Najlepszym tegorocznym zdjęciem z jedzeniem w roli głównej została chińska uczta makaronowa
Jianhui Liao zatytułował nagrodzone zdjęcie „Cauldron Noodles”, a biesiadników uchwycił podczas obchodów urodzin starożytnej chińskiej bogini Nüwa uważanej za stwórczynię ludzkości. Celebracja miała miejsce w północnej prowincji Chin, Hebei, w okręgu Shexian.
Zdjęcie przedstawia grupę mieszkańców w strojach z czasów chińskiej dynastii Qing, która gromadzi się w południe wokół dużego garnka z makaronem.
Zrobiona aparatem cyfrowym Sony A7R II fotografia pokonała 9 tys. zdjęć z 77 krajów.
Liao otrzymał nagrodę w wysokości 5 tys. funtów. Zdjęcie wygrało również w kategorii Food for Celebration.
– Liao to zasłużony zwycięzca, który pokazał miejscową ludność w pięknych kolorowych ubraniach i nakryciach głowy, ciesząc się przy tym ich makaronową ucztą. Zdjęcie wyróżniało się od reszty w sposobie, w jaki Liao udokumentował temat: piękną i klimatyczną ucztę lokalnej społeczności. Konkurencja była zacięta, zgłoszono 9 tys. zdjęć z 77 krajów – to więcej zgłoszeń i więcej krajów niż kiedykolwiek wcześniej – a ich poziom był naprawdę fenomenalny – powiedział jeden z jurorów.
Doroczny konkurs Pink Lady Food Photographer po raz pierwszy odbył się w 2011 roku. Każdy może wziąć w nim udział – zarówno profesjonalista, jak i amator, bez względu na wiek.
Najlepsze zdjęcia wybierane są w kilku kategoriach, a każda z nich skupia się wokół kultury jedzenia – od stylizowanych potraw, przez zdjęcia rodzin jedzących razem na różnych uroczystościach, aż po ukazanie jedzenia w innowacyjnym wydaniu.
„Najbardziej prestiżowe nagrody w branży” – tak o konkursie mówi The Independent. „Jeden z najbardziej szanowanych i kreatywnych konkursów fotograficznych na świecie” – dodaje jeden z fotografów. Pink Lady Food Photographer to pomysł Caroline Kenyon.
Zdjęcia finalistów możecie zobaczyć tutaj.
Tekst: Marta Mankiewicz