Zastanawialiście się nad menu na koktajl party? Sprawdźcie, jak wyszły nasze przepisy

Oczywiście nie mogło obyć się bez specjalnej okazji! Nasze autorskie menu koktajlowe stworzyliśmy, by w domówkowym i swobodnym klimacie uczcić zmianę siedziby redakcji, a wszystkiemu towarzyszyły tropikalne drinki.
.get_the_title().

Każde dopieszczone koktajl party poza dobrymi drinkami musi zaskoczyć również odpowiednio dobranym i smacznym menu. Opcji przekąskowych, które można serwować na imprezach, jest całe mnóstwo, ale gdy lato w pełni, my stawiamy przede wszystkim na sezonowość. Uważamy też, że nawet największy fan mięsa powinien od czasu do czasu o nim zapomnieć i dlatego nasze menu jest w całości wegańskie.

Wegańskie, a przy tym lekkie i pasujące do wyjątkowo orzeźwiających koktajli.

Jeśli czegoś takiego właśnie szukacie, to podpowiadamy wam przepisy zarówno na przekąskowe menu, jak i na orzeźwiające drinki i koktajle z Ballantine’s Passion – trunkiem na bazie szkockiej whisky infuzowanym owocem yuzu, który nada niepowtarzalny lekko cytrusowy i tropikalny smak.

Świetne orzeźwienie, które sprawdzi się idealnie w upalne dni i podczas domówek, które właśnie wracają do łask!

Biżuteria: Kos Jewellery, rett frem

Focaccia z zielonym pesto
400 g mąki
5 łyżek oliwy z oliwek
7 g drożdży suszonych
1 łyżeczka soli
pół słoiczka zielonego pesto
zioła prowansalskie
papryczka chili

Mąkę przesiejcie do miski, wlejcie 5 łyżek oliwy, dodajcie suche drożdże, sól i szklankę ciepłej wody. Dokładnie wyróbcie gładkie ciasto, które z łatwością będzie odklejać się od rąk. Ciasto przykryjcie ściereczką i odstawcie do wyrośnięcia na ok. 60 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyłóżcie ciasto na blat i wyrabiajcie je przez 5 minut, a następnie przełóżcie do wysmarowanej oliwą formy (20 x 30 cm) i ponownie zostawcie w ciepłym miejscu na 30 minut. Nagrzejcie piekarnik do 180 stopni Celsjusza i gdy 30 minutach focaccia wyrośnie, posmarujcie jej wierzch zielonym pesto i posypcie pokrojoną w cienkie plasterki papryczką chili. Wstawcie do piekarnika i pieczcie 30 minut, aż się zrumieni.



Jeśli chodzi o koktajle to Ballantine’s Passion nada się świetnie zarówno do prostych drinków, które zrobicie z podstawowych składników jak i bardziej skomplikowanych koktajli. Sprawdźcie sami!

Passion Orange

40 ml Ballantine’s Passion
napój gazowany o smaku pomarańczy
pomarańcza
lód

Do wysokiej szklanki wrzućcie kostki lodu. Następnie wlejcie Ballantine’s Passion i dopełnijcie napojem gazowanym o smaku pomarańczy. Istotna jest też cząstka pomarańczy – najpierw ją lekko wyciśnijcie, a potem wrzućcie do swojego drinka.

Jak sami widzicie, mając już tropikalną bazę w postaci Ballantine’s Passion wystarczą zaledwie 3 składniki by uraczyć gości wyjątkowym drinkiem!





Wegańska cytrynowa panna cotta z karmelizowanymi brzoskwiniami w whisky

400 ml (1 puszka) mleka kokosowego
200 ml ulubionego mleka roślinnego
1 łyżeczka agaru
2-3 łyżki cukru
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
skórka i sok z 1 cytryny

Odlejcie 1/2 szklanki mleka kokosowego do miseczki. Resztę mleka kokosowego, mleko roślinne, cukier, skórkę oraz sok z cytryny i agar wlejcie do garnka, dokładnie wymieszajcie i doprowadźcie do wrzenia.

