Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Zastanawialiście się nad menu na koktajl party? Sprawdźcie, jak wyszły nasze przepisy

Oczywiście nie mogło obyć się bez specjalnej okazji! Nasze autorskie menu koktajlowe stworzyliśmy, by w domówkowym i swobodnym klimacie uczcić zmianę siedziby redakcji, a wszystkiemu towarzyszyły tropikalne drinki.
.get_the_title().

Każde dopieszczone koktajl party poza dobrymi drinkami musi zaskoczyć również odpowiednio dobranym i smacznym menu. Opcji przekąskowych, które można serwować na imprezach, jest całe mnóstwo, ale gdy lato w pełni, my stawiamy przede wszystkim na sezonowość. Uważamy też, że nawet największy fan mięsa powinien od czasu do czasu o nim zapomnieć i dlatego nasze menu jest w całości wegańskie.

Wegańskie, a przy tym lekkie i pasujące do wyjątkowo orzeźwiających koktajli.

Jeśli czegoś takiego właśnie szukacie, to podpowiadamy wam przepisy zarówno na przekąskowe menu, jak i na orzeźwiające drinki i koktajle z Ballantine’s Passion – trunkiem na bazie szkockiej whisky infuzowanym owocem yuzu, który nada niepowtarzalny lekko cytrusowy i tropikalny smak.

Świetne orzeźwienie, które sprawdzi się idealnie w upalne dni i podczas domówek, które właśnie wracają do łask!

Biżuteria: Kos Jewellery, rett frem

Focaccia z zielonym pesto
400 g mąki
5 łyżek oliwy z oliwek
7 g drożdży suszonych
1 łyżeczka soli
pół słoiczka zielonego pesto
zioła prowansalskie
papryczka chili

Mąkę przesiejcie do miski, wlejcie 5 łyżek oliwy, dodajcie suche drożdże, sól i szklankę ciepłej wody. Dokładnie wyróbcie gładkie ciasto, które z łatwością będzie odklejać się od rąk. Ciasto przykryjcie ściereczką i odstawcie do wyrośnięcia na ok. 60 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyłóżcie ciasto na blat i wyrabiajcie je przez 5 minut, a następnie przełóżcie do wysmarowanej oliwą formy (20 x 30 cm) i ponownie zostawcie w ciepłym miejscu na 30 minut. Nagrzejcie piekarnik do 180 stopni Celsjusza i gdy 30 minutach focaccia wyrośnie, posmarujcie jej wierzch zielonym pesto i posypcie pokrojoną w cienkie plasterki papryczką chili. Wstawcie do piekarnika i pieczcie 30 minut, aż się zrumieni.



Jeśli chodzi o koktajle to Ballantine’s Passion nada się świetnie zarówno do prostych drinków, które zrobicie z podstawowych składników jak i bardziej skomplikowanych koktajli. Sprawdźcie sami!

Passion Orange

40 ml Ballantine’s Passion
napój gazowany o smaku pomarańczy
pomarańcza
lód

Do wysokiej szklanki wrzućcie kostki lodu. Następnie wlejcie Ballantine’s Passion i dopełnijcie napojem gazowanym o smaku pomarańczy. Istotna jest też cząstka pomarańczy – najpierw ją lekko wyciśnijcie, a potem wrzućcie do swojego drinka.

Jak sami widzicie, mając już tropikalną bazę w postaci Ballantine’s Passion wystarczą zaledwie 3 składniki by uraczyć gości wyjątkowym drinkiem!





Wegańska cytrynowa panna cotta z karmelizowanymi brzoskwiniami w whisky

400 ml (1 puszka) mleka kokosowego
200 ml ulubionego mleka roślinnego
1 łyżeczka agaru
2-3 łyżki cukru
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
skórka i sok z 1 cytryny

Odlejcie 1/2 szklanki mleka kokosowego do miseczki. Resztę mleka kokosowego, mleko roślinne, cukier, skórkę oraz sok z cytryny i agar wlejcie do garnka, dokładnie wymieszajcie i doprowadźcie do wrzenia.

