Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Zamiast przechodzić na wyczerpującą dietę, wprowadź te zdrowsze i smaczniejsze posiłki do swojego jadłospisu

Przechodząc na restrykcyjną dietę, na pewno szybko stracisz kilka niechcianych kilogramów, ale z pewnością nie będzie to zdrowe dla twojego organizmu. Lepiej postaw na zdrowsze, a jednocześnie smaczne alternatywy i to je wprowadź do swojego jadłospisu.
.get_the_title().

Zła i niezrównoważona dieta często przyczynia się do niekontrolowanego obżarstwa, a w konsekwencji ponownego przybierania na wadze. Z niewyjaśnionego powodu w naszych głowach często pojawia się myśl, że dzięki utracie kilogramów będziemy szczęśliwsi – chęć skupienia się na zdrowiu i wyglądzie przychodzi zwykle wraz z początkiem nowego roku. Jednak zanim zaczniecie szukać kolejnej diety cud ubogiej w niezbędne składniki odżywcze, spróbujcie zmienić przede wszystkim swoje podejście do jedzenia i zacznijcie myśleć o nim jako o szansie na lepsze odżywienie organizmu. – Istnieje wiele „modnych” diet, które nie są oparte na dowodach, a które próbują przekonać cię, że schudniesz zdrowo – podczas gdy w rzeczywistości jest odwrotnie – mówi dietetyczka Rhiannon Lambert. – Prawdziwą miarą dobrej diety nie jest to, jak się czujesz godziny, dni czy nawet tygodnie później, tylko to, jak się czujesz po miesiącach i latach.

Zacznijcie zatem nowy rok od włączenia zdrowszych, ale wciąż smacznych posiłków do swojego jadłospisu. Oto kilka godnych uwagi przepisów.

1. Pasta z fasoli z miętą

źródło: Betty Crocker Kitchens

Składniki:
1 puszka czerwonej fasoli
80 g suszonych pomidorów
1 ząbek czosnku
kilka łyżek oliwy z oliwek
listki świeżej mięty
ulubione zioła
sól i pieprz

Wszystkie składniki pasty zmiksuj razem, najlepiej za pomocą blendera. Oliwy dodaj tyle, aby pastę można było z łatwością zmiksować. Możesz też dolać odrobinę zimnej wody. Użyj takich ziół, które lubisz najbardziej – na pewno świetnie sprawdzi się tu czubryca, natka pietruszki lub oregano. Pastę jedz z pełnoziarnistym pieczywem lub z warzywami pokrojonymi w słupki.

2. Zapiekany omlet

źródło: unsplash

Składniki:
5 średnich jaj
¼ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki płatków chili
1 łyżka oliwy z oliwek
80 g pieczonych warzyw (np. bakłażana lub papryki)
60 g tuńczyka lub wędzonego łososia
30 g mozzarelli
garść jarmużu lub liści szpinaku
4 suszone pomidory, pokrojone
sól i pieprz

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wbij jajka do miski, rozbełtaj, dodaj kurkumę i płatki chili, dopraw solą i pieprzem. Na małym ogniu na żaroodpornej patelni rozgrzej oliwę. Wlej jajka i pozwól im się lekko ściąć. Następnie dodaj warzywa, rybę, suszone pomidory i mozzarellę. Włóż patelnię do nagrzanego piekarnika i zapiekaj omlet przez 3-5 minut, aż jego wierzch zacznie się rumienić, a ser się stopi.

3. Czekoladowe naleśniki białkowe

źródło: Tamin Jones

Składniki:
1 mały banan
1 jajko
140 ml dowolnego mleka
1 łyżeczka miodu
20 g czekoladowego białka w proszku
20 g mąki gryczanej
1 łyżka stołowa niesłodzonego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej kokosowy lub oliwa z oliwek do smażenia

Do podania: jogurt, owoce, masło orzechowe, syrop klonowy, miód, posiekane orzechy

Włóż banana do miski i rozgnieć go widelcem. Dodaj jajko, mleko i miód, wymieszaj, a następnie wsyp wszystkie suche składniki i zamieszaj ponownie. Na średnim ogniu rozgrzej dużą patelnię z oliwą lub olejem kokosowym. Na rozgrzany tłuszcz wylewaj czubatą łyżkę ciasta i smaż placki z z każdej strony przez 2–3 minuty z każdej strony. Zdejmij z patelni i zjadaj z ulubionymi dodatkami.

4. Kalafiorowa pizza

źródło: Joe Lingeman

Ciasto:
600 g kalafiora
oregano, zioła prowansalskie
2 jajka

Dodatki:
pomidory w puszce
oregano
pieczarki
150 g pieczonego indyka
2-3 świeże pomidory
ulubione warzywa (np. papryka, cukinia)
50 g mozzarelli
rukola do podania
sól i pieprz

Kalafiora zetrzyj na tarce do garnka. Następnie zalej go wodą i ugotuj do momentu aż będzie lekko miękki. Odcedź go dokładnie na sicie. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Ostudzonego kalafiora umieść w misce, dodaj dwa jajka, sól, pieprz, zioła i dokładnie zamieszaj. Na blasze pokrytej papierem do pieczenia umieść przygotowane kalafiorowe ciasto i ulep z niego okrąg. Włóż do piekarnika na 15 minut. W tym czasie przygotuj sos pomidorowy, wrzucając pomidory z puszki do garnka i gotując je aż zgęstnieją. Dopraw sos solą, pieprzem, oregano i bazylią. Odstaw. 
Następnie obierz i pokrój pieczarki, indyka, pomidory i ulubione warzywa. Wyciągnij podpieczone ciasto, a temperaturę piekarnika podnieś do 200°C. Posmaruj ciasto sosem, wyłóż warzywa, indyka i posyp porwaną mozzarellą. Ponownie wstaw do piekarnika na 12-15 minut. Pizza jest gotowa, gdy ser się rozpuści.

5. Jabłkowe crumble

źródło: unsplash

Składniki:
600 g jabłek obranych i pokrojonych na kawałki
60 g malin
sok z 1 pomarańczy
2 łyżki miodu
1 łyżeczka mielonego cynamonu

Kruszonka:
100 g płatków owsianych
40 g mielonych migdałów
2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki masła lub oleju kokosowego
2 łyżki miodu

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Pokrojone jabłka i maliny przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj sok z pomarańczy, miód i cynamon. Delikatnie przemieszaj. Zrób kruszonkę, łącząc wszystkie składniki w całość (ma być sypka). Rozsyp kruszonkę na owoce, wstaw do piekarnika i piecz przez 30–40 minut lub do momentu, aż kruszonka stanie się złotobrązowa, a owoce puszczą sok.

Tekst: Marta Mankiewicz

FOODIE