Whisky koktajl w kieliszkach do wina? Tak, jeśli to Auchentoshan Sauvignon Blanc Finish
Jeżeli whisky posiada lekkie, kwiatowo-cytrusowe nuty tak jak Auchentoshan Sauvignon Blanc, to warto wykorzystać ten potencjał do orzeźwiających letnich szprycerów. Whisky leżakowana w beczce po białym winie w połączeniu z dodatkiem owoców, świeżych ziół, (np. mięty) oraz wody gazowanej bądź toniku orzeźwia doskonale oraz dostarcza przyjemnych doznań smakowych. Postanowiliśmy to sprawdzić i w gorące, wczesne popołudnie urządziliśmy sobie małe koktajl party.
Przy produkcji Auchentoshan nie wykorzystuje się torfu odpowiedzialnego za charakterystyczny dymny aromat, który u niektórych bywa powodem rezygnacji z konsumpcji.

Szkocka whisky, która leżakuje w beczkach po francuskim białym winie
Auchentoshan to nietuzinkowa whisky wywodząca się wprost z destylarni w Glasgow. Marka od samego początku, czyli od 1823 roku, w dość unikalny sposób podchodzi do tematu produkcji whisky słodowej w Szkocji. Przede wszystkim przy produkcji swojego trunku nie wykorzystuje torfu odpowiedzialnego za charakterystyczny dymny aromat, który u niektórych bywa powodem rezygnacji z konsumpcji.
To wykorzystanie procesu trzykrotnej destylacji sprawia, że produkt przed umieszczeniem beczkach jest zdecydowanie lżejszy, delikatniejszy i bardziej przystępny niż u konkurencyjnych marek. Wspomniana najnowsza edycja Auchentoshan Sauvignon Blanc Finish leżakuje w ostatnim etapie maturacji w beczkach po białym francuskim winie. Destylat zyskuje w ten sposób aromaty białego grejpfruta i zielonego jabłka z lekką słodyczą miodu akacjowego.
Jako marka całkowicie świadomie łamiemy utarty wzorzec i wychodzimy poza klasyczną konwencję picia whisky, wychodząc naprzeciw nowej generacji konsumentów lubiących przede wszystkim beztroski koktajlowy sposób konsumpcji whisky w gronie najbliższych.
Auchentoshan Sauvignon Blanc świetnie nadaje się do przygotowania letnich szprycerów. My postawiliśmy na połączenie z cytrusami, malinami i zielonym jabłkiem.

To idealna whisky do letnich miksów
To właśnie tę whisky śmiało możecie wykorzystać do przygotowania orzeźwiających letnich szprycerów, które z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością. Wszystko dzięki temu, że Auchentoshan Sauvignon Blanc Finish gwarantuje przyjemne, lekkie doznania smakowe dobrze komponujące się z owocami i świeżymi ziołami (np. miętą). My postawiliśmy na połączenie z soczystymi cytrusami, słodko-kwaśnymi malinami czy zielonym jabłkiem. Do tego woda gazowana, tonik bądź odrobina tłoczonego soku jabłkowego i voila, orzeźwiający koktajl gotowy.
Nie zapomnijcie też o kostkach lodu! Bo tak jak białe Sauvignon Blanc najlepiej smakuje schłodzone, tak samo koktajl na bazie Auchentoshan Sauvignon Blanc Finish musi być podany zimny. Wtedy smakuje najlepiej.
Szkło ma oddawać charakter koktajlu, a nie być niewolnikiem tradycji

Auchentoshan Sauvignon Blanc najlepiej czuje się w towarzystwie kieliszków do białego wina
Przyzwyczailiśmy się widzieć whisky w grubym, niskim szkle, a tutaj edycja Auchentoshan Sauvignon Blanc występuje w towarzystwie kieliszków do białego wina, podkreślając tym samym charakter destylatu, pochodzącego z beczek po francuskim, białym winie. Także barmani coraz chętniej sięgają po to szkło, tworząc różnorodne wariacje na koktajlach typu ‘spritz’, wykorzystując jako bazę chociażby whisky.
Z kolei flagowy produkt Auchentoshan American Oak serwowany jest w emaliowanych kubkach, przyozdabiając koktajle świeżymi owocami i ziołami. Mieszając tę whisky z odrobiną miodu, sokiem z cytryn, możemy ją dopełnić niezwykle aromatycznym i popularnym ostatnio piwem typu Ale. Natomiast wielbicielom niskiego ciężkiego tumblera, bądź snifftera do gustu przypadnie edycja Three Wood oraz 18-letnia wersja ich słodowej whisky.
Zdjęcia: Marta Mankiewicz / mat.prasowe