Napoje na bazie soku z ogórków kiszonych to trend, który będzie dominował tego lata
![Napoje na bazie soku z ogórków kiszonych to trend, który będzie dominował tego lata .get_the_title().](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2018/03/compressed_The-Pickle-HouseNEW-1.jpg)
Obcokrajowcy z lekkim rozbawieniem, nierzadko połączonym z niesmakiem, podchodzą do naszego zamiłowania do ogórków kiszonych. Nie potrafią zrozumieć, jak kieliszek wódki zagryzać można kwaśnym ogórkiem. Nie pojmują, jak zbawienny wpływ ma sok z ogórków kiszonych na kaca. Wkrótce jednak będą mogli przekonać się o jego wyjątkowych właściwościach na własnej skórze – w Stanach Zjednoczonych napoje na bazie soku z ogórków kiszonych będą najgorętszym trendem żywieniowym tego lata.
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2018/03/Pickle-Juice-Company-creates-new-spot-within-sports-drinks-market_wrbm_large.jpg)
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2018/03/pickle-juice-soda-today-170501-tease_d8d4460151a574abb3e05abdc8eed893-1-1024x576.jpg)
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2018/03/drinkpreneur_pickle.png)
W barach już pojawiły się trunki na bazie zalewy ogórkowej – od zwykłych shotów aż po wyrafinowane koktajle z dodatkiem whisky czy tequili. Na rynku dostępny jest także specjalny napój dla sportowców, którego bazą jest sok z ogórków kiszonych. Ponoć świetnie sprawdza się po treningu i potrafi zdziałać cuda, jeżeli chodzi o zakwasy, uzupełniając utracony w czasie wysiłku fizycznego sód. Z kolei przed nadchodzącym sezonem wakacyjnym amerykańska sieciówka Sonic wprowadza do menu chłodzący „slush” o intensywnie zielonej barwie – oczywiście o smaku soku z ogórków kiszonych.
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2018/03/16333281_G.png)
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2018/03/5e7d23d7600b54780923ed606a505ab3.jpg)
Napoje na bazie zalewy ogórkowej idealnie wpisują się w szerszy trend żywieniowy polegający na eksperymentowaniu z zaskakującymi smakami. Do innych jego przejawów należą chociażby grzybowa kawa czy dyniowa owsianka.
Źródło: Mens Journal, Delish, Rafinery 29
Tekst: AO