Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Wegańskie mleko z ziemniaka. Mogłoby być naszym produktem narodowym!

Jest nie tylko wegańskie, ale też bardziej ekologiczne niż inne zastępniki mleka.
.get_the_title().

W sklepach mamy ogromny wybór wegańskich zastępników mleka. Są zrobione z soi, migdałów, owsa czy ryżu. A co wy na to, aby robić je z ziemniaków? Taki produkt ma w swojej ofercie szwedzka marka Veg of Lund. Nosi on nazwę Dug i został opracowany dzięki prof. Eva Tornberg z Lund University. Produkt dostępny jest w trzech wersjach: Original, Barista i Unsweetened.

Jak robi się mleko z ziemniaków? To oczywiście sekret firmy, ale wiadomo, że oprócz ziemniaków i wody w składzie Dug znajdziemy także białko grochu, błonnik cykorii i olej rzepakowy.

Zawartość cukru i kwasów tłuszczowych jest niska, a do tego napój wzbogacony jest o wapń, witaminę D i kwas foliowy. Jest wegański i dobry dla alergików – nie zawiera glutenu, orzechów ani laktozy.

No dobrze, ale jak smakuje takie mleko? Spokojnie, nie przypomina frytek czy placków ziemniaczanych. Nie różni się za bardzo od innych wegańskich odpowiedników mleka krowiego, a do tego – jak zapewnia firma – świetnie się pieni, a więc nadaje się choćby do latte. I najważniejsza informacja: jest bardzo dobre dla planety. Uprawa ziemniaków emituje mniej dwutlenku węgla niż hodowla krów mlecznych.

Jest też bardziej eko od innych zamienników: ziemniaki potrzebują mniej miejsca pod uprawę niż owies, znacznie mniej wody niż migdały i nie przyczyniają się do deforestacji, tak jak to jest niekiedy w przypadku soi.

Brzmi jak genialny wynalazek, który mógłby być naszym produktem narodowym? Owszem. Mamy nadzieję, że wkrótce recepturę na wegańskie mleko z ziemniaka opracuje też jakaś polska firma. Bo – niestety – mleko Dug nie należy do tanich. Można je zamówić na różnych platformach internetowych, a w zależności od wersji litr kosztuje od 11 do 22 złotych.

Zdjęcia: Dug
Tekst: NS

FOODIE