Do miseczki z pozostawionym mlekiem kokosowym dodajcie mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszajcie. Kiedy mleko w garnku zacznie wrzeć, pozwólcie mu się gotować przez kilkanaście sekund, a następnie wlejcie odrobinę gotującego się mleka do mleka z mąką ziemniaczaną i dobrze rozmieszacie – w ten sposób je zahartujecie. Następnie, cały czas dobrze mieszając, powoli wlejcie mieszankę z miseczki do gotującego się mleka i pozwólcie na ponowne zagotowanie się całości. Wtedy zdejmijcie garnek z ognia i rozlejcie panna cottę do małych naczynek (możecie wysmarować je lekko olejem, aby panna cotta ładnie odkleiła się od brzegów). Pozostawcie do wystudzenia, a następnie wstawcie do lodówki na 2 godziny.

Karmelizowane brzoskwinie:
3 brzoskwinie
3 łyżki cukru trzcinowego
40 ml Ballantine’s Passion

Na patelnię wsypcie cukier i wrzućcie brzoskwinie pokrojone w plasterki. Karmelizujcie je na małym ogniu, aż cukier zacznie się rozpuszczać i oblepi owoce. Na koniec wlejcie Ballantine’s Passion i chwile pogotujcie. Ostudzone owoce wyłóżcie na panna cottę.

Passion Sour

40 ml Ballantine’s Passion
25 ml aquafaby*
20 ml soku z cytryny
10 ml wody miodowej
4 dashe angostury
lód

Do shakera wlejcie Ballantine’s Passion, sok wyciśnięty z cytryny, wodę miodową, aquafabę oraz 4 dashe angostury. Na koniec dodajcie lód i mocno wstrząśnijcie. Jeśli nie macie shakera, użyjcie po prostu szczelnego słoika. Wyjdzie tak samo dobrze! Gotowy koktajl przelejcie do kieliszka.

*aquafaba to wegański zamiennik białka kurzego, jest nim woda pozostająca po gotowaniu ciecierzycy bądź po odcedzeniu ciecierzycy z puszki. W tym koktajlu jest to element kluczowy, który nadaje mu wyjątkowości i tworzy widoczną piankę cieszącą oko. Małym kosztem możecie zrobić zachwycający koktajl!



Biżuteria: Kos Jewellery, rett frem, ceramika: Frajda, Spiek Ceramiczny

Dynia z orzechami włoskimi i sezamowo-buraczanym sosem

pół ulubionej dyni (np. piżmowa)
2 łyżeczki kuminu
oliwa z oliwek
2 łyżki pasty tahini
3 małe ugotowane buraki
1/4 szklanki oliwy
1/4 szklanki wody
sól i pieprz
garść kiełków rzodkiewki
30 g orzechów włoskich
garść pomidorków koktajlowych

Dynię wraz ze skórką pokrójcie na grubsze plastry, skropcie oliwą, dodajcie kumin, sól i pieprz i wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczcie 15-20 minut, aż dynia stanie się miękka. W tym czasie przygotujcie buraczany sos. Pastę tahini, buraki, oliwę i wodę umieścicie w naczyniu blendera i zblendujcie na gładki sos. Orzechy włoskie zrumieńcie na patelni.

Upieczoną dynię wyłóżcie na talerz, polejcie sosem buraczanym, posypcie orzechami włoskimi. Na koniec dodajcie kiełki i pomidorki koktajlowe.





Pieczone sezonowe pomidory
Ulubione pomidory (bawole serce, malinowe, rzymskie, śliwkowe, pełna dowolność!)
zioła włoskie (tu również każde będą pasowały)
sól i świeżo mielony pieprz

Pomidory dokładnie umyjcie i przekrójcie na pół. Włóżcie do żaroodpornego naczynia, dodajcie ulubione zioła włoskie, posólcie wedle uznania i wstawcie do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Pieczcie 25-30 minut, aż pomidory zmiękną i puszczą wodę. Wyjmijcie z piekarnika i posypcie świeżo mielonym pieprzem. Proste, a w sezonie na pomidory najpyszniejsze!

Tekst, przepisy oraz zdjęcia: Marta Mankiewicz
Do zdjęć wykorzystano polską ceramikę marki Spiek Ceramiczny oraz Frajda ceramika,
oraz polskie marki biżuterii autorskiej: KOS Jewellery i rett frem. 

Banner Image Banner Image
AdvertisementAdvertisement
AdvertisementAdvertisement
Preloader spinner
Print
Print Text
Zobacz więcej
Wybierz region
Facebook
Age: 1
Strona zawiera materiały dotyczące napojów alkoholowych,
przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.

Wprowadź datę swoich urodzin: