Tropikalny klimat, gdzie tylko chcecie? Podrzucamy przepisy na wakacyjne koktajle z najgorętszym owocem tego sezonu – mango!

Wreszcie nadeszło długo wyczekiwane lato. I choć w tym roku wakacje będą trochę inne niż w poprzednich sezonach, to nasze dobre samopoczucie w tym czasie zależy przede wszystkim od nastawienia, a nie od szerokości geograficznej. Co prawda „tropikalne wyspy” mamy daleko, ale ich klimat możemy poczuć też na balkonie, na działce czy nad najbliższym jeziorem. Wszystko zależy od naszej fantazji i chęci. Do letniej aury i wolniej płynącego czasu pasują egzotyczne smaki, dzięki którym można poczuć się jak na dalekiej wyspie. Kto nie kocha egzotycznych owoców latem… A gdyby tak połączyć je z drinkami?
Tak się składa, że mamy na to rozwiązanie. Najnowszy smak Lubelskiej Mango jest idealnym wyborem na lato – szybko przywodzi na myśl gorące, intensywne i pełne słońca wakacje! Słodycz alkoholu jest idealnie zbalansowana, więc znakomicie komponuje się z naturalnym sokiem owocowym i wyważoną zawartością alkoholu. Doskonale sprawdzi się w trakcie celebracji ważnych, letnich wydarzeń – zarówno w formie shotów, jak i w drinkach. My już to sprawdziliśmy i przygotowaliśmy dla was kilka pysznych i prawdziwie wakacyjnych przepisów na koktajle z Lubelską Mango!


1. Mango Sour
100 ml Lubelskiej Mango
sok z jednej cytryny lub limonki
4 łyżeczki cukru trzcinowego
lód
dekoracja: plasterek cytryny lub limonki
Do shakera wlejcie Lubelską Mango, sok z cytryny lub limonki, dodajcie cukier oraz kilka kostek lodu. Dobrze wstrząśnijcie. Przelejcie do wysokiej szklanki i ewentualnie dodajcie więcej lodu. Udekorujcie plasterkiem cytryny lub limonki.

2. Sage Lady
50 ml Lubelskiej Mango
2–3 listki szałwii / ew. gałązka rozmarynu
3 plasterki ogórka
30 ml syropu cukrowego
15 ml likieru Cointreau
dekoracja: listek szałwii
Do shakera wlejcie Lubelską Mango, syrop cukrowy, likier Cointreau, dodajcie szałwię i plasterki ogórka, wrzućcie lód. Dobrze wstrząśnijcie. Przelejcie do schłodzonego kieliszka koktajlowego, dokładnie odcedzając przy użyciu sitka. Udekorujcie listkiem szałwii i ogórkiem.
3. Mango Spice
30 ml nektaru lub pulpy mango
2 plasterki papryczki jalapeño, bez pestek
15 ml syropu cukrowego lub syropu z agawy
50 ml Lubelskiej Mango
20 ml soku z limonki
dekoracja: plasterek jalapeño
Do shakera wlejcie nektar bądź pulpę mango i syrop cukrowy, dodajcie jalapeño. Dobrze wstrząśnijcie. Dodajcie Lubelską Mango, sok z limonki i 3-4 kostki lodu. Ponownie wstrząśnijcie. Przelejcie do schłodzonego kieliszka koktajlowego, dokładnie odcedzając przy użyciu sitka. Udekorujcie plasterkiem jalapeño.

4. Mango Passion
Na 6-8 drinków:
2 dojrzałe mango, obrane i pokrojone
1 szklanka Lubelskiej Mango
sok z 2 limonek
szczypta soli
2 łyżki syropu cukrowego lub klonowego
1 butelka musującego białego wina lub wody gazowanej, jeśli wolicie mniej alkoholowy drink
dekoracja: plasterek świeżej limonki
Wrzućcie mango do blendera. Dodajcie Lubelską Mango, sok z limonek, sól i syrop. Dobrze zblendujcie, aby otrzymać puree z mango. Spróbujcie i w zależności od preferencji smakowych dodajcie więcej syropu lub soku z limonki (wszystko zależy od słodyczy mango).
Przelejcie do szklanek, wypełniając je tylko do połowy i uzupełnijcie swój koktajl winem musującym lub wodą gazowaną. Udekorujcie plasterkami limonki.

5. White Mango Sangria
Z przepisu wyjdzie poncz dla grupy znajomych:
1 (750 ml) butelka białego wina (np. Pinot Grigio)
1 1/4 szklanki Lubelskiej Mango
100 ml soku z cytryny
100 ml soku z limonki
200 ml soku z pomarańczy
2 1/2 szklanki cytrusowego, gazowanego napoju (Sprite, 7Up)
dekoracja: świeże owoce
Do dużej miski na poncz włóżcie sporą ilość lodu – najlepiej, by wypełnił połowę miski. Wlejcie wino, Lubelską Mango, soki z cytrusów i napój gazowany. Wymieszajcie i dodajcie ulubione owoce (truskawki, pokrojone mango, ananas).
Materiał powstał we współpracy z marką Lubelska, pijodpowiedzialnie.pl