Wegański pulled pork ze skórki banana? Wygląda bardzo apetycznie! Sprawdźcie przepis



Skórki z banana nie muszą trafiać do śmietnika. Max La Manna, zwolennik gotowania z resztek, pokazuje, jak łatwo zrobić z nich wegańskie "mięso". Niemożliwe? A jednak!
.get_the_title().

Max La Manna to wielokrotnie nagradzany szef kuchni gotujący zgodnie z ideą zero waste, autor książki “More Plants Less Waste” i prezenter. Gotuje z resztek, inspirując tysiące ludzi na całym świecie do przemyślenia swojego podejścia do konsumpcji i większej świadomości na temat jedzenia, które ląduje na naszym talerzu. Jego misją jest zmniejszenie odpadów i tchnięcie nowej energii w resztki jedzenia, które zwykle lądują w koszu na śmieci.

Max przez ponad 1000 dni gotował tak, że w efekcie wyeliminował marnowanie żywności, którą kupował, prawie do zera!

źródło: maxlamanna.com

Przepisy, wskazówki i sztuczki, które Max umieszcza na swoich kanałach społecznościowych, zachęcają do mniejszego marnowania, a przy tym pomagają w tworzeniu lepszej przyszłości.

Jednym z jego topowych przepisów, który aż prosi się o skomentowanie słowami „nie do wiary”, jest wegański pulled pork ze skórek banana. O tym, że skórki można jeść być może już wiecie, ale teraz dowiecie się jeszcze, że mając dosłownie tylko banany i zestaw przypraw, będziecie w stanie zrobić zaskakujące danie!

Podajemy przepis za Maxem:

2 skórki z bananów (dobrze umyte)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka musztardy w proszku (do kupienia np. w Kuchniach Świata)
1 łyżeczka chili w proszku
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki kuminu
2 łyżki sosu barbecue

Skórki z banana przekrójcie na części i za pomocą łyżeczki pozbądźcie się z nich pozostałości miąższu banana, a następnie poszarpcie skórkę za pomocą widelca, aż powstaną paski (tak jak na filmie). W misce wymieszajcie oliwę, wędzoną paprykę, czosnek, musztardę, chili, kumin. Dodajcie skórki z banana i wymieszajcie ponownie. Rozgrzejcie patelnię (bez tłuszczu) i wrzućcie na nią skórki, podsmażajcie chwilę i dodajcie sos barbecue. Ponownie podsmażcie. Wegański pulled pork z banana gotowy!

Zanim Max w 2017 roku pojawił się w na Instagramie pracował przez prawie 15 lat w wielu restauracjach. Obecnie na swoich kanałach społecznościowych daje praktyczne wskazówki, jak oszczędzać pieniądze i mniej marnować. Zgromadził ponad 300 tys. obserwujących na Instagramie, 21 tys. na Facebooku i 8 tys. na YouTubie.

Obserwujcie go bacznie, bo co chwilę zaskakuje nowymi pomysłowymi przepisami, m.in. na wegańską lasagne bez pieczenia, boczek z bakłażana czy tuńczyka z cieciorki.

Każda mała zmiana, którą wprowadzisz, wywrze większy wpływ – mówi Max. Przy odrobinie refleksji wszyscy możemy dokonać niewielkich zmian, które będą miały wielki wpływ na dobro naszej planety.

Tekst: Marta Mankiewicz
Zdjęcie główne: maxlamanna.com

Preloader spinner
Print
Print Text
Zobacz więcej
Wybierz region
Facebook
Age: