W Wielkiej Brytanii otwiera się największa fabryka wegańskiego mięsa w Europie

Właściciele Plant & Bean liczą na to, że produkcja na dużą skalę, dzięki której możliwe jest obniżenie cen, przyspieszy wdrażania mięsa roślinnego.
.get_the_title().

W Lincolnshire w Anglii otwiera się nowy, 65-hektarowy zakład produkujący białko roślinne. Fabryka będzie produkować szeroką gamę mięs roślinnych, tj. kiełbasy, hamburgery, mięso mielone czy nuggetsy. Wegańskie zamienniki będą wytwarzane na bazie roślin, głównie soi niemodyfikowanej genetycznie, ale w planie Plant & Bean mają także produkcję na bazie innych białek roślinnych, między innymi bobu i grochu.

Produkcja umożliwi wydajną dystrybucję produktów w całej Europie, pomagając markom roślinnym zaspokoić wykładniczy popyt na wegańskie mięsa.

Za całe przedsięwzięcie odpowiada Plant & Bean, firma posiadająca niemalże 20-letnie doświadczenie w opracowywaniu produktów mięsnych pochodzenia roślinnego dla wiodących na rynku marek i sprzedawców detalicznych. Producenci nawiązali także współpracę z Friffith Foods, wyspecjalizowanym producentem i dostawcą składników białek sojowych, aby jeszcze bardziej poprawić jakość i obniżyć koszty produkcji.

Czy mięso roślinne wkrótce będzie dostępne dla każdego, od ręki i w rozsądnej cenie? Czy ten roślinny gigant wykosi mięsnych przeciwników i zaspokoi popyt na mięso pochodzenia roślinnego? Bardzo kibicujemy zmianom, które są przyjazne środowisku, a ta niewątpliwie do takich się zalicza.

Tekst: Dominika Szymańska

Banner Image Banner Image
Preloader spinner
Print
Print Text
Zobacz więcej
Wybierz region
Facebook