Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Yuba – suszony „kożuch”, który może zastąpić weganom smak kurczaka

Yuba to wschodni specjał, którego smak porównywany jest do kurczaka lub omletu. W jaki sposób pozyskiwany jest ten substytut mięsa i jak go przyrządzić?
.get_the_title().

Yuba (inaczej sparża, fudżu lub skórka sojowa) to produkt pochodzący tradycyjnie z kuchni dalekowschodnich – od Rosji, przez Chiny, po Japonię. Wykonywany jest z białka, które zbiera się na powierzchni gotującego się mleka sojowego, czyli znanego nam wszystkim „kożucha”. Płat jest następnie składany warstwowo i suszony.

yuba
pieczona Yuba
yuba
Yuba w formie surowej

Yuba to sojowy substytut mięsa. Przed spożyciem należy go namoczyć w gorącej wodzie, a następnie usmażyć lub ugotować. W smaku najbardziej zbliżony jest do połączenia mięsa kurczaka z omletem. Yuba doceniana jest coraz częściej przez osoby niejedzące mięsa za swoją włóknistą strukturę i łatwość w przyrządzaniu. Ostatnio pisała o niej również Jadłonomia:

Poniżej możecie zobaczyć filmik pokazujący, jak produkowana jest Yuba:

Tekst: DS