Wesprzyjmy restauracje i pozwólmy, aby to one ugotowały za nas na Święta!
1. Bibenda
Bibendy nie trzeba przedstawiać. Do tej pory każde nasze spotkanie z ich jedzeniem kończyło się zachwytem i żalem, że talerz tak szybko stawał się pusty. Dlatego w tym roku polecamy wam zamówić u nich tyle potraw, żebyście mogli jeść i jeść i żeby wam nie zabrakło.
Co znajdziemy w świątecznym menu?
Oczywiście śledzie, które przyrządzone zostały na trzy sposoby (z jabłkiem i musztardą, pikantne z chutney’em z cebuli oraz z burakami i śmietanką chrzanową), wege pasztet z orzechami włoskimi czy pate z kaczych wątróbek z powidłami śliwkowymi.
Jest też tarta ziemniaczana z karmelizowaną cebulą, kapustą kiszoną i wędzonym twarogiem oraz barszcz z uszkami i grzybowa z dodatkiem pasty miso.
Oprócz tego kiełbasa z rozmarynem i gorczycą, pieczona karkówka w ziołowej marynacie oraz dynia z masłem szałwiowym.
Całą ofertę znajdziecie tutaj. Zamówienia możecie składać do piątku 18 grudnia. Będą realizowane 22 i 23 grudnia.
2. Tahina Wilcza
Tahina to dobry wybór, jeśli szukacie nieco orientu w klasycznych potrawach bożonarodzeniowych.
W restauracji na co dzień znajdziemy dania kuchni arabskiej, więc w świątecznym menu też nie mogło zabraknąć takich smaków. Na początek postawcie na marynowane śledzie z tahini, berberysem i cebulką lub z pastą paprykową i pomidorami. Jest również pasta z wędzonej makreli podana z syryjską mohammarą.
Na pierogi z kapustą i grzybami możecie skusić się nawet jeśli jesteście na diecie bezglutenowej!
W świątecznej ofercie Tahiny nie zabrakło także kapusty wigilijnej oraz masy makowej z irańskimi bakaliami i syropem daktylowym, którą możecie dodać do pszenicy lub klusek!
Całą ofertę znajdziecie tutaj.
3. Restauracja Źródło
Szukacie wegańskich i wegetariańskich specjałów na wigilijny stół? Znajdziecie je w restauracji Źródło! I to w najlepszym wydaniu! Jednak żeby zadbać o wszystkich, w menu pojawiły się także 4 alternatywy dla roślinnych potraw.
Możecie zacząć od barszczu na bogato bądź wege żurku z podwójnym jajem. Śledzik w wersji wege przybrał tu postać boczniaka, a seler po grecku równie smacznie zastąpi rybę. Bigos też przyrządzili bez mięsa, ale za to z intensywną w smaku suską sechlońską, czyli wędzoną śliwką.
Jest także królowa wielu świątecznych stołów, czyli sałatka jarzynowa z wegańskim majonezem.
Z mięsnego menu możecie zamówić białą kiełbasę z cebulą, babkę ziemniaczaną z boczkiem, rybę po grecku oraz śledzia w śmietanie.
Całą ofertę znajdziecie tutaj. Zamówienia możecie składać do piątku 18 grudnia. Będą do odbioru 23 grudnia w godzinach 10:00-20:00.
4. Waszyngton
Cała Praga zamawia z Waszyngtona! Świetne miejsce na warszawskim Grochowie dobrze się przygotowało i poszło w klasyki polskiej kuchni. Również w wersji wegetariańskiej.
Jest tradycyjny barszcz na zakwasie buraczanym, zupa grzybowa na żytnim zakwasie, pierogi z kapustą i leśnymi grzybami oraz tradycyjna ryba po grecku.
Bigos w wersji wegańskiej jest pełen grzybów i długo duszony na wine, a w wersji mięsnej przyrządzony z dziczyzną i borowikami. Świąteczny pasztet również występuje w dwóch wariantach: wegański z soczewicą i bakaliami bądź klasyczny z korzennymi przyprawami, pistacjami i śliwką. Po świątecznym przejedzeniu musi być też miejsce na deser, dlatego nie zapomnijcie o pierniku i makowcu.
Ofertę znajdziecie na ich Facebooku. Zamówienia możecie składać do niedzieli 20 grudnia.
5. Dziurka od klucza
Z potrawami ze świątecznej oferty Dziurki od klucza będzie wam ciężko wstać od stołu. Już od czytania ich wigilijnych propozycji można się rozpłynąć.
W Dziurce zawsze możemy liczyć na wyśmienitą włoską kuchnię, którą przemycono również do świątecznej oferty.
Na pizzę nie liczcie, ale na lasagne grzybową czy barszcz czerwony z ravioli z kapustą i grzybami już tak! Są również pieczone żeberka wieprzowe, policzki wołowe z gnocchi bądź postna kapusta z fasolą i suszonymi borowikami. Śledź gra tu ważną rolę – znajdziecie go w postaci tatara z ziemniakiem i ogórkiem; z pesto sycylijskim; w musztardzie truflowej z porem bądź w pesto z suszonych pomidorów z wędzoną śliwką. Są również ośmiorniczki z sałatką ziemniaczaną bądź w pomidorach z kaparami.
Dziurka od klucza przygotowała także bogatą ofertę na słodko – od sernika z pomarańczą po miodownik, piernik z powidłami ze śliwek i trzy rodzaje strucli. Istna rozpusta!
Ofertę znajdziecie na ich Facebooku. Zamówienia możecie składać do czwartku 17 grudnia.
Tekst: Marta Mankiewicz
Zdjęcie główne: fanpage Bibenda, Waszyngton, Dziurka od klucza