Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Zapomnijcie o Dalgona Coffee. Teraz czas na Dalgona Martini i Dagona Matcha

Wciąż zachwycacie się ubitą, piankową kawą na mleku? W takim razie zakładamy, że jeszcze nie słyszeliście o Dalgona Martini i Dalgona Matcha!
.get_the_title().

Dalgona Martini to bardziej alkoholowe i wyrafinowane podejście do bijącej ostatnio rekordy popularności Dalgona Coffee, której apetyczne zdjęcia opanowały media społecznościowe w czasie pandemii. Dzięki tej modzie w słodki sposób mogliśmy umilić sobie okres kwarantanny.

Z czasem trend ewoluował i pojawiła się alkoholowa wersja napoju, w której kawową piankę kładzie się nie na mleku, a na schłodzonym, kremowym likierze.

W przepisach jako alkoholowej bazy często wsystępują likiery. RumChata i Kahlúa. Podobno jednak najlepiej sprawdzi się irlandzki Baileys z wódką.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Baileys Dalgona Coffee – the perfect night cap for the non-sleeper. My friend @samanthansamai suggested this to me yesterday, and I couldn’t help myself. I didn’t have any Rum Chata in my bar, so I used Baileys. It was bomb.com 🤤 I am trying to eliminate dairy from my diet, but I did try it before passing off to the other adultish person in my home. Damn, I would deal with all the consequences later, but it was so so sooooo D E L I C I O U S!!! Thank you girlfriend. Keep sending me suggestions. Always a friendly reminder – Don’t drink and walk into any wall or off the stair or nothing like that. Be safe! . . . #dalgona #dalgonacoffee #baileys #baileysdalgonacoffe #boozycoffee #boozydalgonacoffee #weekend #dontdrinkanddrive #besafe #oranges #pineapples #guyana #guyanese #guyanesegirlsrock #quarantine #quarntinedrinks #caribbean #caribbeancocktails #homemadecocktails #cocktailsbylivelaughlovefood #homemadedrinks

Post udostępniony przez Priya – जानम ❤️ ॐ ✟ (@live.laugh.lovefood)

Historia powstania Dalgona Martini jest tak krótka, jak przepis na ten koktajl. Pomysłodawczynią jest Brytyjka Lucy Morton, specjalistka od alkoholi, która postanowiła poeksperymentować i wykonała alkoholową wersję popularnej kawy z pianką. Na jej Instagramie można znaleźć instruktażowe wideo z przepisem.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

What a way to kick off your week – a cheeky twist on the latest coffee trend: The Dalgona Martini! Get sharing and show me your own martini’s, tagging @Courvoisier.UK and @LadyLuco ~*~ You will need: * 2tbsp Instant coffee * 2tbsp Caster Sugar * 2tbsp Hot Water * 50ml Milk (dairy/oat/soy/almond) * 50ml Courvoisier VSOP * 25ml Vanilla/Caramel/Butterscotch syrup OR 12.5ml Vanilla Essence and 12.5ml Sugar Syrup * Ice * A whisk * Cocktail shaker / protein shaker Method: * Whisk the coffee, sugar and hot water together until light brown and holds stiff peaks. * In shaker, add vanilla syrup or essence mix, milk & Courvoisier VSOP, shake up together with ice and strain into chilled martini glass. * Spoon over Dalgona mixture and top with coffee or cocoa powder! ** ENJOY ** ~*~ #Dalgona #dalgonacoffee #dalgonamartini #quarantini #bignightin #stayhome #trend #introducing #Courvoisier #martini #cocktail #espressomartini #cocktailsofinstagram #cocktailoftheday #cognaclover #cocktaillover #inspiration#dalgonacoffeechallenge #tiktokcoffee #frothycoffee #trendingcoffee #koreancoffee #dalgonachallenge #newrecipe

Post udostępniony przez Lucy/Luco Morton (@ladyluco)

Do shakera lub innego naczynia, którym można wstrząsnąć (nada się nawet słoik), wlej 50 ml likieru Baileys, 50 ml wódki i wrzuć kilka kostek lodu. Porządnie wstrząśnij, a następnie wlej mieszankę do kieliszka, najlepiej takiego do martini. W misce energicznie wymieszaj 2 łyżki cukru, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej i 2 łyżki zimnej wody, aż do momentu, gdy cała mieszanka zgęstnieje i osiągnie konsystencję bitej śmietany. Możesz to zrobić za pomocą trzepaczki, spieniacza do mleka lub ręcznego miksera.

Ubitą kawę wyłóż delikatnie do szklanki z alkoholem. Koktajl jest już gotowy!

źródło: wowitsveggie.com

Druga wersja Daglona Coffee tak naprawdę nie ma nic wspólnego z kawą. Przepis zachwyci fanów japońskiej matchy.

Jednak do przygotowania Dalogna Matcha będziesz potrzebować 2 łyżek wody, 2 łyżek cukru, 1 łyżki sproszkowanej zielonej herbaty, szklanki mleka, a także białek z dwóch jaj.

źródło: proportionalplate.com
źródło: proportionalplate.com

Do małego garnka wlej wodę i cukier i gotuj przez 3 minuty, aż się zredukuje. Białka ubij, miksując tak długo, aż powstanie sztywna piana, a następnie ostrożnie wlewaj ugotowany syrop cukrowy. Dodaj matchę i zmiksuj do połączenia. Gotową piankę wyłóż do szklanki z ziemnym lub ciepłym mlekiem. Równie proste, ale za to w smaku zupełnie inne!

Tekst: Marta Mankiewicz
Zdjęcie główne: Instagram.com/cook.capture/, Proportionalplate.com

FOODIE