Roślinna kuchnia w Trójmieście
1. SYTO, 1 Armii Wojska Polskiego 12, Gdynia
SYTO to nowo otwarty lokal w Gdyni, specjalizujący się w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Prawdziwy raj dla roślinożerców! W menu znajdują się świeże i aromatyczne bowle, burgery z kotletem z czerwonej fasoli lub „mięsem syto”, kanapki i dania główne. Mniejszego głoda można pokonać frytkami z kimchi albo tofu nuggetsami.
2. FALLA, I Armii Wojska Polskiego 13, Gdynia | Hynka 65, Gdańsk
Lokale Falli znajdziecie w Gdyni i Gdańsku, a także w Słupsku, Warszawie, Łodzi, Wrocławiu i Bydgoszczy.
Spróbujecie tu przysmaków Maghrebu w autorskich odsłonach.
To miejsce nowoczesnych eksperymentów i fuzji kulinarnych.
3. Nie/Mięsny, Jaskółcza 24, Gdańsk
Na początku był food truck serwujący falafele i hummusy – MUKA BAR. „Idea tworzenia posiłków inspirowanych podróżami i innymi kulturami towarzyszyła nam od dawna, a cygańskie życie w barowozie cieszyło swoją spontanicznością” – piszą na swojej stronie właściciele. Przyszedł moment na otwarcie stałego miejsca, do którego będą tłumnie przychodzić smakosze spragnieni wyjątkowej mięsnej i niemięsnej kuchni.
W miejscu dawnego sklepu mięsnego powstał lokal Nie/Mięsny, w którym zjemy dania inspirowane kuchnią Bliskiego Wschodu – pełne aromatów, kolorów i nieustającej energii.
W menu znajdziecie śniadania, jak i dania obiadowe czy kolacyjne. Są też przekąski: hummus, mezze i sałatki.
4. House of Seitan, Wajdeloty 3, Gdańsk
Lokal House of Seitan wyprowadził się z Wrocławia i przeniósł do Gdańska – i chwała za to! W menu znajdzie się wiele autorskich, roślinnych wariacji na temat tradycyjnej kuchni polskiej.
House of Seitan specjalizuje się w daniach z seitana, wytwarzanego z białka pszenicy, czyli glutenu.
A najczęstszym i najlepszym dodatkiem są ziemniaki!
Jak piszą u siebie na stronie: „Ż(r)yj i pozwól ż(r)yć innym”!
5. ŁĄKA BAR, Łąkowa 35/38, Gdańsk
ŁĄKA BAR to zabawa kuchnią świata. Twórcy lokalu inspirują się kuchnią z Ameryki Południowej oraz Azji – uwielbiają intensywne smaki, niekonwencjonalne połączenia i zabawę teksturą.
W ŁĄCE zjemy domowe pieczywo oraz sosy i marynaty zrobione z lokalnych produktów.
– Tworzymy dania, które cenią sobie nie tylko osoby na roślinnej diecie. Staramy się pokazać, że takie posiłki mogą być dla każdego, że mogą w piękny i zaskakujący sposób zaspokoić potrzeby ciała i duszy – mówią właściciele.
Zdjęcie główne: Nie/Mięsny
Tekst: WR