Sprawdziliśmy festiwalowe menu Restaurant Week w MAO Chinese Restaurant i InFormal Kitchen
![Sprawdziliśmy festiwalowe menu Restaurant Week w MAO Chinese Restaurant i InFormal Kitchen .get_the_title().](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2020/06/RNI-Films-IMG-7DBBB6A8-171F-4ABD-A7D8-FC410401E41D.jpg)
Największy kulinarny festiwal Restaurant Week znów opanował Polskę. Od 17 czerwca do 5 lipca możecie dokonać rezerwacji w jednej z ponad 300 restauracji w całym kraju. Naprawdę jest w czym wybierać! Do tego w festiwalowej cenie 49 złotych otrzymacie także koktajl MARTINI Fiero & KINLEY tonic i butelkę Coca-Coli, które dodatkowo umilą wam ucztę.
![](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2020/06/RNI-Films-IMG-2B80F397-422A-4A56-9415-AA3A376594C2.jpg)
Chcąc spróbować dwóch zupełnie różnych kuchni, postawiliśmy na dwa lokale. Wybraliśmy chińskie MAO Chinese Restaurant & Cocktail Bar oraz mieszczące się niedaleko Zachęty InFormal Kitchen. Obie restauracje wypadły naprawdę dobrze! Zobaczcie naszą relację i nie zapomnijcie zrobić rezerwacji na stronie Festiwalu.
![](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2020/06/RNI-Films-IMG-200FCED8-3B7A-47A9-B7D9-E1367788844C.jpg)
Decydując się na MAO, w końcu będziecie mieli okazję zjeść zjeść prawdziwą klasykę chińskiej kuchni, czyli słynną kaczkę. Jest pieczona w miodzie, ma pyszną skórkę i podają ją z ryżem i brokułami. W menu wegetariańskim kaczkę zastępuje wędzone tofu po tajwańsku w ostrygowym sosie.
Długo myśleliśmy nad faworytem… Zdania wciąż są podzielone. Oba dania były smakowite!
![](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2020/06/RNI-Films-IMG-860E5ABC-F7EC-4F54-9B37-4C6C6CD0FD30.jpg)
![](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2020/06/RNI-Films-IMG-819FB707-C31E-42EC-B35D-A12C99EA8C3F.jpg)
Nie zapominamy także o przystawce. Tu główną rolę musiały grać tradycyjne chińskie pierożki z pary.
Warto docenić ich cienkie ciasto oraz różnorodność, dzięki której będziecie mogli spróbować aż czterech różnych pierożków za jednym razem!
Każdy nadziany jest czymś innym – w wersji mięsnej jest krewetka, kurczak, wieprzowina i kaczka, a w wegetariańskiej dynia, kapusta, szpinak oraz cukinia.
![](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2020/06/RNI-Films-IMG-1BA2F481-CB1B-4818-B702-79AE5FC30E13.jpg)
Po zjedzeniu dwóch pierwszych dań czujemy się już dobrze najedzeni, więc lekki deser okazuje się świetnie przemyślaną propozycją.
Słodkie „batonnets”, czyli zmrożone batoniki z mleka sojowego, totalnie nas zaskoczyły.
Czegoś takiego nie mieliśmy okazji próbować nawet podczas wizyty w Chinach! Podają je z chutneyem mango. Sądzimy, że ich smak również was zaskoczy.
![](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2020/06/RNI-Films-IMG-31C470AB-6557-48CE-B969-93206AF2B0A1.jpg)
Jeśli chcecie spróbować chińskiej kuchni i nadal nie mieliście okazji zjeść słynnej kaczki, to warto postawić na festiwalowe menu w MAO. W dodatku na pewno zostaniecie obsłużeni w niesamowicie miły sposób.
![](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2020/06/RNI-Films-IMG-CA7DB70B-97A3-4D94-9BC3-F7160FD44B5C.jpg)
Jako drugą restaurację z festiwalowej listy wybraliśmy InFormal Kitchen, której menu bardzo miło i pysznie nas zaskoczyło. Ogromny plus za świeżość produktów i niesamowity smak potraw.
Każde danie to ukłon w stronę sezonowości, a więc możecie liczyć na szparagi, młodą marchewkę, rabarbar oraz truskawki.
![](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2020/06/RNI-Films-IMG-A353C536-D154-451B-A523-0AAFF55D56BC.jpg)
Na początek zaserwowano nam krem z zielonych szparagów skropiony oliwą truflową.
Był naprawdę przepyszny, ale dalej było jeszcze lepiej!
Polik wołowy był przyrządzony perfekcyjnie, delikatny i rozpływający się w ustach, a smak puree został świetnie podkręcony szałwią. W wersji wegetariańskiej otrzymacie lekką, zieloną sałatkę z pieczonymi, młodymi burakami, zrumienionym kozim serem, truskawkami oraz krokietem rabarbarowym. Deser to już klasyka, ale w dobrym wykonaniu – kawałek ciasta marchewkowego podany z kawowym kremem i świeżymi owocami. Nic więcej nam nie trzeba!
![](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2020/06/RNI-Films-IMG-347365CE-706E-472C-8A57-A8D2B2F392C1.jpg)
Festiwalowe menu w InFormal Kitchen jest zdecydowanie warte swojej ceny. Świetnej jakości produkty oraz sezonowość podkreślona w każdym daniu. Polecamy z największym uznaniem!
Tekst i zdjęcia: Marta Mankiewicz