Yuba – suszony „kożuch”, który może zastąpić weganom smak kurczaka

Yuba (inaczej sparża, fudżu lub skórka sojowa) to produkt pochodzący tradycyjnie z kuchni dalekowschodnich – od Rosji, przez Chiny, po Japonię. Wykonywany jest z białka, które zbiera się na powierzchni gotującego się mleka sojowego, czyli znanego nam wszystkim „kożucha”. Płat jest następnie składany warstwowo i suszony.


Yuba to sojowy substytut mięsa. Przed spożyciem należy go namoczyć w gorącej wodzie, a następnie usmażyć lub ugotować. W smaku najbardziej zbliżony jest do połączenia mięsa kurczaka z omletem. Yuba doceniana jest coraz częściej przez osoby niejedzące mięsa za swoją włóknistą strukturę i łatwość w przyrządzaniu. Ostatnio pisała o niej również Jadłonomia:
Poniżej możecie zobaczyć filmik pokazujący, jak produkowana jest Yuba:
Tekst: DS