Wegański stół wielkanocny

Wydaje się wam, że weganie otoczeni wielkanocnymi kiełbasami, tłustym żurem i jajkami w majonezie post przedłużą także na czas świąt? Nic bardziej mylnego! Poniżej zamieszczamy kilka dobrych pomysłów na tradycyjne świąteczne potrawy bez użycia składników pochodzenia zwierzęcego. Przydadzą się, by przekonać rodzinę przy stole, że weganie jedzą coś więcej niż samą trawę.
.get_the_title().

1. Sojonez, czyli majonez bez jajek

Wiadomo, że Wielkanoc pławi się w majonezie. Sałatka jarzynowa koniecznie z majonezem, jajka na twardo obowiązkowo z majonezem, do wędlin – majonez, w roli dekoracji poszczególnych dań też majonez. Wszędzie majonez. O ile weganie za wędliny czy jajka podziękują, tak niekoniecznie muszą sobie odmawiać tego tradycyjnego sosu.

Z klasycznego przepisu wystarczy wyrzucić jajka. Należy je zastąpić mlekiem sojowym i czarną solą kala namak, której charakterystyczny smak faktycznie przypomina gotowane jajka.

I już, cała filozofia. Przepis na wegański sojonez krok po kroku znajdziecie na blogu veganlove.pl.

2. Pasztet fasolowy

Źródło zdjęcia: Jadłonomia.com

Wasi dziadkowie i babcie na kilka dni przed świętami mielą w maszynce kilogramy mięsa? Zróbcie im konkurencję i przygotujcie własny wegański pasztet. Najbardziej polecamy fasolowy z jabłkiem, który szczególnie przypadnie do gustu fanom słynnego smalcu z fasoli, ale na blogu Jadłonomii znajdziecie też wersje m.in. z soczewicą i suszoną śliwką albo pieczeniową. Świetny do chleba albo solo, z chrzanem czy z sojonezem z przepisu wyżej.

3. Żurek

Smutno wam, gdy cała rodzina wcina zupę, a wy smętnie czekacie aż wszyscy skończą? Teraz możecie mieć własny żurek, bez jajek i kiełbasy. Przepis przygotowała królowa internetowych przepisów, czyli Kwestia Smaku, a przecież wiadomo, że przepisy z tego bloga absolutnie zawsze wychodzą. Nie bójcie nic i wstawiajcie zakwas, póki czas!

4. Twaróg z migdałów

Przy tym przepisie trochę się napracujecie, ale efekt wart jest wysiłku. Sporo wegan tęskni za smakiem nabiału, a taki twarożek z rzodkiewką i ogórkiem to kwintesencja wiosennego poranka. W przepisie ErVegan charakterystycznego, twarogowego smaku nada masie migdałowej kwaśny sok z cytryny.

5. Biała kiełbasa

No to teraz jedziemy po bandzie. Czy można zrobić wegańską kiełbasę? Otóż można, a wyglądem nie będzie specjalnie odbiegać od mięsnego pierwowzoru.

Nie namawiamy oczywiście, by żartować z mięsolubnej części rodziny, podstępem nakładając im na talerz swoją porcję, ale sami jesteśmy ciekawi, czy zauważą różnicę.

Vegenerat Biegowy przygotował przepis z wykorzystaniem tofu, białej fasoli i charakterystycznych przypraw używanych do mięs. Sprawdźcie koniecznie!

6. Galareta

Źródło zdjęcia: Weganon.pl

Wegańska odsłona znanego przysmaku z PRL-u, czyli nóżek w galarecie (znanych także jako ‘meduza’), który zagościły na stałe w świątecznym menu. Zamiast żelatyny stosujemy wegański agar, a w miejsce żelowanego mięsa – cokolwiek wam fantazja podpowie. Może być tofu, warzywa, kotlety sojowe… Jak zrobić bardzo efektowną wegańską galaretę, wyjaśnia pod tym linkiem Weganon.

7. Pascha

Przechodzimy do sekcji słodkiej i zaczynamy od paschy. Pascha to deser typowo wielkanocny, z założenia bardzo niewegański, bo przygotowywany głównie z twarogu, śmietany, masła i żółtek. Jak się okazuje, nie takie rzeczy się weganizowało, i bez problemu można przygotować roślinną wersję paschy na bazie kaszy jaglanej. Ciasto z przepisu Facet i Kuchnia nie dość, że jest wegańskie, to jeszcze bezglutenowe. Upewnijcie się tylko, że goście mogą jeść wszystkie rodzaje bakalii i orzechów, bo do paschy zużywa się ich ogrom.

8. Babka

Źródło: pexels.com

Pozostając w klimacie ciast, przypominamy, że w żadnym polskim domu święta nie mogą odbyć się bez babki – tradycyjnie piaskowej, ale z czasem na stołach zagościły też inne, bardziej egzotyczne wersje. Odchodząc od klasyki, można też przemycić opcję wegańską. Podrzucamy kilka pomysłów: pomarańczową babkę Jadłonomii, bezglutenową Olgi Smile i najzwyklejszą (ale pyszną!) drożdżową z bloga Moje Wypieki.

9. Mazurki

Z mazurkami jest tak, że każdy robi je po swojemu, a póki smakują, to nikt nie ma z tym najmniejszego problemu. W ramach mazurkowej wolności nie ma zatem przeszkód, by przygotować ciasto bez masła i jajek, za to z pomysłowym, roślinnym nadzieniem. Przepis na mazurek czekoladowy z bakaliami znajdziecie u Wegan Nerd, ‘caramel latte’ (brzmi bosko!) u Candy Company, a jeśli nie macie chęci lub możliwości piec spodu, to u Weganona także receptura na mazurki na ‘surowo’.

Mamy nadzieję, że choć trochę ułatwiliśmy poszukiwanie wegańskich przepisów na Wielkanoc i że zdziwicie swoim talerzem przy świątecznym śniadaniu całą rodzinę!

Tekst: KG
Zdjęcie główne: Pexels.com

Preloader spinner
Print
Print Text
Zobacz więcej
Wybierz region
Facebook