Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Polska restauracja po raz pierwszy z dwiema gwiazdkami Michelin!

Wyróżnienie otrzymała krakowska restauracja Bottiglieria 1881.
.get_the_title().

Wśród polskich foodies zawrzało w 2013 roku, gdy Wojciech Modest Amaro zdobył pierwszą w Polsce gwiazdkę Michelin dla Atelier Amaro. Trzy lata później to wyróżnienie spotkało warszawską restaurację Senses (już zamkniętą), a w 2020 roku – krakowską restaurację Bottiglieria 1881. Szef kuchni Przemysław Klima, który prowadzi krakowski lokal od 2013 roku, pobił wówczas dwa rekordy: został najmłodszym szefem kuchni wyróżnionym słynną gwiazdką i udało mu się to zrobić w niezwykle krótkim czasie.

Teraz Bottiglieria 1881 może się pochwalić kolejnym wyróżnieniem – właśnie została pierwszą w Polsce restauracją wyróżnioną dwiema gwiazdkami Michelin.

Inspektorzy ze słynnego przewodnika uznali, że serwowane w restauracji dania są dopracowane i wyrafinowane. Spodobało im się również to, że bazują na lokalnych i sezonowych składnikach. ’Dla osób lubiących obserwować pracę mistrzów przygotowano stoliki przed otwartą kuchnią. Dojrzałe podejście jej szefa jest wyczuwalne w wyrafinowanych i oryginalnych daniach. Stonowane opisy w menu, takie jak Ryba z groszkiem czy Wieprzowina po wiejsku, stoją w kontrze do kunsztu i wielowarstwowego smaku każdego dania’ – napisali.

W tym roku eksperci Michelin ocenili 49 polskich restauracji z Warszawy, Krakowa i – po raz pierwszy – Poznania. – Bardzo się cieszymy, że możemy ogłosić pierwszą w Polsce restaurację z dwiema Gwiazdkami Michelin. Nieustająco śledzimy rozwój sceny kulinarnej w Krakowie i Warszawie, a w tym roku mamy przyjemność rozszerzyć nasz zasięg również o Poznań. Inspektorzy Michelin byli pod wrażeniem tętniącego życiem i szybko rozwijającego się rynku restauracyjnego w tym mieście, gdzie znaleźli wiele wyjątkowych lokali godnych polecenia – mówi Gwendal Poullennec, Międzynarodowy Dyrektor Przewodników Michelin.

Po jednej gwiazdce otrzymały warszawska NUTA, za którą stoi szef kuchni Andrea Camastra znany z Senses, a także poznańska Muga.

Wyróżnienia Bib Gourmand, przyznawane za korzystny stosunek jakości di ceny, otrzymało MOLÁM w Krakowie, Fromażeria w Poznaniu, TU.REStAURANT w Poznaniu, Koneser Grill w Warszawie, Kieliszki na Próżnej, Le Braci i alewino.

Tekst: NS

FOODIE