Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Wegańska szynka serrano wyprzedała się w jeden dzień. Na kolejne partie są listy oczekujących

Marka Rollito Vegano chciała zaoferować bardziej etyczną wersję jednego z ulubionych przysmaków Hiszpanii. Jej wegańska szynka Sinjamón cieszy się ogromną popularnością wśród konsumentów.
.get_the_title().

Jamón serrano to podstawa hiszpańskiej kuchni. Surowa długodojrzewająca szynka dostępna jest praktycznie w każdej restauracji i w każdym tapas barze w całym kraju. Do tej pory nie było powszechnie dostępnej wegańskiej wersji tej popularnej szynki. Opracowania bezmięsnej alternatywy podjęli się Hugo Del Toro i Florin Alex Oprea, dwaj obrońcy praw zwierząt.

W czasie pandemii stworzyli własną markę Rollito Vegano. Jej pierwszym produktem jest się właśnie wegańska szynka serrano, która nosi nazwę Sinjamón.

źródło: rollito vegano

To bardzo popularny rodzaj mięsa, które w Hiszpanii je się w każdym domu – mówi Del Toro. – Ale do tej pory nie istniała jego wegańska opcja. Dlatego powiedzieliśmy sobie „koniec z wymówkami” i teraz wprowadzamy produkt na rynek. Rollito Vegano sprzedało swoją pierwszą partię Sinjamón w ciągu zaledwie jednego dnia. Firma ma obecnie listy z setkami oczekujących.

Zainteresowanie wegańską szynką jest tak duże, że Rollito Vegano nie nadąża za rosnącym popytem.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Rollito Vegano (@rollitovegano)

Wzrost popytu na nasz produkt pomaga także sklepom borykającym się z problemami spowodowanymi pandemią – mówią współzałożyciele Rollito Vegano. – Wegańska szynka okazała się zachęta dla klienta, aby poszedł do sklepu, a przy okazji kupił także inne produkty.

W tej chwili Sinjamón jest dostępna tylko w Hiszpanii, ale za kilka miesięcy marka zamierza wprowadzić produkt na rynek globalny.

W przyszłości Rolitto Vegano planuje stworzyć także inne autorskie produkty.

Tekst: Marta Mankiewicz
Zdjęcie główne: Rollito Vegano

FOODIE