Wesprzyjmy restauracje i pozwólmy, aby to one ugotowały za nas na Święta!

Restauracje już szykują dla nas oferty ze swoimi świątecznymi specjałami. W tym roku zamówienie u nich wigilijnej uczty nie tylko ucieszy nasze żołądki, ale taże wesprze gastronomię w tym niełatwym dla niej czasie. Sprawdźcie, gdzie zamówić bożonarodzeniowe potrawy.
.get_the_title().

1. Bibenda

Bibendy nie trzeba przedstawiać. Do tej pory każde nasze spotkanie z ich jedzeniem kończyło się zachwytem i żalem, że talerz tak szybko stawał się pusty. Dlatego w tym roku polecamy wam zamówić u nich tyle potraw, żebyście mogli jeść i jeść i żeby wam nie zabrakło.

źródło: fanpage bibenda

Co znajdziemy w świątecznym menu?

Oczywiście śledzie, które przyrządzone zostały na trzy sposoby (z jabłkiem i musztardą, pikantne z chutney’em z cebuli oraz z burakami i śmietanką chrzanową), wege pasztet z orzechami włoskimi czy pate z kaczych wątróbek z powidłami śliwkowymi.

Jest też tarta ziemniaczana z karmelizowaną cebulą, kapustą kiszoną i wędzonym twarogiem oraz barszcz z uszkami i grzybowa z dodatkiem pasty miso.

Oprócz tego kiełbasa z rozmarynem i gorczycą, pieczona karkówka w ziołowej marynacie oraz dynia z masłem szałwiowym.

Całą ofertę znajdziecie tutaj. Zamówienia możecie składać do piątku 18 grudnia. Będą realizowane 22 i 23 grudnia.

2. Tahina Wilcza

źródło: fanpage tahina

Tahina to dobry wybór, jeśli szukacie nieco orientu w klasycznych potrawach bożonarodzeniowych.

W restauracji na co dzień znajdziemy dania kuchni arabskiej, więc w świątecznym menu też nie mogło zabraknąć takich smaków. Na początek postawcie na marynowane śledzie z tahini, berberysem i cebulką lub z pastą paprykową i pomidorami. Jest również pasta z wędzonej makreli podana z syryjską mohammarą.

Na pierogi z kapustą i grzybami możecie skusić się nawet jeśli jesteście na diecie bezglutenowej!

W świątecznej ofercie Tahiny nie zabrakło także kapusty wigilijnej oraz masy makowej z irańskimi bakaliami i syropem daktylowym, którą możecie dodać do pszenicy lub klusek!

Całą ofertę znajdziecie tutaj.

3. Restauracja Źródło

Szukacie wegańskich i wegetariańskich specjałów na wigilijny stół? Znajdziecie je w restauracji Źródło! I to w najlepszym wydaniu! Jednak żeby zadbać o wszystkich, w menu pojawiły się także 4 alternatywy dla roślinnych potraw.

źródło: fanpage restauracja źródło

Możecie zacząć od barszczu na bogato bądź wege żurku z podwójnym jajem. Śledzik w wersji wege przybrał tu postać boczniaka, a seler po grecku równie smacznie zastąpi rybę. Bigos też przyrządzili bez mięsa, ale za to z intensywną w smaku suską sechlońską, czyli wędzoną śliwką.

Jest także królowa wielu świątecznych stołów, czyli sałatka jarzynowa z wegańskim majonezem.

Z mięsnego menu możecie zamówić białą kiełbasę z cebulą, babkę ziemniaczaną z boczkiem, rybę po grecku oraz śledzia w śmietanie.

Całą ofertę znajdziecie tutaj. Zamówienia możecie składać do piątku 18 grudnia. Będą do odbioru 23 grudnia w godzinach 10:00-20:00.

4. Waszyngton

źródło: fanpage waszyngton

Cała Praga zamawia z Waszyngtona! Świetne miejsce na warszawskim Grochowie dobrze się przygotowało i poszło w klasyki polskiej kuchni. Również w wersji wegetariańskiej.

Jest tradycyjny barszcz na zakwasie buraczanym, zupa grzybowa na żytnim zakwasie, pierogi z kapustą i leśnymi grzybami oraz tradycyjna ryba po grecku.

Bigos w wersji wegańskiej jest pełen grzybów i długo duszony na wine, a w wersji mięsnej przyrządzony z dziczyzną i borowikami. Świąteczny pasztet również występuje w dwóch wariantach: wegański z soczewicą i bakaliami bądź klasyczny z korzennymi przyprawami, pistacjami i śliwką. Po świątecznym przejedzeniu musi być też miejsce na deser, dlatego nie zapomnijcie o pierniku i makowcu.

Ofertę znajdziecie na ich Facebooku. Zamówienia możecie składać do niedzieli 20 grudnia.

5. Dziurka od klucza

źródło: fanpage dziurka od klucza

Z potrawami ze świątecznej oferty Dziurki od klucza będzie wam ciężko wstać od stołu. Już od czytania ich wigilijnych propozycji można się rozpłynąć.

W Dziurce zawsze możemy liczyć na wyśmienitą włoską kuchnię, którą przemycono również do świątecznej oferty.

Na pizzę nie liczcie, ale na lasagne grzybową czy barszcz czerwony z ravioli z kapustą i grzybami już tak! Są również pieczone żeberka wieprzowe, policzki wołowe z gnocchi bądź postna kapusta z fasolą i suszonymi borowikami. Śledź gra tu ważną rolę – znajdziecie go w postaci tatara z ziemniakiem i ogórkiem; z pesto sycylijskim; w musztardzie truflowej z porem bądź w pesto z suszonych pomidorów z wędzoną śliwką. Są również ośmiorniczki z sałatką ziemniaczaną bądź w pomidorach z kaparami.

Dziurka od klucza przygotowała także bogatą ofertę na słodko – od sernika z pomarańczą po miodownik, piernik z powidłami ze śliwek i trzy rodzaje strucli. Istna rozpusta!

Ofertę znajdziecie na ich Facebooku. Zamówienia możecie składać do czwartku 17 grudnia.

Tekst: Marta Mankiewicz
Zdjęcie główne: fanpage Bibenda, Waszyngton, Dziurka od klucza

Banner Image Banner Image
Preloader spinner
Print
Print Text
Zobacz więcej
Wybierz region
Facebook