Szwedzki sposób na gotowanie bez marnowania. Sprawdźcie ekoporady od Electroluxa

Co roku kupujesz za dużo, smak nie wszystkich twoich potraw zwala gości z nóg, a po Świętach z żalem wyrzucasz tony niedojedzonych dań? Możesz zmienić ten scenariusz. Pomocną dłoń wyciąga Electrolux. Marka nie obiecuje magicznych rozwiązań, ale proponuje działania, które każdy z nas może realizować od dziś.

Szwedzka firma to światowy lider w branży AGD, którego raczej nikomu nie trzeba przedstawiać. Od ponad 100 lat tworzy sprzęty gospodarstwa domowego, pielęgnując przy tym szwedzkie wartości oraz ich integralny i nierozerwalny związek z naturą. Nie bez powodu zatem hasłem najnowszej kampanii jest 'Szwedzki sposób na gotowanie bez marnowania (żywności, energii i wody)’. Marka chce pokazać, że wielka zmiana zaczyna się od małych kroków i każdy z nas może na co dzień podejmować decyzje, które są lepsze dla środowiska i naszego zdrowia.

Bezsprzecznie tym, co wyróżnia urządzenia Electrolux, jest minimalizm. I dotyczy to nie tylko designu, ale i stylu życia. Marka propaguje wśród konsumentów przekaz, że mniej znaczy więcej, a także ideę Less Waste – stąd, chociażby współpraca z 'królową niemarnowania’ Jagną Niedzielską, ale też wprowadzanie innowacyjnych rozwiązań w oferowanych sprzętach kuchennych.

Zdaje się, że lepszego momentu na przypomnienie, że wyrzucanie i marnowanie jedzenia jest passé, nie będzie. Prawie połowa Polaków przyznaje, że zdarza się im wyrzucać żywność. Niestety w okolicach świąt jest jeszcze gorzej. Wyrzucamy wtedy 2-3 razy więcej produktów niż przez cały rok.

Banner Image
Electrolux podjął rękawice i już kilka tygodni przed Świętami zachęca do zmian, które pomogą planecie, ale i naszemu portfelowi.

Electrolux podjął rękawice i już kilka tygodni przed Bożym Narodzeniem zachęca do wprowadzenia rozwiązań, które pomogą w świadomy sposób robić zakupy, korzystać z tego, co mamy w domu, a przy okazji oszczędzić. Czas, energię i pieniądze.

Marka namawia, żebyśmy z rozsądkiem planowali wizyty w sklepie i swoje posiłki, kupowali mniej jedzenia, stawiali na lokalnych dostawców, zrezygnowali z folii spożywczej (lepszą są pojemniki wielorazowego użytku), mrozili, suszyli i wykorzystywali resztki (z obierek ziemniaków można zrobić frytki, a nieosoloną wodą z warzyw podlać kwiaty).

Nie bez znaczenia są również kuchenne sprzęty. Dobra jakość, innowacyjne funkcje i oczywiście odpowiednie ich użytkowanie, pozwolą nam gotować smacznie i kreatywnie, a także pomogą obniżyć rachunki. Nie są to tylko czcze obietnice i wymagania. Electrolux zaczął od siebie i już wprowadził szereg zmian.

Od 2015 roku zmniejszyliśmy naszą bezwzględną emisję CO₂ w naszej działalności o 78 procent. Zwiększyliśmy ilość plastiku z recyklingu w naszych produktach o 25 procent – z 6800 ton metrycznych w 2020 roku do 8600 ton metrycznych w 2021 roku. Pracujemy nad realizacją naszego zobowiązania ONZ Cool Coalition do zastąpienia wszystkich gazów cieplarnianych o dużym wpływie w naszych urządzeniach najpóźniej do 2023 roku – wskazuje szwedzki producent.

Chodzi zatem tyle o środowisko i troskę o planetę, co o kształtowanie wygodniejszego, ale i bardziej świadomego życia konsumentów. Tak powstały sprzęty, które pozwalają poprawić wartość odżywczą i smak dań, a jednocześnie są tak proste i intuicyjne w obsłudze, że nie trzeba im poświęcać zbyt dużej uwagi. Tym bardziej w okresie świąt większość z nas tego właśnie potrzebuje.

A jak Święta to oczywiście… Nadmiar. Kupujemy za dużo, chcemy dobrze, a wychodzi jak zwykle. Globalne dane potwierdzają, że to właśnie w okresach okołoświątecznych śmietniki zapełniają się nieprzejedzonymi daniami. Dlatego już teraz to przemyśl. Czy na pewno twoja rodzina potrzebuje aż 12 dań? Może lepiej ograniczyć się do tych ulubionych? Refleksja to pierwszy krok do podejmowania bardziej świadomych decyzji. Krok kolejny to działania stricte użytkowe, czyli mrożenie, wekowanie, przetwarzanie, odgrzewanie, zarządzaj resztkami.

