Restaurant Week w Wino & Friends – rostbef i żabnica
Choć ulokowana w sercu Gdański Business Center, restauracja Wino & Friends przyciąga gości przytulnym wnętrzem, odizolowanym od otaczających biurowców. Zgodnie z przyjętą nazwą, znają się tu na winie, a do dań z okazji Restaurant Week przygotowana jest specjalna selekcja alkoholi.
Spróbowaliśmy obu wersji menu – rybnego i mięsnego, a decyzja, które jest bardziej godne polecenia, jest naprawdę trudna. W menu „A” na przystawkę dostaniecie delikatne pate z wątróbki w formie puszystego, apetycznego musu ze słodkimi dodatkami, ale
prawdziwa petarda to danie główne – porządny kawał doskonale usmażonego rostbefu, z elegancko różowym środkiem, podany w odsłonie jesiennej: z kasztanami, puree z dyni i borowikami.
Posiłek idealnie uzupełnia kieliszek delikatnie kwaskowatego primitivo.
Miłośnicy ryby za to zakochają się w daniu głównym z menu „B”, czyli w żabnicy sous-vide marynowanej w mleku kokosowym z fantastycznym dodatkiem emulsji z gorzkiej pomarańczy. Nie zrażajcie się, nie ma w tej kompozycji żadnej przesady i wydziwiania, jest za to mnóstwo smaku i jakościowy produkt na talerzu. Przed rybą Wasz apetyt zaogni wegetariańskie pate z dyni i soczewicy na maderze.
Desery w obu zestawach to fantazyjnie podkręcone klasyki – niby crème brûlée, ale z marakują, na talerzu sąsiednim prosty mus czekoladowy, za to z dodatkiem bergamotki i przyjemnym akcentem żelka z mango.
Podczas wizyty zaopiekuje się Wami przesympatyczna obsługa, która odpowie na wszystkie pytania dotyczące jedzenia i wina.
Róbcie rezerwację w Wino & Friends szczególnie, jeśli jesteście fanami rostbefu, chcecie zjeść rybę inną niż wszędzie, a do tego wszystkiego lubicie dobre wino!
Rezerwacji można dokonać na stronie internetowej Restaurant Week, cena menu festiwalowego 49 zł.