Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Okazuje się, że aby zrobić dobrą kanapkę, należy się trzymać kilku zasad

Istnieje kilka sposobów na ulepszenie swoich codziennych kanapek. Sprawdź, jakich błędów musisz unikać, by jeść jeszcze smaczniej.
.get_the_title().

Robienie kanapek wydaje się niezwykle proste. Wystarczy włożyć wszystkie składniki między dwie kromki chleba – i gotowe. Jak się okazuje, istnieje jednak kilka drobnych błędów, które mogą sprawić, że wasza kanapka nie będzie idealna. Możliwe, że dla niektórych z was większość tych porad będzie oczywista, ale pozwólmy, by zapoznali się z nimi także ci mniej wprawieni w kuchni.

Oto kilka pomocnych wskazówek, których warto się trzymać przy składaniu kanapek:

1. Osuszanie warzyw

źródło: unsplash

Mycie świeżych warzyw jest konieczne. Rozsądnym pomysłem będzie również dokładne osuszenie ich z nadmiaru wody. Szpinak, rukola, roszponka czy dowolna sałata, której używasz – wszystkie je wysusz po umyciu.

Dzięki temu warzywa będą wciąż chrupiące, a kanapka nie rozmoknie.

2. Podstawa, czyli chleb

źródło: istock

Podstawa jest najważniejsza – ta zasada odgrywa również kluczową rolę w kanapce. Prawda jest taka, że im świeższy chleb, tym lepsza kanapka. Obie kromki powinny być mniej więcej tego samego rozmiaru oraz wielkości. Z uwagi na fakt, że jest to forma przekąski, którą zazwyczaj chcemy zjeść bez konieczności używania noża i widelca – pamiętaj, by nie napychać jej mnóstwem dodatków. Co do czerstwego pieczywa, które straciło już swoją jakość – nie namawiamy do jego wyrzucania.

Starszy chleb i bułki dobrze sprawdzą się w zapiekanych tostach, puddingach bądź przerobione po prostu na bułkę tartą.

3. Brak przypraw to mniej smaku

źródło: istock

Przyprawianie trwa mniej niż kilka sekund. Niezależnie od tego, czy chodzi sałatę, ogórki, pomidory czy cebulę – przed umieszczeniem w kanapce dopraw warzywa chociażby solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Nawet te dwie podstawowe przyprawy poprawią smak.

Przyprawy powinny znaleźć się na dodatkach, a nie bezpośrednio na chlebie.

To szczególnie ważne w przypadku kanapki, którą zjesz dopiero za kilka godzin od zrobienia. Przyprawy będą przylegać do innych składników, wzbogacając ich smak.

4. Podkręć standardowe smaki

źródło: istock

Hummus jest smacznym dodatkiem do kanapki. Może być jeszcze lepszy, gdy przyprawisz go w inny niż dotychczas sposób. Wystarczy dodać do niego wędzoną paprykę, suszone figi lub suszone pomidory, by uzyskać nowy smak, który urozmaici kanapkę.

Sprawdź, czy nie zasmakowałoby ci aioli (może mango lub cytrynowe?), sos musztardowy lub majonez jalapeño z koreańską pastą gochujang.

5. Musi chrupać

źródło: unsplash

Tekstura jest ważna dla wszystkich potraw – tyczy się to także kanapek. Warto dodać chrupiące kiełki, nasiona lub orzechy, które nadadzą chrupkości kanapce.

6. Dbanie o porządek

źródło: unsplash

Przyjemniej jest zjeść dobrze przygotowaną kanapkę niż niechlujną. Dlatego warto przygotowywać ją na czystej desce, kroić czystym nożem i starannie zawijać w czysty papier. Poświęcenie kilku dodatkowych minut na przygotowanie kanapki może doprowadzić do dobrze zbilansowanej kompozycji, która będzie pysznie smakowała i wygodnie się jadła.

Tekst: Marta Mankiewicz

FOODIE