Tak wygląda jedzenie w najlepszej obecnie restauracji w USA
Alinea znajduje się Chicago i jest jedną z 14 amerykańskich restauracji, które mają na koncie 3 gwiazdki Michelin. Jej współzałożycielem i szefem kuchni jest Grant Achatz, którego kulinarną pasję i historię uważni foodies mieli okazję poznać w jednym z odcinków rewelacyjnej, netflixowej serii Chef’s Table.
W tegorocznym rankingu 50 najlepszych restauracji Ameryki, opublikowanym niedawno przez portal Business Insider, Alinea znalazła się na szczycie.
Chef Grant Achatz i jego towarzysze Mike Bahale i Simon Davies, tworzą w kuchni Alinea niezwykłe i bardzo plastyczne dania bazujące na kuchni molekularnej. Zaskoczeniem dla gości mają być tu nie tylko wyjątkowe smaki, ale także sam food design, a konkretnie tzw. art plating. Restauracja powstała w 2005 roku i od tego czasu nieustannie zaskakuje gości redefinując pojęcie o tym, jak może wyglądać posiłek.
Alinea słynie z awangardowych kreacji – wystarczy wspomnieć choćby najpopularniejszy tu deser, jakim jest jadalny balon helowy.
Goście Alinea mogą wybierać dania z 3 różnych menu, a każde oferuje inne, choć równie mocne przeżycia kulinarne.
Menu 'The Kitchen Table’ to najbardziej intymna forma kolacji w Alinea. Przygotowywana jest dla maksymalnie 6 osób i serwowana w prywatnej części restauracji.
Na zdjęciu powyżej jedna z przystawek z tego menu – szynka prosciutto, marakuja i cząber górski.
Powyżej Cena 'The Kitchen Table’ to 385 dolarów za osobę. Bez napojów, napiwku i podatku.
Wśród dań głównych znajduje się m.in. jagnięcina z liśćmi kaparów, winogronami i oliwkami (na zdjęciu powyżej).
'The Gallery Menu’ to multisensoryczne doświadczenie 16 lub 18 dań, które łączą fine dining z eksperymentalnymi formami. Cena waha się między 285 a 345 dolarami za osobę w zależności od dnia tygodnia.
Na zdjęciu poniżej jeżowiec z wanilią, chili i miętą.
Smardze, jagody, foie gras z 'The Gallery Menu’ w Alinea – poniżej.
Trzecie menu 'The Gallery’ to 10 lub 12 daniowe menu degustacyjne. Jak czytamy na stronie Alinea, choć to najbardziej przystępna oferta (175-225 dolarów za osobę), to nie mniej innowacyjna i sycąca ciało i umysł propozycja od pozostałych dwóch menu.
Na zdjęciu powyżej kompozycja z kraba, rabarbaru z trybulą, lilakiem.
Poniżej, wspominany wcześniej deser – jadalny balon helowy.
Ten wieńczący jedno z menu Alinea deser przygotowywany jest z suszonych jabłek (lub innych owoców), kwasu jabłkowego i cukru. Unoszące się w powietrzu balony podawane są wraz ze szpilką służącą do ich przebicia.
Źródło: Business Insider
Innowacyjność gwiazdkowych szefów kuchni inspiruje nie tylko fanów kulinariów na świecie, ale też marki do tworzenia coraz ciekawszych i zaawansowanych technologicznie rozwiązań. Linia Samsung Chef Collection to pierwsza kolekcja urządzeń kuchennych Samsung, stworzona przy współpracy z najlepszymi szefami kuchni.
Samsung Club des Chefs to grono wyróżnionych gwiazdkami Michelin mistrzów kuchni z całego świata. Samsung zaprosił ich do współtworzenia urządzeń kuchennych nowej generacji, by rozbudzić pasję gotowania w każdym użytkowniku. Od momentu powołania Club des Chefs w 2013 roku zaproszeni kucharze dzielą się swoim zapałem, doświadczeniem i radami, dzięki którym Samsung tworzy coraz to lepsze produkty.