Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Sprawdźcie nasze top 5 nowych miejscówek w Warszawie, które otworzyły się wraz z początkiem lata

Po długim czasie spędzonym w domowym zaciszu zaczęliśmy nadrabiać zaległości w kontaktach ze znajomymi i bliskimi. Jeśli szukacie nowych miejsc, do których możecie się z nimi wybrać, to te zdecydowanie warto sprawdzić.
.get_the_title().

1. Kiosk Sweet & Salty

Ciekawy pomysł na połączenie dwóch lubianych przez nas przekąsek, które zawsze można szybko chwycić i zjeść po drodze.

Mowa o lodach i frytkach. Ale spokojnie: nie na jednym talerzu!

źródło: fanpage kiosk sweet & salty

Kiosk Sweet & Salty to dwa osobne okienka: w jednym dostaniecie frytki, a w drugim lody i coraz rzadziej spotykane (a szkoda!) rurki z kremem. Są dostępne klasyczne frytki z ziemniaków lub z batatów, ale na tym oferta się nie kończy. Są jeszcze frytki zapiekane z serem, frytki rodem z Meksyku, czyli z guacamole, pico de gallo i kwaśną śmietaną czy z szarpaną wołowiną i serem.

Do każdego zestawu możecie domówić także jeden z 10 autorskich i robionych przez Sweet & Salty sosów.

źródło: fanpage kiosk sweet & salty

Myślicie, że wystarczy wam Salty? Skuście się też na Sweet, ponieważ za lodami stoi lodziarnia Limoni, a kto próbował ich lodów, wie, że musi znaleźć na nie miejsce nawet w żołądku pełnym frytek.

Kiosk Sweet & Salty znajdziecie na Placu Wilsona. Jest otwarty codziennie od 10:00 do 23:00.

2. Fuego – Bar & Grill by Bracia Collins


zdjęcie: marta mankiewicz

Za otwartą niedawno restauracją Fuego przy Brackiej 18 stoją Bracia Collins, którzy zasłynęli dzięki prestiżowym warsztatom samochodowym. Z samochodami potrafią zrobić prawdziwe cuda, ale swoich sił chcieli spróbować także w warszawskiej gastronomii. Restauracja miała ruszyć pełną parą już na początku roku, jednak finalnie (z wiadomych względów) dopiero teraz zaczyna się rozkręcać.

W kuchni Bracia stawiają przede wszystkim na dobre jakościowo i zdrowe produkty, mięso grillują, a smażą tylko i wyłącznie frytki.

Jeśli najdzie was ochota na dobry kawałek mięsa, to zdecydowanie idźcie do Fuego! W menu zjedziecie zarówno steki, jak i burgery – ten sezonowy ze szparagami i wędzonym majonezem to wybór konieczny. Dodatkowy plus za solidną porcję sera i grube, lekko pikantne frytki! Zjedliśmy jeszcze flagowe danie Fuego, czyli kurczaka w marynacie z portugalskiej papryczki peri-peri, którego preferowaną ostrość można określić samemu. Coś pysznego! W dodatku każdego dnia czekają na was dobre promocje – sprawdźcie je na ich Facebooku.

zdjęcie: marta mankiewicz

A jeśli chodzi o desery, to tutaj również miłe zaskoczenie. Beza na kruchym spodzie, z jabłkiem i rabarbarem zostanie wam podana do stolika jeszcze płonąca. Bardzo dobry deser, o który nie zawsze tak łatwo w restauracji.

3. VEGAN RAMEN SHOP JP2

zdjęcie: fanpage VRS / Natalia Kontraktewicz

Ich nie trzeba przedstawiać! Kultowa wegańska miejscówka otworzyła kolejny, już trzeci lokal, tym razem na Jana Pawła II 52/54.

Nowe miejsce widać już z ulicy. Jest jasne, przeszklone i pęka w szwach od pierwszego dnia otwarcia. Wielbiciele wegańskiego ramenu są w niebo wzięci!

Klasyczne rameny z VEGAN RAMEN SHOP powinien znać już każdy. Zawsze możecie liczyć na kremowy SPICY MISO z batatem, CREAMY SHIO z glonami i shiitake, CLEAR SHOYU – delikatny, ale pełen umami i TANTANMEN z sojomięsem, który nasyci was na dalszą część dnia (latem także w opcji na zimno!). Jednak jedno warto dodać – tylko w nowym lokalu na Jana Pawła II zjecie pomidorowy TOMATO RAMEN na bulionie shoyu z olejem porowo-czosnkowym i z chlustem wegańskiej śmietanki.

Wygląda zacnie, więc musi się znaleźć na liście „must eat” każdego z was.

zdjęcie: fanpage VRS

4. Wolność 

źródło: fanpage wolność

Ciekawy koncept kulinarno-rozrywkowy nad samym brzegiem Wisły! Otworzył się zaledwie kilka dni temu, a już zdążył nas zaciekawić.

W Wolności będzie dziać się sporo – od plenerowego kina, przez muzykę na żywo i stand-upy, po kulinarne tygodnie tematyczne i bazarki z łupami vintage do upolowania.

Oczywiście wstęp będzie bezpłatny!

źródło: fanpage wolność

W strefie gastro na co dzień urzęduje znany Warszawiakom azjatycki tuk tuk, Pizza Truck, czyli pizzeria na czterech kołach serwująca pizzę z pieca opalanego drewnem oraz Brooklyn House z klasykami kuchni amerykańskiej. Trzy food trucki, które pozwolą zadowolić każdego. Na deser będziecie mogli zjeść lody Melody, a w barze zamówić ulubionego drinka.

Od 3 do 10 lipca w Wolności czeka na was prawdziwe włoska uczta ze specjalnym menu od Pizza Truck i Aperolem w promocyjnej cenie.

Pamiętajcie, że w poniedziałki Wolność jest zamknięta – zaprasza od wtorku do piątku od 17:00, a w weekend od 13:00.

5. TEN Warszawiak

źródło: fanpage ten warszawiak

Miejsce, jakiego mogło brakować na kulinarnej mapie Warszawy. Czas na wielki powrót kultowych dań rodem z PRL-u! W menu zakąski zimne i ciepłe, a wśród nich możecie spodziewać się chleba ze smalcem, nóżek w galarecie, białej kiełbasy, bigosu po staropolsku czy babki ziemniaczanej.

Są także 4 ulubione polskie zupy: flaczki, rosół, żurek i chłodnik, a także obowiązkowo schabowy i pierogi w trzech wersjach.

Żeby dostać wszystkie te dania w jednym miejscu, do tej pory najlepiej było kierować się do baru mlecznego – teraz warto sprawdzić też Warszawiaka!

źródło: fanpage ten warszawiak

Dodatkowy atut to lokalizacja, bo lokal mieści się nad samym brzegiem Wisły, w zasadzie tuż obok wspomnianej Wolności. Odwiedzajcie ich od środy, ponieważ w poniedziałek i wtorek Warszawiak odpoczywa. Mamy nadzieje, że restauracja zostanie doceniona, bo miejsc z polską kuchnią w prostym, nieprzekombinowanym wydaniu zadecydowanie brakuje. Trzymamy kciuki!

Zdjęcie główne: fanpage Vegan Ramen Shop / Natalia Kontraktewicz
Tekst: Marta Mankiewicz