziarna są mielone i konszowane w kamiennych młynach. Na koniec czekoladę się temperuje i formuje w tabliczki, które muszą poleżeć.
Beskid Chocolate jest pierwszym polskim producentem czekolady od ziarna do tabliczki.

Jak dobrać czekoladę do whiskey, żeby wydobyć ich smaki? Tu z pomocą przyszli specjaliści z Beskid Chocolate – wybrali ziarna Belize Peini, a my mogliśmy docenić pracę Chocolatiera.
Tullamore DEW produkowana jest wyłącznie na bazie naturalnych składników z użyciem tradycyjnej, potrójnej destylacji. Gwarancją delikatnego i subtelnego smaku jest powolny proces starzenia w dębowych beczkach.
Nazwa tego trunku wywodzi się od miasta Tullamore, w którym po raz pierwszy został on wyprodukowany w 1829 roku przez Daniela E. Williamsa.
Tullamore DEW 12 Year Old Special Reserve to whiskey, która przez 12 lat leżakowała w dębowych beczkach po bourbonie i sherry Oloroso. Ma pełny i ciężki aromat, z akcentami rodzynek i daktyli. Jej smak jest lekki. Wyczuć można poza czekoladowymi nutami także, gałkę muszkatołową, ziele angielskie, jogurt owocowy oraz miód.

Jak jeszcze można połączyć czekoladę i whiskey? To bardzo proste! Poniżej mamy dla Was przepis idealny na chłodniejsze dni.
Irish coffee w wersji Tullamore? Poprawna nazwa to: The Tiniest Irish Coffe:
Składniki:
– 2 części whiskey
– 3 części kawy Americano lub kawy parzonej na zimno (cold brew)
– 1 część cukru Demerara (trzcinowego)
– 2 części śmietany
– gałka muszkatołowa
Przepis:
Nalej whiskey, gorącą kawę i wsyp cukier Demerara do szklanki na Irish Coffee. Podwójną śmietankę ubij w shakerze aż zgęstnieje, a następnie ułóż ją na powierzchni koktajlu. Udekoruj startą gałką muszkatołową. Na zdrowie!