Tacro – nowy trend jedzeniowy, który wkrótce podbije Instagrama

Czy tacro, czyli połączenie tacosa i croissanta, podbije świat? Cronut przestał bawić, hybryda muffina i rogala francuskiego nigdy nie dotarła do Polski, a croissant z sushi jest najzwyczajniej niejadalny.
W San Francisco kuchnia meksykańska ma się świetnie – dzielnica Mission pachnie tortillą, habanero i limonką. To właśnie tutaj narodził się nowy trend, który przypomina nam, że to właśnie Ameryka dała światu połączenie pączka i croissanta. Tacro to przegryzka, w której tortillę zastępuje ciasto francuskie, po brzegi wypełniona jest awokado, pico de gallo i rwaną wieprzowiną. Do tego oczywiście salsa! Nowa przystawka – podobnie jak wszystkie hybrydy jedzeniowe – jest niezwykle fotogeniczne, dlatego Instagram powoli zaczyna pękać od zdjęć.
Tym razem nie trzeba nas specjalnie namawiać. Czekamy jeszcze tylko na wypowiedź amerykańskich naukowców.
Tekst: PS