Napoje na bazie soku z ogórków kiszonych to trend, który będzie dominował tego lata

Obcokrajowcy z lekkim rozbawieniem, nierzadko połączonym z niesmakiem, podchodzą do naszego zamiłowania do ogórków kiszonych. Nie potrafią zrozumieć, jak kieliszek wódki zagryzać można kwaśnym ogórkiem. Nie pojmują, jak zbawienny wpływ ma sok z ogórków kiszonych na kaca. Wkrótce jednak będą mogli przekonać się o jego wyjątkowych właściwościach na własnej skórze – w Stanach Zjednoczonych napoje na bazie soku z ogórków kiszonych będą najgorętszym trendem żywieniowym tego lata.



W barach już pojawiły się trunki na bazie zalewy ogórkowej – od zwykłych shotów aż po wyrafinowane koktajle z dodatkiem whisky czy tequili. Na rynku dostępny jest także specjalny napój dla sportowców, którego bazą jest sok z ogórków kiszonych. Ponoć świetnie sprawdza się po treningu i potrafi zdziałać cuda, jeżeli chodzi o zakwasy, uzupełniając utracony w czasie wysiłku fizycznego sód. Z kolei przed nadchodzącym sezonem wakacyjnym amerykańska sieciówka Sonic wprowadza do menu chłodzący „slush” o intensywnie zielonej barwie – oczywiście o smaku soku z ogórków kiszonych.


Napoje na bazie zalewy ogórkowej idealnie wpisują się w szerszy trend żywieniowy polegający na eksperymentowaniu z zaskakującymi smakami. Do innych jego przejawów należą chociażby grzybowa kawa czy dyniowa owsianka.
Źródło: Mens Journal, Delish, Rafinery 29
Tekst: AO