Nie smakują ci odgrzewane potrawy? Uważasz, że są pozbawione smaku, nijakie lub przesuszone? Z piekarnikiem parowym poznasz nową jakość odgrzewania. I już nie wyrzucisz resztek, bo 'są niedobre’.

Para pozwala szybko odgrzewać potrawy i sprawia, że nie zmieniają się w bezsmakową masę. Niektóre piekarniki parowe mają do tego specjalny program – w urządzeniach Electrolux nosi on nazwę 'Regeneracja’. Doskonale nadaje się również do odgrzewania warzyw ugotowanych na parze – wystarczy umieścić je na blasze i poddać działaniu pary bezpośrednio przed podaniem. Po kilku minutach znów będą doskonałe. 

Na czym polega sekret? Para zatrzymuje składniki odżywcze i wilgotność w potrawach. Cztery ustawienia pary od 25 do 100 procent są idealne do pieczenia, przypiekania, gotowania na parze ryb i warzyw, a nawet gotowania sous-vide. Piekarniki Electrolux wiedzą, kiedy dodać odpowiednią ilość pary, aby skrócić czas pieczenia i zwiększyć soczystość każdego posiłku. Dzięki temu użyjecie do gotowania mniej tłuszczu i oleju, a także zachowacie witaminy i składniki mineralne. Różnicę odczujecie również w smaku i aromacie.

Para zatrzymuje składniki odżywcze i wilgotność w potrawach, dzięki czemu nasze dania nawet następnego dnia są pyszne i soczyste.

Jak oszczędzać podczas używania piekarnika?

1. Podczas działania piekarnika sprawdź, czy jego drzwi są prawidłowo zamknięte i nie otwieraj ich zbyt często podczas pracy urządzenia.

2. Dbaj, aby uszczelka drzwi była czysta i prawidłowo umieszczona.

3. Korzystaj z metalowych naczyń. Pozwala to oszczędzać energię.

4. Gdy nie jest to konieczne, nie nagrzewaj piekarnika przed rozpoczęciem pieczenia.

5. Przygotowując kilka potraw, w miarę możliwości skracaj przerwy między ich pieczeniem.

6. Korzystaj z funkcji termoobiegu.

Lodówka to obok stołu drugie najważniejsze miejsce w czasie świąt. To właśnie tam skrywa się to, co uwielbiany i na co czekamy cały rok. Wigilijne specjały, pierogi i barszcze. Martwicie się, że dania szybko stracą smak lub się zepsują? Chłodziarki Electrolux zapewniają doskonałe środowisko do utrzymania jakości jedzenia na dłużej i pozwalają ograniczać marnowanie żywności. Wszystko dzięki szeregowi innowacyjnych rozwiązań.

Cooling 360° zapewnia stabilną temperaturę i wilgotność w każdym miejscu chłodziarki, aby produkty dłużej zachowywały oryginalny kolor, teksturę i wartości odżywcze. Dodatkowo ściana ze stali szlachetnej szybko stabilizuje temperaturę, szczególnie w przypadku otwierania drzwi chłodziarki.

Szuflada chłodziarko-zamrażarki NaturaFresh™ może utrzymywać temperaturę 0°C – idealną dla mięsa i ryb. Gwarantuje to doskonałe warunki do przechowywania produktów dzięki możliwości regulacji temperatury i wilgotności. W efekcie żywność zachowuje konsystencję i smak jak świeżo po zakupie.

To jednak nie wszystko. Kolejny pomysł spodoba się szczególnie tym, którzy doceniają ekologiczne rozwiązania. Specjalnie zaprojektowana szuflada na warzywa MaxiBox, umożliwia przechowywanie nawet największych produktów. Dzięki temu pozwala łatwo i efektywnie zagospodarować dostępną przestrzeń. Zmieszczą się w niej zarówno siatka z brukselką, jak i sporych rozmiarów dynia.

System LowFrost redukuje natomiast gromadzenie się lodu, dzięki czemu urządzenie wymaga rzadszego rozmrażania. Technologia TwinTech NoFrost wydłuża również czas przechowywania produktów – będą one idealnie świeże nawet do 7 dni. Dwa niezależne obiegi chłodzące zapewniają stabilną temperaturę oraz odpowiedni poziom wilgotności. Okazuje się, że niemarnowanie jedzenia nie jest takie trudne z udogodnieniami proponowanymi przez Electrolux.

Nie ustawiaj zbyt niskiej temperatury, o ile nie jest to konieczne.

Jak oszczędzić podczas używania chłodziarki?

1. Aby zapewnić najbardziej efektywne zużycie energii, należy umieścić szuflady w dolnej części urządzenia i równomiernie rozmieścić półki.

2. Nie otwieraj zbyt często drzwi urządzenia i nie zostawiaj ich otworzonych dłużej, niż jest to konieczne (to szczególnie istotne w czasie świąt).

3. Nie ustawiaj zbyt niskiej temperatury, o ile nie jest to konieczne ze względu na właściwości przechowywanych produktów.

4. Jeśli temperatura otoczenia jest wysoka, regulator temperatury jest ustawiony na niską temperaturę, a urządzenie jest w pełni załadowane, sprężarka wówczas może pracować bez przerwy, co powoduje osadzanie się szronu lub lodu na parowniku. W takim przypadku należy ustawić regulator temperatury na wyższą temperaturę, aby umożliwić automatyczne odszranianie, jednocześnie oszczędzając energię.

5. Zapewnij urządzeniu dobrą wentylację. Upewnij się, że przechowywane produkty spożywcze umożliwiają przepływ powietrza przez specjalne otwory w tylnej części urządzenia.

Banner Image

Dlaczego warto zainwestować w dobrą płytę indukcyjną? Nie tylko sprawi nam to większą przyjemność z aktywności kulinarnych, ale także znacznie obniży rachunki. Pozwala na to precyzyjne sterowanie mocą i zużywanie do 90 procent wyprodukowanej energii. Oznacza to zatem, że płyta indukcyjna efektywnie wykorzystuje pobraną energię do podgrzania naczynia bez strat na produkcję ciepła poza garnkiem (jak dzieje się to w przypadku płyt gazowych czy halogenowych).

Podobnie intuicyjny interfejs znajdziecie w zmywarce Electrolux. Ecometr zamontowany na panelu urządzenia pozwoli na bieżąco monitorować zużycie wody i energii, a także wskazuje najbardziej przyjazny środowisku wybór programu dla średnio zabrudzonych naczyń. Wbrew pozorom to najdłuższy 4-godzinny program zapewni największą efektywność zużycia wody i energii. Wszystko to można natomiast kontrolować na bieżąco dzięki aplikacji na telefon My Electrolux Kitchen.

W końcowej fazie cyklu zmywania drzwi zmywarki automatycznie otwierają się na 10 cm. Poprzez uchylone drzwi następuje naturalna wymiana powietrza, co umożliwia błyskawiczne wysychanie nawet plastikowych naczyń. Dzięki AirDry naczynia pozbawione są zacieków, a sam proces zmywania jest krótszy i zużywa mniej energii.

Zapomnij o kipiących garnkach. SenseBoil automatycznie reguluje temperaturę, gdy płyn zbliża się do punktu wrzenia.


Jak oszczędzać podczas używania płyty indukcyjnej?

1. Podgrzewaj tylko tyle wody, ile jest potrzebne.

2. W miarę możliwości przykrywaj naczynia pokrywką.

3. Przed włączeniem pola grzejnego, postaw na nim naczynie.

4. Dopasowuj naczynia do wielkości pola grzejnego i stawiaj je na ich środku.

5. Ciepło resztkowe wykorzystuj do podtrzymywania ciepła potraw lub roztapiania składników.

Zawsze ładuj zmywarkę do pełna.

Jak korzystać ze zmywarki, żeby zaoszczędzić, ale i uzyskać najlepszy efekt?

1. Zawsze ładuj zmywarkę do pełna, pamiętaj, że program ECO, choć jest najdłuższy (4 godziny), to zapewnia największą efektywność zużycia wody i energii.

2. Nie spłukuj naczyń ręcznie (zwiększa to zużycie wody i energii), ręką usuń większe resztki, wybierz program z fazą zmywania wstępnego.

3. Przy dużych zabrudzeniach namocz naczynia z resztkami przypalonych potraw (lub lekko zeskrob resztki).

4. Układaj przedmioty w koszach zgodnie z instrukcją obsługi i nie przeciążaj koszy.

5. Upewnij się, że przedmioty w koszach nie stykają się ze sobą ani się nie zasłaniają. Tylko wtedy woda będzie mogła dotrzeć do
wszystkich naczyń.

Banner Image

Pozyskiwanie, przygotowywanie i spożywanie żywności to nasza codzienność, której możemy się przyjrzeć i traktować ją jako niechciane obciążenie i obowiązek. Znacznie lepiej dla naszego zdrowia, ale i dobra planety poświęcić tej czynności więcej uważności. Wprowadzenie kilku może okazać się nie tylko korzystne, ale i przyjemne.

Electrolux chce pomóc w ograniczeniu marnowania żywności, zachowaniu jakości składników, poprawieniu smaku posiłków roślinnych i wybraniu bardziej ekologicznej opcji pozwalającej oszczędzać zasoby Ziemi. Nie wiesz, od czego zacząć? W serwisie Gotowanie bez marnowania znajdziecie jeszcze więcej porad, przepisów i ciekawostek. Przekonajcie się, że da się połączyć pyszne jedzenie z oszczędzaniem i dbałością o planetę.

FOODIE