Roślinne restauracje w Trójmieście, cz. 2
O tym miejscu zdecydowanie mówi się na mieście. Stuprocentowo roślinne jedzenie zjecie w lokalu House of seitan przy ul. Wajdeloty 3 w Gdańsku, który tworzy zgrana paczka znajomych. Menu zmienia się co tydzień i nie brakuje w nim klasyków polskiej kuchni w wegańskim wydaniu. Jest gulasz z seitanem, pyzy z „mięsem” i cebulową okrasą, leczo, rosół i schabowy z ziemniakami. Latem nie zabraknie chłodnika po litewsku czy makaronu z bobem i szparagami.
Bywa, że lokal serwuje też popularnego Beyond Burgera, więc wszyscy ci, którzy jeszcze nie mieli okazji go spróbować, mają ułatwione zadanie – warto go zjeść choć raz! (tutaj pisaliśmy więcej na jego temat.)
House of seitan doskonale wie, że jemy też oczami, więc dania zawsze wyglądają obłędnie, świeżo i kolorowo – to się szanuje!
Dla wielu znany niegdyś jako food truck pod nazwą MUKA BAR, po kilku latach w końcu otworzył swój lokal w Gdańsku w maju zeszłego roku.
Właściciele przejęli miejsce po dawnym sklepie mięsnym, co zainspirowało ich do pozostawienia szyldu i stworzenia baru, który zadowoli również mięsożerców.
Tak powstał Nie/mięsny, gdzie menu zostało sprawiedliwie podzielone na pół. Jest szakszuka z fetą bądź z dojrzewającą szynką, hummus w różnych wariantach, falafel lub pita z pulpecikami bądź hamburger z wołowiną lub serem hallumi, a także warzywami i sosem mango. Są też dania sezonowe w postaci chłodnika czy hummusu ze szparagami.
Kawiarnia z ciekawym, urządzonym z pomysłem wnętrzem, pełna stylowych mebli oraz roślinności.
Menu kawiarni jest w pełni roślinne, a wszystkie wypieki są pozbawione cukru, glutenu oraz kazeiny.
Właścicielka LAS-u, Ewelina Dobosz, wyjątkowo dba o żołądki swoich klientów, ale pamięta również o zapewnieniu w swoim lokalu najlepszej kawy. Ciasta w Lesie są robione na miejscu, a wybierać można spośród snickersa, muffinów, tart z owocami czy marchewkowego z kremem – oczywiście wszystko w pełni wegańskie. Na śniadanie można zamówić granolę bądź owsiankę i różowe buraczane latte – taki start dnia kupujemy!
4.ATELIER SMAKU Bistro & Delikatesy
Odwiedzając gdyńskie Atelier Smaku, z pewnością nie będziecie zawiedzeni, a raczej zdumieni ilością usług, jakie oferuje lokal!
W bistro możecie spróbować dań z wegańskiego, bezglutenowego menu, a także nabyć robione na miejscu przetwory, pieczywo oraz ciasta.
W menu lokalu znajdziecie m.in. sznycle ziemniaczane, bigos z pajdą chleba, blinburger, fasolkę po bretońsku, gulasz z ciecierzycą czy wegański smalec. Nie brakuje też słodkich opcji – od naleśników z bitą śmietaną po autorskie lody.
Co więcej, Atelier to też pracownia warsztatowa, gdzie można nauczyć się nowych trików i przepisów na wegańskie dania. Firmowy food truck często bywa na trójmiejskich ulicach, także możecie złapać ich nie tylko w Gdyni!
Miejsce zdecydowanie warte odwiedzenia. Szczególnie polecamy je fanom azjatyckiej kuchni, gdyż w lokalu przeważają właśnie takie dania. GUGA wzięła się z miłości do smaków Azji. Grupa właścicieli to zarazem przyjaciele i podróżnicy. Ze swoich wypraw zawsze wracają z nowymi pomysłami na dania i przepisami bliskimi oryginałów. GUGA stawia na najlepszą jakość produktów, bycie w zgodzie ze środowiskiem i unikanie przetworzonych półsurowców.
Menu bazuje na azjatyckich smakach, wśród których możemy znaleźć koreańskie placki z fasoli mung, chińskie spring rollsy z marynowanym tofu, indonezyjski tempeh z mango czy papaya salad z Tajlandii.
Biorąc pod uwagę fakt, że większość roślinnych lokali opiera się na polskich czy europejskich smakach, GUGA i ich w pełni azjatyckie menu wyróżnia się na tle innych restauracji. GUGA serwuje też wyjątkowe koktajle i ciasta, do których nie używa białego cukru, także wszystko wskazuje na to, że warto zostać u nich na deser, a nawet i do wieczora!
O innych trójmiejskich lokalach serwujących roślinną, wegańską kuchnie pisaliśmy tutaj. Sprawdźcie je!
Zdjęcie główne: House of seitan
Tekst: Marta Mankiewicz