Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Roślinne jedzenie to przyszłość i to nie tylko na Ziemi – w kosmosie będą uprawiane warzywa i owoce

Naukowcy z NASA potwierdzają, że uprawa żywności pochodzenia roślinnego w kosmosie jest jak najbardziej możliwa.
.get_the_title().

Naukowcy z centrali NASA w Cape Canaveral na Florydzie zobaczyli niedawno film dokumentalny „The Game Changers”, który promuje weganizm. Dokument z 2018 roku śledzi zróżnicowaną grupę sportowców na diecie roślinnej. Jednym z jego bohaterów jest James Wilks, zwycięzca „The Ultimate Fighter” i elitarny trener sił specjalnych. Wilks z sukcesem obala mit, że konsumpcja produktów zwierzęcych jest kluczowa dla wyników sportowych.

Po pokazie „The Game Changers” NASA uznała, że jedzenie na bazie roślin to przyszłość nie tylko na Ziemi. Jak najbardziej może być uprawiane w kosmosie, w tym na Księżycu czy Marsie.

Postęp technologiczny sprawił, że warto podjąć się uprawy roślin w kosmosie. Eksperci z NASA wspomnieli, że zamierzają testować tam również produkcję kosmetyków. Marzeniem każdego astronauty jest dostęp do świeżej żywności, w tym także do owoców i warzyw. Pewnego dnia z pewnością będzie to możliwe. W przyszłości chcemy wybudować w kosmosie szklarnię z kilkoma odmianami warzyw – powiedziała Silje Wolff, która prowadzi badania nad uprawą roślin w kosmosie w Centre for Interdisciplinary Research in Space (CIRiS).

Od 2018 roku norwescy naukowcy na Uniwersytecie Nauki i Technologii (NTNU) pracują nad opracowaniem zaawansowanych technologii i stworzenia sadzarek zdolnych do uprawy roślin w kosmosie.

Eksperyment z 2014 roku, który polegał na uprawie sałaty w kosmicznym ogrodzie „Veggie” na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej NASA, przyniósł pozytywne wyniki. Naukowcy uznali, że kosmiczna sałata jest bezpieczna do spożycia, pożywna i wolna od drobnoustrojów chorobotwórczych. – Zdolność do uprawy żywności w zrównoważonym systemie w kosmosie stanie się jeszcze bardziej pożądana, gdyż NASA zmierza w kierunku prowadzenia dłuższych misji w kosmosie – dodała Christina Khodadad, badaczka z Kennedy Space Center NASA.

Tekst: Marta Mankiewicz