W menu Krowarzywa pojawi się Beyond Burger!
Wegańskie zamienniki mięsa zyskują na popularności – tylko w USA sprzedaż roślinnego mięsa wzrosła w zeszłym roku aż o 24 proc. Za oceanem niekwestionowanymi liderami w tej branży (o której szerzej pisaliśmy tutaj) są firmy Impossible Foods oraz Beyond Meat. Dzięki pierwszej z nich w Burger Kingach na terenie Stanów Zjednoczonych w zeszłym tygodniu pojawiła się wegańska kanapka. Produktów drugiej już wkrótce będzie można spróbować w warszawskich Krowarzywach.
W ofercie wegańskiej sieciówki z burgerami już w środę, 10 kwietnia, pojawi się Beyond Burger.
To najsłynniejszy produkt start-upu Beyond Meat, który swą teksturą, wyglądem i sposobem prezentacji (sprzedawany jest na charakterystycznych tackach) przypomina mięsny odpowiednik. Beyond Burger jest jednak oczywiście stuprocentowo wegański – wykonany jest między innymi z białka grochu, bobu, wody i oleju kokosowego.
Krowarzywa podkreślają, że wegański kotlet ma więcej białka niż jego klasyczny odpowiednik, a do tego do złudzenia przypomina mięso. Z pewnością warto się o tym przekonać samodzielnie.
Beyond Burger będzie kosztować 29 złotych.
Póki co będzie go można spróbować wyłącznie w Warszawie – w Krowarzywach przy ulicy Marszałkowskiej, Hożej i Jana Pawła II. Krowarzywa obiecują jednak, że w ciągu kliku dni pojawi się także w innych lokalach. Wybierzecie się?
Zdjęcie główne: Veggie Athletic
Tekst: NS