Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Zero waste na mieście, czyli patenty knajp na bycie eko

Filozofia zero waste jest ostatnio bardzo na czasie również wśród restauratorów i właścicieli kawiarni. Zobaczcie, jakie patenty na bycie bardziej w zgodzie ze środowiskiem są najczęściej spotykane na mieście.
.get_the_title().

1. Własny kubek, tańsza kawka!

źródło: sturbucks.com

Rocznie na świecie zużywa się miliardy jednorazowych kubków. Próbując temu zapobiec choć w małym stopniu, możemy zabrać ze sobą swój kubek, wybierając się po kawę na wynos. Często wiąże się to dla nas z dodatkową korzyścią, bo kawiarnie potrafią zachęcać promocjami.

Kawa we własnym kubku o 1 złoty bądź o 10 proc. tańsza albo do kawy we własnym kubku ciasto lub kanapka 10 proc. taniej.

2. Zapakujemy na wynos, ale tylko do twojego pojemnika

Niektóre miejsca zrezygnowały w stu procentach z plastiku i opakowań jednorazowych. Super eko przykład daje Vegan Ramen Shop, który zmusza do przyjścia z własnym naczyniem po zamówione na wynos jedzenie. Jeśli nie przyniesiesz swojego pojemnika to nie licz, że dostaniesz ulubiony ramen do domu!

3. Kompostownik nie pozwoli na resztki

ŹRÓDŁO: FANPAGE STOR

Zainstalowanie kompostownika w lokalu gastronomicznym nie jest wcale taką prostą sprawą. Często wymaga wielu zezwoleń i zachowania odpowiednich warunków. Mimo to kawiarni STOR się udało i od jakiegoś czasu może poszczycić się tym ekobajerem i być przy tym jeszcze bardziej w zgodzie z naturą.

Kompostownik przyjmie niedojedzone resztki ciast i kanapek oraz niedopite napoje, a następnie przemieni je w odżywczy kompost, który może wspomóc nasze rośliny.

Warto wspomnieć, że pracownicy kawiarni z chęcią podzielą się z nami kompostem, a pakując go w słoik z recyklingu, będą życzyć dobrego chowania się roślin.

4. Do wody z kranu nie potrzebny plastik

„Tu dostaniesz wodę z kranu” tak brzmi nazwa akcji, do której przyłączają się miejsca, w których mamy możliwość napicia się darmowej kranówki. Z dostaniem wody z kranu do posiłku nie powinno być problemu w Warszawie, Gdańsku, Lublinie, Toruniu czy Krakowie.

Trend ten pozwala nie tylko ograniczyć namnażanie się plastikowych butelek – prowadzi również do oszczędności.

5. Łyżka ze skrobi, talerz z otrębów, słomka z bambusa

ŹRÓDŁO: FANPAGE COCOBAMBOO

Zanim posądzimy restauracje o bycie nie-eko weźmy pod uwagę, że istnieją łyżki i widelce ze skrobi kukurydzianej, które świetnie nas oszukają! Wyglądają na te znane nam plastikowe jednorazówki z czasów letniego sielankowego grilla.
To zasługa coraz szerszego wyboru wśród dostawców eko opakowań, który pozwala właścicielom lokali na zaopatrzenie się w lepsze „wynosy”.

Tekst: Marta Mankiewicz

FOODIE