Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

W końcu się doczekaliśmy! Ruszyły rezerwacje na kolejną edycję Restaurant Week

Pandemia nie pozwoliła na organizację festiwalu w marcu, jednak gdy tylko strefa gastronomiczna ruszyła, ruszył także Restaurant Week. Sprawdźcie, co was czeka podczas tegorocznej edycji.
.get_the_title().

Tym razem hasłem festiwalu Restaurant Week jest #WiwatGoście! Organizatorzy chcą nam w ten sposób podziękować za wsparcie, jakie otrzymały od nas restauracje w tym niełatwym dla nich okresie. Tak naprawdę to liczne zamówienia posiłków na wynos oraz duże zainteresowanie Delivery Week pozwoliło na dalsze funkcjonowanie strefy gastronomicznej. – Chcemy wyrazić wdzięczność wobec Gości za to, że tak licznie wracają do ukochanych restauracji, wspierają je i pomagali im na różne sposoby przetrwać ten najtrudniejszy czas. Dlatego razem z najlepszymi restauracjami w kraju nie wahamy się powiedzieć: Wiwat Goście! – mówią Paweł Światczyński i Maciej Żakowski, organizatorzy Restaurant Week.

Chęć szybkiego powrotu do życia restauracyjnego potwierdziły wyniki ankiety przeprowadzonej wśród gości festiwalu Delivery Week. Z raportu wynika, że kontakty międzyludzkie są dla nas szalenie ważne, a strefa kulinarna świetnie nam w tym pomaga, często stanowiąc nieodłączny element życia towarzyskiego.

Aż 80 proc. osób zadeklarowało chęć szybkiego powrotu do stołowania się na mieście. Nic dziwnego, że Restaurant Week tak szybko zabrał się za organizację kolejnej edycji festiwalu.

źródło: przyjemność warszawska

Najbliższa edycja rozpocznie się już 17 czerwca i potrwa do 5 lipca.

To ponad dwa tygodnie, podczas których macie możliwość zarezerwowania stolika w wybranej restauracji. Wydarzenie będzie odbywać się w czternastu regionach Polski, a udział w nim weźmie ponad 300 najciekawszych restauracji. Popisową 3-daniową ucztę zarezerwujecie w festiwalowej cenie 49 zł. Składać się będzie jak zawsze z przystawki, dania głównego oraz deseru, a dopełni ją festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic. W ramach podziękowania za wspieranie lokalnych restauracji uczestnicy festiwalu otrzymają także butelki Coca-Coli.

Co więcej, pierwsze 10 tys. osób, które dokona rezerwacji między 12 a 29 czerwca, płacąc BLIKiem, otrzyma 10 złotych zniżki na swoją rezerwację festiwalową.

Jeśli chodzi o kulinaria, to na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Jak zawsze godna pochwały jest różnorodność w zestawieniu restauracji, które biorą udział w wydarzeniu. Zarówno amatorzy polskich smaków, jak i kuchni z odległych zakątków świata będą zadowoleni.

Menu za każdym razem występuje w dwóch wersjach, a kucharze przygotowując potrawy, kierują się hasłem #SzanujJedzenie.

W Warszawie na liście restauracji biorących udział w Restaurant Week możecie znaleźć m.in. Komu Komu, MAO, WuWu czy Syreni Śpiew; w Trójmieście NEON streetfood bar i Crudo; w Krakowie Sticky Fingers, a w Katowicach ISTO. Po więcej odsyłamy was na stronę festiwalu!

Warto podkreślić, że niecodzienne warunki i zasady, które muszą spełniać lokale gastronomiczne, aby móc przyjmować gości, będą przestrzegane także w czasie trwania festiwalu. Wszystkie uczestniczące w nim restauracje podpisały Kartę Higieny i za priorytet wzięły sobie stosowanie się do jej zaleceń.

Jak na największy kulinarny festiwal przystało są także konkursy z nagrodami! Konkurs fotograficzny daje możliwość zgarnięcia podwójnej rezerwacji na Festiwal, a nawet wygrania Kulinarnego Weekendu w jednym z dwóch hoteli w Polsce. Natomiast recenzencki może zapewnić dwóm osobom miejsce na najbliższym festiwalu sztuki restauracyjnej Fine Dining Week.

#WiwatFestiwal #WiwatKolacje #WiwatToasty 🎉

źródło: tabu sushi

Zdjęcia: materiały prasowe Restaurant Week
Tekst: Marta Mankiewicz

FOODIE