Obsesja na punkcie pieczenia chleba trwa, ale z czym go jeść? 5 pomysłów na kanapki
Kanapki są uniwersalne i chyba nigdy nie opuszcząą naszego jadłospisu. Można jeść je o każdej porze dnia, wziąć w podróż, do pracy albo po prostu zjeść w domu.
A co najważniejsze, na kromkę chleba można nałożyć w zasadzie, co tylko się chce – zawsze będzie pysznie.
Jeśli dysponujesz tosterem lub opiekaczem, to kanapka szybko może przerodzić się w chrupkiego tosta, a jeśli masz więcej cierpliwości, to w tej roli sprawdzi się również piekarnik.
1. Feta i jalapeño
Słona feta z ostrą jalapeño będzie komponować się idealnie.
Z reguły ten grecki ser dodaje się do sałatek, ale na toście sprawdzi się równie smacznie. To połączenie warto sprawdzić w zapiekanych tostach – co prawda feta nie rozpuści się, ale uzyska zupełnie inną konsystencje. Polecamy ostre papryczki, a nie często towarzyszące fecie oliwki, bo dzięki pikantności jalapeño tosty nabierają ciekawszego smaku. Warto dodać też coś zielonego, np. szpinak, który zapieczony wciąż smakuje dobrze.
2. Twaróg, pomidory, ocet balsamiczny
Tu inspiracją była klasyczna sałatka Caprese, która łączy ser, dobre pomidory i bazylię. Na kromce ulubionego chleba wystarczy położyć twaróg (albo, jeśli wolicie, serek wiejski) oraz pomidory. Następnie skropić wszystko odrobiną octu balsamicznego i posypać uprażonymi na patelni orzechami włoskimi i świeżą bazylią.
Ocet balsamiczny dobrze się sprawdzi, a orzechy nadadzą pożądanej chrupkości.
3. Domowe pesto i świeży ogórek
Zrobienie domowego pesto z pietruszki tylko brzmi skomplikowanie.
Wystarczy uprażyć na patelni pestki słonecznika, wrzucić je do blendera wraz z natką pietruszki, ząbkiem czosnku, solą i pieprzem i zblendować, dolewając odrobinę oliwy z oliwek.
Prawda, że proste? Jeśli macie akurat twardy ser dojrzewający, śmiało możecie go dodać, ale bez też się uda. Pesto wystarczy rozsmarować na kromce chleba, a na górę skroić plastry świeżego ogórka. Proste i pyszne.
4. Banan i miód
Ciemne, dojrzałe banany sprawdzą się równie doskonale na kanapce, co w chlebku bananowym. Wystarczy rozgnieść banana widelcem, nałożyć na kromkę pieczywa, polać odrobiną miodu i przyłożyć drugą kromką.
Najlepiej zapiec to potem w tosterze lub na patelni, uzyskując swego rodzaju słodkie bananowe ciastko.
W wersji dla czekoladoholików można jedną z kromek posmarować dodatkowo kremem czekoladowym. Rozpusta!
5. Pieczona papryka, anchois i chili
Pieczenie papryk tylko po to, by ułożyć je na kanapce, może okazać się zbyt czasochłonne, więc warto rozejrzeć się za czerwoną papryką ze słoika, marynowaną w occie z dodatkiem przypraw. Do tego kilka anchois, których cały słoik bez obaw można trzymać otwarty w lodówce i papryczka chili, jeśli lubimy pikantne kanapki. Zamiast masła bardziej pasować będzie tu kremowy serek kanapkowy.
Tekst: Marta Mankiewicz