Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

World Class Cocktail Festival w Kicie Koguta i Benihanie. Zobaczcie, jakich koktajli warto spróbować

W ramach zaczynającego się 5 czerwca World Class Coctail Festival mieliśmy okazje spróbować kilku koktajli w japońskiej restauracji Benihana oraz wziąć udział w warsztatach barmańskich w Kicie Koguta. Do obu lokali możecie się wybrać w ramach festiwalowej promocji.
.get_the_title().

Zacznijmy od barmańskich warsztatów, na które zabrano nas na ulicę Kruczą do Kity Koguta, gdzie pod okiem Przemka Bociana mogliśmy sami przygotować koktajle. Czekaliśmy na instrukcje prowadzącego i skrupulatnie dodawaliśmy jeden składnik po drugim. Jakie były efekty? Niesamowicie pyszne i warte powtórzenia!

ZDJĘCIE: MARTA MANKIEWICZ

Pierwszy koktajl bazował na Tanqueray No. 10, jednym z najlepszych ginów na świecie, a towarzyszyły mu smaki awokado i aloesu, które nie tak często są spotykane w połączeniu z alkoholem.

Awokado dzięki swojej strukturze nadało koktajlowi kremowej, delikatnej konsystencję, a aloes podkręcił smak. Na koniec jeszcze lekka pianka i można było próbować. Niebo!

ZDJĘCIE: MARTA MANKIEWICZ
ZDJĘCIE: MARTA MANKIEWICZ

Jak na pierwszy raz, szejkowanie szło nam całkiem nieźle, więc od razu przeszliśmy do przygotowania kolejnego koktajlu.

Tym razem główną rolę odegrała delikatna, francuska wódka CIROC o smaku mango.

Następnie szocik własnej produkcji syropu z kolendry, sok z cytryny i coś dla zaostrzenia smaku, czyli odrobina imbiru. Na koniec solidna porcja kruszonego lodu, szybkie rozmieszanie i gotowe! Powstał orzeźwiający koktajl idealny na lato, który mamy chęć powtórzyć.

ZDJĘCIE: MARTA MANKIEWICZ

Dzięki warsztatom wiemy, że kolejność dodawania składników koktajlu ma znaczenie, a picie wody między kolejnymi drinkami, a nawet w trakcie, dobrze wpłynie na nasze samopoczucie dnia następnego.

Podczas Festiwalu w Kicie Koguta możecie spróbować niebanalnych koktajlowych połączeń m.in. koktajlu na bazie wódki Ketel One o smaku papryki z yerbą i limonką lub Bourbonu Bulleit o smaku trawy żubrowej, który z Amolem i kordiałem z marchewki da równie zaskakujący efekt.

ZDJĘCIE: MARTA MANKIEWICZ

Na kolejną koktajlową rozpustę World Class Coctail Festival zaprasza do Benihany na Placu Grzybowskim.

Nigdzie indziej drink z liczi nie będzie smakował tak dobrze jak tam!

Słodki, ale dobrze zbalansowany cytryną, z wytrawnym Sake Sho Chiku Bai. Jako że liczi nie jest zbyt popularnym owocem, to widząc ten drink w karcie, od razu było wiadomo, na co postawimy w pierwszej kolejności. Natomiast lubiącym whisky śmiało możemy polecić Singleton Sour, który łączy syrop miodowy z cytryną i lekką pianką z białka.

Pragnących orzeźwienia w nadchodzące upały zdecydowanie namawiamy na BLT – Bulleit Lemon Tonic, który jest najlepszą, bąbelkową i chłodzącą opcją.

zdjęcie: marta mankiewicz
ZDJĘCIE: MARTA MANKIEWICZ

W World Class Cocktail Festival możecie wziąć udział od 5 do 16 czerwca, a sam Festiwal obejmuje dziewięć miast w Polsce. Sprawdźcie tutaj, jakie koktajlbary są na liście i bez zastanowienia zróbcie rezerwację.

To niepowtarzalna okazja, by spróbować dwóch wyszukanych koktajli w festiwalowej cenie 29 zł.

Tekst i zdjęcia: Marta Mankiewicz

FOODIE