Zainteresowanie roślinnymi alternatywami mięsa rośnie. Powodem jest pandemia i lęk przed chorobami przenoszonymi przez zwierzęta
![Zainteresowanie roślinnymi alternatywami mięsa rośnie. Powodem jest pandemia i lęk przed chorobami przenoszonymi przez zwierzęta .get_the_title().](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2020/04/photo-1494331789569-f98601f1934f.jpg)
Pandemia COVID-19 w Stanach Zjednoczonych doprowadziła do oszałamiającego wzrostu sprzedaży roślinnych alternatyw dla mięsa. Według raportu z badań rynku, które zostały przeprowadzone przez firmę Nielsen, amerykańscy konsumenci wybierają roślinne produkty częściej niż kiedykolwiek wcześniej. Raport porównał dane dotyczące sprzedaży w 2 tygodniach marca z analogicznym okresem ubiegłego roku i wykazał, że sprzedaż zamienników mięsa wzrosła o 279,8 proc. i 206,4 proc. w tygodniach kończących się odpowiednio 14 marca i 7 marca.
![](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2020/04/image-placeholder-title-1.jpg)
Firma badawcza Markets and Markets sporządziła z kolei raport skupiający się na wpływie COVID-19 na rynek mięsa pochodzenia roślinnego.
Według niego wartość globalnego sektora roślinnych alternatyw dla mięsa wzrośnie z 3,6 mld dolarów w 2020 roku do 4,2 mld dolarów do 2021 roku.
Raport Allied Market Research sięga aż do 2026 roku i prognozuje, że do tego czasu przemysł wegańskiego sektora mięsnego będzie wart już 8,1 mld dolarów.
![](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2020/04/https-images.ctfassets.net-hhv516v5f7sj-4xtfl5NTXGGkck2u02A8Qo-5e493cf22c81b5fda0d61e22b099dd88-ingredients-assets-2.jpgw1264h1000q80.jpg)
W połowie kwietnia wartość akcji Beyond Meat wzrosła o 40 proc., co było największym wzrostem, jaki firma odnotowała od czasu pojawienia się na giełdzie w ubiegłym roku. O rosnącym zainteresowaniu żywnością wegańską i brakami mięsa w Stanach Zjednoczonych pisaliśmy już tutaj. Czynnikami, które według przewidywań spowodują rozwój przemysłu mięsnego opartego na roślinach, jest głównie strach przed rosnącą liczbą chorób przenoszonych przez zwierzęta, rosnąca populacja wegan i zwiększająca się świadomość konsumentów na temat korzyści odżywczych oferowanych przez białka roślinne.
Ponadto konsumenci coraz częściej przechodzą na zdrowszy styl życia, co również przyczynia się do wzrostu zainteresowania żywnością wegańską.
![](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2020/04/https-images.ctfassets.net-hhv516v5f7sj-4eqgoQvJ8r8ccffw2NbTHQ-31aad0068caef1503f938f6cd31813a2-IF-Retail-tout-1098x1000.jpgw1098h1000q80.jpg)
Jednak, mimo dużego zainteresowania produktami roślinnymi, ograniczenia w działaniu lokali gastronomicznych dotknęły także firmę Impossible Foods. Sprzedaż jej produktów w restauracjach znacznie spadnie, dlatego też firma nastawia się na zyski z sektora detalicznego, w który zaczęła inwestować. Dzięki temu będzie mogła spodziewać się wzrostu popytu na ich produkty w sklepach spożywczych i innych punktach sprzedaży detalicznej.
Impossible Foods inwestuje także w opracowywanie nowych produktów, które mogłyby spodobać się na rynkach międzynarodowych.
Rozważa również utworzenie nowego zakładu produkcyjnego w Chinach, by móc zwiększyć produkcję i zaspokoić rosnący popyt.
Tekst: Marta Mankiewicz