Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Nie przemawia do ciebie kalafior? Dzięki caulilini możesz zmienić zdanie

Pochodzi od twórców równie uroczego broccolini, wyglądem przypomina kalafior, ale za to smakuje zupełnie inaczej.
.get_the_title().

Rolnicy zaprezentowali niedawno caulilini – nową odmianę i najmłodszego członka rodziny warzyw kapustowatych. Nad nowym warzywem pracowano w tajemnicy przez ponad dwa lata w rolno-spożywczej firmie Mann Packing Company w dolinie Salinas w Kalifornii.

Ten sam producent w 1998 roku wprowadził do Stanów Zjednoczonych broccolini, czyli krzyżówkę pomiędzy brokułem włoskim a chińskim.

Caulilini to azjatycka odmiana, która jest bardziej delikatna, o jasnym zabarwieniu i o zielonych łodyżkach – powiedział Rick Harris, dyrektor ds. nowych odmian w Mann Packing.

Caulilini jest całkowicie jadalne, od kwiatu po łodygę.

Słodkie, delikatne łodyżki po ugotowaniu stają się jasnozielone. Są słodko-soczyste w smaku, a ich „idealnie niedoskonałe” kształty dodają smaku i konsystencji potrawom.

źródło: veggiesmadeeasy.com

Zanim powstało caulilini, Harris wyhodował 12 odmian nasion.

Celem było stworzenie takiego warzywa, które w lokalnym klimacie mogłoby rosnąć przez cały rok.

Jeden z szefów kuchni kalifornijskiej restauracji The Table, Robert Dasalla, eksperymentował z nowym warzywem i jest pod wrażeniem słodkiego smaku caulilini, który według pierwszych degustatorów nie przypomina wcale kalafiora. – Wszystko, co jest nowe na scenie kulinarnej, jest zawsze ekscytujące dla nas jako szefów kuchni, ponieważ możemy pracować z czymś innym, czymś, czego nigdy nie mieliśmy w rękach – powiedział Dasalla.

Rolnicy w Salinas zabierają się za zbieranie plonów, ponieważ Mann Packing pracuje nad umową dystrybucyjną ze sklepami spożywczymi.

A my czekamy aż caulilini pojawi się w Polsce!

Tekst: Marta Mankiewicz

FOODIE