Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Szefem Roku został Dariusz Barański

W tym roku nagrodę Szefa Roku przyznano Dariuszowi Barańskiemu z restauracji Warszawska, ulokowanej na najniższych poziomach odnowionego Prudentiala.
.get_the_title().

Za nami VI Gala Premierowa Żółtego Przewodnika Gault&Millau, podczas której wyróżniono najlepsze restauracje w Polsce i najwybitniejszych szefów kuchni. W tym roku nagrodę Szefa Roku przyznano Dariuszowi Barańskiemu z restauracji Warszawska, ulokowanej na najniższych poziomach odnowionego Prudentiala.

Żółta książeczka Gault&Millau to swoista biblia dla wszystkich polskich foodies, a odznaczenie przyznawane przez ich redaktorów jest jednym z najważniejszych krajowych wyróżnień kulinarnych. Nic więc dziwnego, że corocznym Galom towarzyszą ogromne emocje związane z ujawnieniem listy kolejnych laureatów. Listopadowy event odbywający się w Warszawie zgromadził ponad 800 gości, w tym 450 uznanych szefów kuchni z całej Polski.

Najbardziej oczekiwaną informacją wieczoru jest nagrodzenie Szefa Roku. Tytuł ten został przyznany Dariuszowi Barańskiemu.

Dariusz Barański jest absolwentem najstarszej i najbardziej uznanej szkoły gotowania na świecie – Le Cordon Bleu. Zdobyte tam umiejętności wykorzystał przewodząc w kuchni warszawskiego Conceptu 13, znanego z pięknego widoku na miasto i fine diningowych degustacyjnych zestawów lunchowych. Obecnie trzyma kulinarne stery w Warszawskiej i restauracji Szóstka, gdzie dba przede wszystkim o jakość produktów lądujących na talerzu i sezonowość serwowanych dań. To świetny adres dla miłośników polskich potraw przygotowanych z mistrzowską pieczołowitością i wielkim sercem.

Nagrody w pozostałych czterech kategoriach otrzymali Łukasz Budzik z wrocławskiej Mennicza Fusion (Szef Jutra), Flavia Borawska z Opasłego Toma z Warszawy (Kobieta Szef), Rafał Grzegorzek z Dworzyska ze Szczawna Zdroju (Młody Talent) i Rafał Kowalczyk z warszawskiej restauracji Stary Dom (Szef Kuchni Tradycyjnej).

Czym prędzej rezerwujcie w Warszawskiej stoliki, bo może się okazać, że po tegorocznej Gali restauracja przeżyje prawdziwe oblężenie! Wszystkim wyróżnionym serdecznie gratulujemy i prosimy: karmcie nas tak wspaniale dalej!

zdjęcie główne: gazetawroclawska.pl
zdjęcia: hotel Warszawa

FOODIE