Zapomnijcie o Dalgona Coffee. Teraz czas na Dalgona Martini i Dagona Matcha
Dalgona Martini to bardziej alkoholowe i wyrafinowane podejście do bijącej ostatnio rekordy popularności Dalgona Coffee, której apetyczne zdjęcia opanowały media społecznościowe w czasie pandemii. Dzięki tej modzie w słodki sposób mogliśmy umilić sobie okres kwarantanny.
Z czasem trend ewoluował i pojawiła się alkoholowa wersja napoju, w której kawową piankę kładzie się nie na mleku, a na schłodzonym, kremowym likierze.
W przepisach jako alkoholowej bazy często wsystępują likiery. RumChata i Kahlúa. Podobno jednak najlepiej sprawdzi się irlandzki Baileys z wódką.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Historia powstania Dalgona Martini jest tak krótka, jak przepis na ten koktajl. Pomysłodawczynią jest Brytyjka Lucy Morton, specjalistka od alkoholi, która postanowiła poeksperymentować i wykonała alkoholową wersję popularnej kawy z pianką. Na jej Instagramie można znaleźć instruktażowe wideo z przepisem.
Do shakera lub innego naczynia, którym można wstrząsnąć (nada się nawet słoik), wlej 50 ml likieru Baileys, 50 ml wódki i wrzuć kilka kostek lodu. Porządnie wstrząśnij, a następnie wlej mieszankę do kieliszka, najlepiej takiego do martini. W misce energicznie wymieszaj 2 łyżki cukru, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej i 2 łyżki zimnej wody, aż do momentu, gdy cała mieszanka zgęstnieje i osiągnie konsystencję bitej śmietany. Możesz to zrobić za pomocą trzepaczki, spieniacza do mleka lub ręcznego miksera.
Ubitą kawę wyłóż delikatnie do szklanki z alkoholem. Koktajl jest już gotowy!
Druga wersja Daglona Coffee tak naprawdę nie ma nic wspólnego z kawą. Przepis zachwyci fanów japońskiej matchy.
Jednak do przygotowania Dalogna Matcha będziesz potrzebować 2 łyżek wody, 2 łyżek cukru, 1 łyżki sproszkowanej zielonej herbaty, szklanki mleka, a także białek z dwóch jaj.
Do małego garnka wlej wodę i cukier i gotuj przez 3 minuty, aż się zredukuje. Białka ubij, miksując tak długo, aż powstanie sztywna piana, a następnie ostrożnie wlewaj ugotowany syrop cukrowy. Dodaj matchę i zmiksuj do połączenia. Gotową piankę wyłóż do szklanki z ziemnym lub ciepłym mlekiem. Równie proste, ale za to w smaku zupełnie inne!
Tekst: Marta Mankiewicz
Zdjęcie główne: Instagram.com/cook.capture/, Proportionalplate.com