Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Szykujesz wegetariańskiego grilla? Musisz sprawdzić te przepisy!

Sezon grillowania właśnie się rozpoczął. To, że kiełbaska z grilla smakuje najlepiej, wie każdy fan mięsa, ale co na ruszt mogą wrzucić ci, którzy za mięso na co dzień dziękują?
.get_the_title().

Dla wegetarian sezon grillowy często może oznaczać dwie rzeczy – halloumi z grilla i pieczone szaszłyki warzywne. Nie chodzi o to, że coś jest nie tak ze słonym cypryjskim serem lub warzywami, ale warto próbować nowych smaków. Mając to na uwadze, podsuwamy kilka pomysłów na wegetariańskie grillowanie, abyście mieli czym zaskoczyć znajomych. Nawet tych, dla których grill bez mięsa się nie liczy.

1. Kukurydza z grilla z majonezem chipotle

Przypieczona kolba kukurydzy to podstawa letniego grilla. Podanie jej z ostrym majonezem sprawi, że smak będzie jeszcze lepszy.

źródło: unsplash

Składniki:

1 kolba kukurydzy, bez zewnętrznych liści i włókien
2 łyżki masła

Majonez chipotle:
2 żółtka
1 łyżka musztardy Dijon
250 ml oleju słonecznikowego
Sok z połowy cytryny
Pasta chipotle

Aby upiec perfekcyjną kukurydzę, przed położeniem na grilla posmaruj kolbę masłem i zawiń w folię aluminiową. Regularnie obracaj kukurydzę, aby równomiernie się upiekła, zajmie to około 20 minut. Ziarna kukurydzy muszą ładnie się zrumienić i lekko zbrązowić.

źródło: getty images

Majonez chipotle: wymieszaj żółtka i musztardę razem w misce, a następnie ubijając rózgą bądź trzepaczką, stopniowo dodawaj pomału i w małych ilościach olej, starając się napowietrzać majonez. Po połączeniu dodaj sok z cytryny i tyle pasty chipotle, ile uważasz, bo każdy lubi różny poziom ostrości.

Zdejmij kukurydzę z grilla, posmaruj domowym majonezem i zjadaj ciepłą!

2. Blue Cheese Burgers

Miłośnicy niebieskiego sera pokochają te burgery. Roztopiony ser i sos z dodatkiem ogórków – pychota!

źródło: supplied

Składniki (na 4 burgery):

150g sera z niebieską pleśnią
800g roślinnego mielonego mięsa
2 szalotki lub 1 czerwona cebula, pokrojone w kostkę
1 jajko
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
2 łyżki dowolnej musztardy
4 łyżki ketchupu

Sos:
4 łyżki majonezu
2 łyżki ketchupu
1 łyżka dowolnej musztardy
1 łyżka posiekanego koperku
2 ogórki konserwowe, pokrojone w kostkę

Dodatkowo:
4 dowolne bułki
2 duże pomidory
½ główki sałaty lodowej, pokrojonej
ulubione warzywa

Usmaż cebulę lub szalotki na patelni z solą aż będą półprzezroczyste, ale nie mocno zrumienione. Zdejmij z patelni i pozostaw do ostygnięcia. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki burgerów oprócz sera. Podziel powstałą masę na osiem równych kulek, spłaszcz je i na 4 z nich połóż plaster sera, a następnie przykryj burgery pozostałymi kulkami, ściskając brzegi. Grilluj burgery do momentu aż uznasz, że są gotowe. Aby zrobić sos, umieść wszystkie składniki w misce i dobrze wymieszaj. Przekrój bułki, posmaruj sosem, ułóż dodatki oraz burgery i gotowe!

3. Meksykańskie słodkie ziemniaki ze szparagami

To danie wymaga czasu, ale ręczymy, że warto trochę zaczekać.

Czas przyrządzania zależy od wielkości słodkich ziemniaków, więc jeśli jesteś niecierpliwy, nie wybieraj zbyt dużych.

źródło: josh campbell /britishasparagus.com

Składniki:

2 słodkie ziemniaki
1 pęczek szparagów, pokrojonych na kawałki, bez twardych końcówek
2 łyżki oliwy z oliwek
1 mała czerwona cebula, posiekana
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka kuminu
1 czerwona papryka, posiekana
1 puszka kukurydzy, odsączona
Sriracha
Pasta tahini
Pół pęczka posiekanej kolendry

Natnij słodkie ziemniaki wzdłuż, ale nie przecinaj ich całkowicie, mają być tylko nacięte. Następnie natrzyj je odrobiną oleju oraz solą i zawiń w podwójną warstwę folii aluminiowej. Połóż ziemniaki bezpośrednio na rozgrzanym grillu i grilluj, obracając ziemniaki na różne strony przez około 30-45 minut. Zdejmij jeden, rozpakuj i sprawdź, czy jest ugotowany – musi być miękki.

W międzyczasie rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni, którą możesz również ustawić na grillu. Dodaj czerwoną cebulę i smaż przez około pięć minut. Dodaj przyprawy, czerwoną paprykę i szparagi i smaż przez kolejne pięć minut. Na koniec dodaj kukurydzę. Gdy ziemniaki będą już miękkie, wyjmij je z folii i napełnij nadzieniem z patelni, odkładając szparagi – najlepiej będzie, jeśli położysz na wierzchu. Skrop odrobiną srirachy i tahini, posyp kolendrą.

4. Steki z kalafiora

Steki kalafiorowe są proste w przygotowaniu i będą świetnym dodatkiem do świeżej, warzywnej sałatki. Można przyrządzać je także w piekarniku, ale grill dodaje im dużo lepszego aromatu.

Jeśli jeszcze ich nie jadłeś, zrób koniecznie.

źródło: allrecipes.com

Składniki:

1 kalafior
1/4 szklanki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżka skórki startej z cytryny
1/2 łyżeczki płatków chili
sól i świeżo mielony pieprz

Sos sezamowy:
125g pasty tahini
100g mleczka kokosowego lub jogurtu
sok z 1 cytryny
1 ząbek czosnku
sól

W średniej misce połącz oliwę z oliwek, czosnek, płatki chili i skórkę z cytryny. Usuń zewnętrzne zielone liście z kalafiora, a następnie pokrój go w grubsze plastry. Posmaruj obie strony mieszanką oliwy, a następnie posyp solą i świeżo mielonym pieprzem. Połóż steki na grillu i grilluj około 10-12 minut z każdej strony. Przygotuj sos, łącząc wszystkie składniki w misce i polej nim po wierzchu zgrillowane steki.

5. Grillowane ananasy z kokosową śmietanką 

Nie zapominaj, że na grillu można również przygotować deser, który po wytrawnej uczcie na pewno zostanie doceniony.

źródło: instagram floatingkitchen

Składniki:
1 ananas
1 mleko kokosowe w puszce schłodzone w lodówce min. 48 godzin
Cukier
Orzechy laskowe
Świeża mięta

Ananasa pokrój na grube plastry, nie musisz wycinać środka. Połóż je na ruszcie i grilluj aż pojawią się na nich charakterystyczne paski. Otwórz puszkę schłodzonego mleka kokosowego i wyjmij do miski tylko gęstą śmietankę (woda nie będzie potrzebna). Śmietankę kokosową ubij mikserem z odrobiną cukru aż będzie sztywna. Wyłóż na zgrillowane ananasy, posyp orzechami laskowymi i listkami mięty.

Tekst: Marta Mankiewicz

FOODIE