Szykujecie wakacyjną domówkę? Sprawdźcie idealne drinki i przekąski na tę okazję

Letni sezon w pełni! Nasze koktajlowe menu sprawi, że Wasza domówka będzie niezapomniana, a może stanie się imprezą roku. Podpowiadamy również jak stworzyć rześkie i cytrusowe drinki, które swoimi smakami oddadzą wakacyjny klimat.
.get_the_title().

Żadna porządna domówka nie może się obyć bez wyśmienitego menu i jeszcze lepszych drinków. A, że imprezy we własnym domu ponownie wracają do łask nasze dzisiejsze propozycje muszą zostać przez was zapamiętane.

Przygotowanie domowego cocktail party dla niektórych brzmi skomplikowanie, ale w rzeczywistości wcale nie musi tak być!

Z pomocą przychodzimy my i nasze proste, sezonowe menu na udaną zabawę, zwieńczone orzeźwiającymi drinkami z Ballantine’s Brasil, trunku na bazie whisky wzbogaconego smakiem skórki brazylijskiej limonki . Coś pysznego, egzotycznego i idealnego na lato! Dzięki Ballantine’s Brasil każde spotkanie zamieni się w niezapomnianą imprezę, której będą towarzyszyć tańce,  dużo śmiechu  i szalony, iście brazylijski klimat. Gwarantujemy wam to!

Przepisy na potrawy i koktajle są naprawdę proste. Sprawdzą się idealnie podczas tropikalnej domówki z przyjaciółmi.

Jeśli macie chęć na prawdziwe orzeźwienie podczas imprezy, to zaserwujcie waszym gościom drinki na bazie Ballantine’s Brasil, które zapewnią prawdziwy egzotyczny nastrój. Lato nie może się obyć bez tego trunku!

Brasil Lemonade

40 ml Ballantine’s Brasil
napój gazowany o smaku cytrynowym
limonka
lód

Do wysokiej szklanki wrzućcie kostki lodu. Następnie wlejcie Ballantine’s Brasil i dopełnijcie cytrynowym napojem gazowanym. Istotna jest też cząstka limonki – najpierw ją lekko wyciśnijcie, a na koniec dodajcie do swojego drinka.

Prosty koktajl do szybkiego przygotowania podczas imprezy w domu. Nie pomijajcie świeżej limonki – dobrze podkręca smak.

 

Szparagi z hummusem i orzechami laskowymi

Hummus:
1 puszka ciecierzycy
3 łyżki pasty tahini
pół szklanki bardzo zimnej wody
pół szklanki oliwy z oliwek
1 łyżeczka kuminu
sok z 1 cytryny
2 ząbki czosnku
sól i pieprz

Odcedzoną ciecierzycę, czosnek, pastę tahini, sok z cytryny i kumin włóżcie do blendera. Wlejcie również zimną wodę. Zacznijcie blendować powoli, dolewając oliwę z oliwek, aż do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawcie solą, pieprzem i ewentualnie większą ilością kuminu lub soku z cytryny.

1 pęczek szparagów (po sezonie na szparagi możecie je zastąpić garścią zielonej fasolki szparagowej)
masło
sól i pieprz
czerwony pieprz do dekoracji

Szparagi umyjcie i odłamcie grube końcówki. Na patelni rozgrzejcie masło, wrzućcie szparagi i na małym ogniu smażcie 5-7 minut aż zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Mają być wciąż chrupkie. Wyłóżcie szparagi na przygotowany hummus. Posypcie czerwonym pieprzem.

Zaserwowanie gościom Brasil Collins może okazać się strzałem w dziesiątkę!

Ten prosty drink nie wymaga skomplikowanych składników, a nie powstydziłby się go najlepszy cocktail bar w mieście.

Brasil Collins

40 ml Ballantine’s Brasil
30 ml soku z limonki
25 ml syropu z kwiatów bzu
woda gazowana
tymianek
lód

Do wysokiej szklanki wrzućcie kostki lodu. Następnie wlejcie Ballantine’s Brasil, dodajcie syrop z kwiatów bzu, sok z limonki i wymieszajcie. Dopełnijcie wodą gazowaną i udekorujcie świeżym tymiankiem.

 Dzięki orzeźwiającemu smakowi limonki, Ballantine’s Brasil świetnie łączy się z kwiatowo-ziołowymi aromatami. To zaskakujące połączenie świata szkockiej whisky z brazylijska limonką – komentuje Ania Filipiak, Ballantine’s Brand Ambassador.

Pieczone papryczki na wegańskim jogurcie

małe kolorowe papryczki (nie pomylcie z jalapeño 🙂 )
oliwa z oliwek
kolendra
sok z jednej limonki
1 mały jogurt wegański
pieprz cytrynowy
sól

Papryczki umyjcie, zamarynujcie w oliwie, soli i pieprzu i wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30 minut, aż zmiękną i lekko się zrumienią. Po upieczeniu nie obierajcie z nich skórki.

Jogurt wymieszajcie z sokiem z limonki, solą i pieprzem. Rozsmarujcie na głębokim talerzu. Wyłóżcie upieczone papryczki na jogurt. Posypcie listkami świeżej kolendry.

Arbuz z pomidorkami, kolendrą i czarnymi oliwkami

1/4 średniej wielkości arbuza
garść pomidorków koktajlowych
garść czarnych oliwek
ocet lub krem balsamiczny
kolendra

Arbuza pokrójcie w trójkąty, odcinając skórkę, by się łatwiej jadło. Pomidorki przekrójcie na pół, oliwki również. Wyłóżcie na arbuza, polejcie kremem balsamicznym i posypcie świeżą kolendrą.

Tekst, przepisy i zdjęcia: Marta Mankiewicz

Banner Image Banner Image
AdvertisementAdvertisement
AdvertisementAdvertisement
Preloader spinner
Print
Print Text
Zobacz więcej
Wybierz region
Facebook
Age: 1
Strona zawiera materiały dotyczące napojów alkoholowych,
przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.

Wprowadź datę swoich urodzin: