World Class Cocktail Festival w Kicie Koguta i Benihanie. Zobaczcie, jakich koktajli warto spróbować

Zacznijmy od barmańskich warsztatów, na które zabrano nas na ulicę Kruczą do Kity Koguta, gdzie pod okiem Przemka Bociana mogliśmy sami przygotować koktajle. Czekaliśmy na instrukcje prowadzącego i skrupulatnie dodawaliśmy jeden składnik po drugim. Jakie były efekty? Niesamowicie pyszne i warte powtórzenia!

Pierwszy koktajl bazował na Tanqueray No. 10, jednym z najlepszych ginów na świecie, a towarzyszyły mu smaki awokado i aloesu, które nie tak często są spotykane w połączeniu z alkoholem.
Awokado dzięki swojej strukturze nadało koktajlowi kremowej, delikatnej konsystencję, a aloes podkręcił smak. Na koniec jeszcze lekka pianka i można było próbować. Niebo!


Jak na pierwszy raz, szejkowanie szło nam całkiem nieźle, więc od razu przeszliśmy do przygotowania kolejnego koktajlu.
Tym razem główną rolę odegrała delikatna, francuska wódka CIROC o smaku mango.
Następnie szocik własnej produkcji syropu z kolendry, sok z cytryny i coś dla zaostrzenia smaku, czyli odrobina imbiru. Na koniec solidna porcja kruszonego lodu, szybkie rozmieszanie i gotowe! Powstał orzeźwiający koktajl idealny na lato, który mamy chęć powtórzyć.

Dzięki warsztatom wiemy, że kolejność dodawania składników koktajlu ma znaczenie, a picie wody między kolejnymi drinkami, a nawet w trakcie, dobrze wpłynie na nasze samopoczucie dnia następnego.
Podczas Festiwalu w Kicie Koguta możecie spróbować niebanalnych koktajlowych połączeń m.in. koktajlu na bazie wódki Ketel One o smaku papryki z yerbą i limonką lub Bourbonu Bulleit o smaku trawy żubrowej, który z Amolem i kordiałem z marchewki da równie zaskakujący efekt.

Na kolejną koktajlową rozpustę World Class Coctail Festival zaprasza do Benihany na Placu Grzybowskim.
Nigdzie indziej drink z liczi nie będzie smakował tak dobrze jak tam!
Słodki, ale dobrze zbalansowany cytryną, z wytrawnym Sake Sho Chiku Bai. Jako że liczi nie jest zbyt popularnym owocem, to widząc ten drink w karcie, od razu było wiadomo, na co postawimy w pierwszej kolejności. Natomiast lubiącym whisky śmiało możemy polecić Singleton Sour, który łączy syrop miodowy z cytryną i lekką pianką z białka.
Pragnących orzeźwienia w nadchodzące upały zdecydowanie namawiamy na BLT – Bulleit Lemon Tonic, który jest najlepszą, bąbelkową i chłodzącą opcją.


W World Class Cocktail Festival możecie wziąć udział od 5 do 16 czerwca, a sam Festiwal obejmuje dziewięć miast w Polsce. Sprawdźcie tutaj, jakie koktajlbary są na liście i bez zastanowienia zróbcie rezerwację.
To niepowtarzalna okazja, by spróbować dwóch wyszukanych koktajli w festiwalowej cenie 29 zł.
Tekst i zdjęcia: Marta Mankiewicz