Piknik z gwiadką Michelin

Dwóch hiszpańskich szefów kuchni z dwoma gwiazdkami Michelin oferuje pikniki w pudełkach. To nowy pomysł celebrowania czasu ze znajomymi i rodziną na świeżym powietrzu z przepysznym jedzeniem.
.get_the_title().

Jesús Sánchez, szef Cenador de Amós, oraz Fina Puigdevall, właścicielka restauracji Les Cols, poszerzyli swoje menu o smaczne i starannie przygotowane dania w stylowych pudełkach, które należy zabrać ze sobą na piknik. Jesús Sánchez tego lata tworzy piknikowe pudełka znane jako „Pícnic de Amós” w swojej restauracji El Muelle w Santander, mieście znajdującym się w północnej Hiszpanii.

Źródło: www.cenadordeamos.com

Sánchez przede wszystkim stawia na dobrą jakość i estetyczność sporządzonych potraw. Nie porównuje swoich piknikowych pudełek do dań typu fast food. Ponieważ piknik powinno planować się z wyprzedzeniem, Jesús gotuje i przygotowuje dania wcześniej, z dokładnością i starannością, tak samo jak w restauracji. Szef kuchni chce, aby ludzie wyszli na ulice, do parku i czerpali przyjemność nie tylko z jedzenia, ale także z przyrody, jaka ich otacza oraz żeby celebrowali ten czas wspólnie z najbliższymi osobami. Sánchez twierdzi, że kiedy dzielisz się z innymi, stajesz się szczęśliwszy.

W swojej ofercie prezentuje trzy opcje bogatego menu (dla podróżnych, mieszane i wegetariańskie) dla dwóch osób.

Każde menu zawiera przystawki, danie główne do wyboru i desery w postaci tarty lub brownie oraz słodkiej niespodzianki. W pierwszym zestawie znajdziemy m.in. pierożki gyoza z mięsem z sosem hoisin oraz wakame, w drugim potrawę będącą specjalnością restauracji – tortillę Amós, a w menu wegetariańskim krem z ciecierzycy z warzywami al dente.

Źródło: www.cenadordeamos.com
Źródło: www.cenadordeamos.com
Źródło: www.cenadordeamos.com

Wszystkie dania są praktycznie i odpowiednio zapakowane, a gdy otworzy się całe pudełko, tworzy się obrus, który niezbędny jest do piknikowania ze znajomymi.

„Pícnic de Amós” cieszy się dużym zainteresowaniem również na portalach społecznościowych (sprawdźcie hasztag #santanderespicnic). Pudełko należy zamówić dzień wcześniej i można odebrać je dnia następnego w restauracji od godziny 11:00. Cena dla dwóch osób wynosi 23 euro.

Źródło: www.cenadordeamos.com

Dla Finy Puigdevall z Katalonii również bardzo ważne jest rozkoszowanie się smakiem potraw przy pięknych widokach wśród przyjaciół. Pudełka tworzy wraz ze swoim zespołem z Les Cols, stawiając przy tym na lokalne produkty oraz napoje.

Większość składników pochodzi z jej ogródka, który znajduje się przy restauracji.

Stylowe pudełko w zestawie wraz z kocem można zabrać wszędzie i w ten sposób umilić sobie czas.

Tekst: MK
Źródło: elpais.com

FOODIE