Obsesja na punkcie pieczenia chleba trwa, ale z czym go jeść? 5 pomysłów na kanapki
![Obsesja na punkcie pieczenia chleba trwa, ale z czym go jeść? 5 pomysłów na kanapki
.get_the_title().](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2020/04/photo-1521986329282-0436c1f1e212.jpg)
Kanapki są uniwersalne i chyba nigdy nie opuszcząą naszego jadłospisu. Można jeść je o każdej porze dnia, wziąć w podróż, do pracy albo po prostu zjeść w domu.
A co najważniejsze, na kromkę chleba można nałożyć w zasadzie, co tylko się chce – zawsze będzie pysznie.
Jeśli dysponujesz tosterem lub opiekaczem, to kanapka szybko może przerodzić się w chrupkiego tosta, a jeśli masz więcej cierpliwości, to w tej roli sprawdzi się również piekarnik.
1. Feta i jalapeño
![](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2020/04/photo-1563045848-170d3bb67320.jpg)
Słona feta z ostrą jalapeño będzie komponować się idealnie.
Z reguły ten grecki ser dodaje się do sałatek, ale na toście sprawdzi się równie smacznie. To połączenie warto sprawdzić w zapiekanych tostach – co prawda feta nie rozpuści się, ale uzyska zupełnie inną konsystencje. Polecamy ostre papryczki, a nie często towarzyszące fecie oliwki, bo dzięki pikantności jalapeño tosty nabierają ciekawszego smaku. Warto dodać też coś zielonego, np. szpinak, który zapieczony wciąż smakuje dobrze.
2. Twaróg, pomidory, ocet balsamiczny
![](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2020/04/photo-1567613913497-8f023fc3d343.jpg)
Tu inspiracją była klasyczna sałatka Caprese, która łączy ser, dobre pomidory i bazylię. Na kromce ulubionego chleba wystarczy położyć twaróg (albo, jeśli wolicie, serek wiejski) oraz pomidory. Następnie skropić wszystko odrobiną octu balsamicznego i posypać uprażonymi na patelni orzechami włoskimi i świeżą bazylią.
Ocet balsamiczny dobrze się sprawdzi, a orzechy nadadzą pożądanej chrupkości.
3. Domowe pesto i świeży ogórek
![](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2020/04/photo-1445847562439-f251c3799ea5.jpg)
Zrobienie domowego pesto z pietruszki tylko brzmi skomplikowanie.
Wystarczy uprażyć na patelni pestki słonecznika, wrzucić je do blendera wraz z natką pietruszki, ząbkiem czosnku, solą i pieprzem i zblendować, dolewając odrobinę oliwy z oliwek.
Prawda, że proste? Jeśli macie akurat twardy ser dojrzewający, śmiało możecie go dodać, ale bez też się uda. Pesto wystarczy rozsmarować na kromce chleba, a na górę skroić plastry świeżego ogórka. Proste i pyszne.
4. Banan i miód
![](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2020/04/photo-1556008531-57e6eefc7be4.jpg)
Ciemne, dojrzałe banany sprawdzą się równie doskonale na kanapce, co w chlebku bananowym. Wystarczy rozgnieść banana widelcem, nałożyć na kromkę pieczywa, polać odrobiną miodu i przyłożyć drugą kromką.
Najlepiej zapiec to potem w tosterze lub na patelni, uzyskując swego rodzaju słodkie bananowe ciastko.
W wersji dla czekoladoholików można jedną z kromek posmarować dodatkowo kremem czekoladowym. Rozpusta!
5. Pieczona papryka, anchois i chili
![](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2020/04/photo-1560035285-64808ba47bda.jpg)
Pieczenie papryk tylko po to, by ułożyć je na kanapce, może okazać się zbyt czasochłonne, więc warto rozejrzeć się za czerwoną papryką ze słoika, marynowaną w occie z dodatkiem przypraw. Do tego kilka anchois, których cały słoik bez obaw można trzymać otwarty w lodówce i papryczka chili, jeśli lubimy pikantne kanapki. Zamiast masła bardziej pasować będzie tu kremowy serek kanapkowy.
Tekst: Marta Mankiewicz