Do miseczki z pozostawionym mlekiem kokosowym dodajcie mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszajcie. Kiedy mleko w garnku zacznie wrzeć, pozwólcie mu się gotować przez kilkanaście sekund, a następnie wlejcie odrobinę gotującego się mleka do mleka z mąką ziemniaczaną i dobrze rozmieszacie – w ten sposób je zahartujecie. Następnie, cały czas dobrze mieszając, powoli wlejcie mieszankę z miseczki do gotującego się mleka i pozwólcie na ponowne zagotowanie się całości. Wtedy zdejmijcie garnek z ognia i rozlejcie panna cottę do małych naczynek (możecie wysmarować je lekko olejem, aby panna cotta ładnie odkleiła się od brzegów). Pozostawcie do wystudzenia, a następnie wstawcie do lodówki na 2 godziny.

Karmelizowane brzoskwinie:
3 brzoskwinie
3 łyżki cukru trzcinowego
40 ml Ballantine’s Passion

Na patelnię wsypcie cukier i wrzućcie brzoskwinie pokrojone w plasterki. Karmelizujcie je na małym ogniu, aż cukier zacznie się rozpuszczać i oblepi owoce. Na koniec wlejcie Ballantine’s Passion i chwile pogotujcie. Ostudzone owoce wyłóżcie na panna cottę.

Passion Sour

40 ml Ballantine’s Passion
25 ml aquafaby*
20 ml soku z cytryny
10 ml wody miodowej
4 dashe angostury
lód

Do shakera wlejcie Ballantine’s Passion, sok wyciśnięty z cytryny, wodę miodową, aquafabę oraz 4 dashe angostury. Na koniec dodajcie lód i mocno wstrząśnijcie. Jeśli nie macie shakera, użyjcie po prostu szczelnego słoika. Wyjdzie tak samo dobrze! Gotowy koktajl przelejcie do kieliszka.

*aquafaba to wegański zamiennik białka kurzego, jest nim woda pozostająca po gotowaniu ciecierzycy bądź po odcedzeniu ciecierzycy z puszki. W tym koktajlu jest to element kluczowy, który nadaje mu wyjątkowości i tworzy widoczną piankę cieszącą oko. Małym kosztem możecie zrobić zachwycający koktajl!



Biżuteria: Kos Jewellery, rett frem, ceramika: Frajda, Spiek Ceramiczny

Dynia z orzechami włoskimi i sezamowo-buraczanym sosem

pół ulubionej dyni (np. piżmowa)
2 łyżeczki kuminu
oliwa z oliwek
2 łyżki pasty tahini
3 małe ugotowane buraki
1/4 szklanki oliwy
1/4 szklanki wody
sól i pieprz
garść kiełków rzodkiewki
30 g orzechów włoskich
garść pomidorków koktajlowych

Dynię wraz ze skórką pokrójcie na grubsze plastry, skropcie oliwą, dodajcie kumin, sól i pieprz i wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczcie 15-20 minut, aż dynia stanie się miękka. W tym czasie przygotujcie buraczany sos. Pastę tahini, buraki, oliwę i wodę umieścicie w naczyniu blendera i zblendujcie na gładki sos. Orzechy włoskie zrumieńcie na patelni.

Upieczoną dynię wyłóżcie na talerz, polejcie sosem buraczanym, posypcie orzechami włoskimi. Na koniec dodajcie kiełki i pomidorki koktajlowe.





Pieczone sezonowe pomidory
Ulubione pomidory (bawole serce, malinowe, rzymskie, śliwkowe, pełna dowolność!)
zioła włoskie (tu również każde będą pasowały)
sól i świeżo mielony pieprz

Pomidory dokładnie umyjcie i przekrójcie na pół. Włóżcie do żaroodpornego naczynia, dodajcie ulubione zioła włoskie, posólcie wedle uznania i wstawcie do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Pieczcie 25-30 minut, aż pomidory zmiękną i puszczą wodę. Wyjmijcie z piekarnika i posypcie świeżo mielonym pieprzem. Proste, a w sezonie na pomidory najpyszniejsze!

Tekst, przepisy oraz zdjęcia: Marta Mankiewicz
Do zdjęć wykorzystano polską ceramikę marki Spiek Ceramiczny oraz Frajda ceramika,
oraz polskie marki biżuterii autorskiej: KOS Jewellery i rett frem. 

FOODIE

Strona zawiera materiały dotyczące napojów alkoholowych, przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.

Czy jesteś pełnoletni/a?