Włoski klimat w domu? Tęsknicie za la dolce vita?
Beztroski styl życia la dolce vita niezmiennie charakteryzuje Włochów. W ich kulturę wpisane jest aperitivo, czyli wyjątkowy czas dla przyjaciół przy pysznym jedzeniu i drinku Aperol Spritz. Ten zwyczaj podbija też serca Polaków, zwłaszcza tęskniących za wakacjami w słonecznej Italii. Słabość do włoskiej kuchni i kultury mają chyba wszyscy. Do tego grona zaliczają się również: Maja Bohosiewicz, Ola Domańska, Marta Wojtal i Grabari, którzy wzięli udział w cyklu mini-eventów z Aperolem pod nazwą „Widzimy się wieczorem!” i postanowili zasmakować życia po włosku. To była pora na aperitivo!
Dzięki tym kolacjom przeniesiecie się chociaż na moment w słodkie la dolce vita. Przy okazji możemy zajrzeć do domów całej czwórki i sprawdzić ich zdolności kulinarne i aranżacyjne… Całość wygląda pięknie. Tak można spędzać długie letnie wieczory!
Każdy z uczestników kolacji miał okazję pokazać się od kuchni, samodzielnie przygotowując włoskie menu. Co zaserwowali? Nie brakowało tradycyjnych przysmaków, takich jak pizza, bruschetta czy makarony. Maja Bohosiewicz pochwaliła się relacją z przygotowań do kolacji:
– Uwielbiam gościć znajomych i przyjaciół u siebie w domu, a włoska kuchnia to mój konik! Gluten, gluten i jeszcze raz Aperol, tak to zazwyczaj wygląda w moim wydaniu –relacjonowała Maja Bohosiewicz.
Gościom towarzyszył legendarny już aperitif – drink Aperol Spritz. Toastom za wspólne spotkania nie było końca, tak samo jak wspólnym zdjęciom. Cała czwórka chętnie korzystała z faktu, że intensywnie pomarańczowy Aperol Spritz to najbardziej instagramowy drink!
Żeby doświadczyć włoskiego klimatu, nie trzeba ruszać się z domu. Tego planu trzymali się Ola Domańska, Maja Bohosiewicz, Marta Wojtal i Grabari.
Swoimi kulinarnymi umiejętnościami pochwaliła się nie tylko Maja Bohosiewicz, ale również Ola Domańska i Marta Wojtal, których dania prezentowały się obłędnie na relacjach na Instagramie.
Aperol to znany na całym świecie kultowy włoski aperitif o unikalnym słodko-gorzkim smaku, będący połączeniem wyciągu z kilkunastu ziół, gorzkiej pomarańczy i rabarbaru. Najczęściej jest serwowany w postaci drinka Aperol Spritz. Ten orzeźwiający koktajl powstaje dzięki zmieszaniu Aperola z prosecco Gancia w idealnych proporcjach. Obie marki, z ponad 100-letnią historią, są kwintesencją włoskiego stylu życia. Wygląda na to, że pora aperitivo ma szanse na stałe znaleźć się wśród ulubionych zwyczajów tego lata.
Przepis na Aperol Spritz jest prosty:
– Wypełnij kieliszek kostkami lodu
– Wlej Prosecco (np. 100 ml)
– Dodaj Aperola (np. 100 ml)
– Uzupełnij odrobiną wody gazowanej
– Udekoruj plasterkiem pomarańczy
Smacznego!
Zdjęcia: materiały prasowe