Nie jadasz mięsa, a zaprosili cię na grilla? Zobacz, co możesz wrzucić na ruszt zamiast mięsa
![Nie jadasz mięsa, a zaprosili cię na grilla? Zobacz, co możesz wrzucić na ruszt zamiast mięsa .get_the_title().](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2019/06/60067170_2136024093179244_5791593141857419264_n.jpg)
Z całą pewnością nie! W ostatnim czasie pojawiło się sporo zamienników mięsa, które sprawdzą się idealnie podczas sezonu grillowego. Nie mamy tutaj na myśli boczniaków lub grillowanych warzyw – chodzi o produkty, które smakują, wyglądają i zachowują się podczas obróbki kulinarnej jak mięso, ale powstają bez składników pochodzenia zwierzęcego.
Oto niektóre z firm i propozycje ich produktów, które z łatwością można przygotować na grillu.
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2019/06/tofurkyy.png)
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2019/06/53036401_1023532374504543_5599625985827497554_n.jpg)
Polska firma bazująca na soi jako zastępniku mięsa. W ofercie mają parówki oraz kiełbaski sojowe, z ostrymi przyprawami lub bez żadnych dodatków.
Jest nawet opcja specjalnie na grilla: Vege Kiełbaski Grillowe w wersji tradycyjnej lub mini, z curry bądź z papryką.
Nadają się nie tylko do grillowania, a również do smażenia oraz pieczenia. Do tego potrzeba nam już tylko kawałka sera np. Vege Plastry oraz kromki ulubionego pieczywa. W ich sklepie znajdziemy również mielone tofu oraz szeroki wybór pasztetów sojowych.
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2019/06/37884738_10156861764658646_623043877401526272_n.jpg)
Kolejna firma specjalizująca się w temacie wegańskich wędlin, kiełbasek i hamburgerów. Wśród ich produktów można znaleźć Smoked Ham, czyli szynkę gotową do dowolnej obróbki kulinarnej, oraz świetną opcję DO-IT-YOURSELF Burger, która daje możliwość dodania swoich ulubionych przypraw i własnoręcznego uformowania burgerów, które później śmiało można wrzucić na ruszt.
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2019/06/tofurky-sausages-original-kielbasa-package-v22519.png)
Jest też mnóstwo wersji kiełbasek, w tym nawet ukłon w kierunku polskiej klasyki, czyli Polish Style Kielbasa z dużą ilością czosnku i cebuli.
Produktów marki Tofurky można szukać na sklepowych półkach lub zamówić w sklepie internetowym urbanvegan.pl
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2019/06/60336699_2136023943179259_8159060247344840704_n.jpg)
Roślinne wędliny jako dobra alternatywa dla mięsa – to właśnie domena twórców firmy, Igora i Rafała.
Od Bezmięsnego Pepperoni, przez Bezmięsny Gyros, który śmiało można przyrządzić na grillu, aż po Wiejskie Kiełbaski.
Z Bezmięsnych Parówek możecie zrobić grillowe hot dogi, a do Bezmięsnych Żeberek potrzeba już tylko pieczonych ziemniaczków. Asortyment sklepu jest naprawdę bogaty, a produkty dostępne w wielu sklepach w całej Polsce.
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2019/06/31713369_1612517232196602_3579799625684484096_n.jpg)
Okazuje się więc, że na rynku jest naprawdę sporo wegetariańskich i wegańskich produktów idealnych na grilla.
Polskie marki z łatwością można dostać stacjonarnie w większości większych sklepów, a te zagraniczne możecie kupić przez internet.
Tekst: Marta Mankiewicz