Zero waste na mieście, czyli patenty knajp na bycie eko

Filozofia zero waste jest ostatnio bardzo na czasie również wśród restauratorów i właścicieli kawiarni. Zobaczcie, jakie patenty na bycie bardziej w zgodzie ze środowiskiem są najczęściej spotykane na mieście.
.get_the_title().

1. Własny kubek, tańsza kawka!

źródło: sturbucks.com

Rocznie na świecie zużywa się miliardy jednorazowych kubków. Próbując temu zapobiec choć w małym stopniu, możemy zabrać ze sobą swój kubek, wybierając się po kawę na wynos. Często wiąże się to dla nas z dodatkową korzyścią, bo kawiarnie potrafią zachęcać promocjami.

Kawa we własnym kubku o 1 złoty bądź o 10 proc. tańsza albo do kawy we własnym kubku ciasto lub kanapka 10 proc. taniej.

2. Zapakujemy na wynos, ale tylko do twojego pojemnika

Niektóre miejsca zrezygnowały w stu procentach z plastiku i opakowań jednorazowych. Super eko przykład daje Vegan Ramen Shop, który zmusza do przyjścia z własnym naczyniem po zamówione na wynos jedzenie. Jeśli nie przyniesiesz swojego pojemnika to nie licz, że dostaniesz ulubiony ramen do domu!

3. Kompostownik nie pozwoli na resztki

ŹRÓDŁO: FANPAGE STOR

Zainstalowanie kompostownika w lokalu gastronomicznym nie jest wcale taką prostą sprawą. Często wymaga wielu zezwoleń i zachowania odpowiednich warunków. Mimo to kawiarni STOR się udało i od jakiegoś czasu może poszczycić się tym ekobajerem i być przy tym jeszcze bardziej w zgodzie z naturą.

Kompostownik przyjmie niedojedzone resztki ciast i kanapek oraz niedopite napoje, a następnie przemieni je w odżywczy kompost, który może wspomóc nasze rośliny.

Warto wspomnieć, że pracownicy kawiarni z chęcią podzielą się z nami kompostem, a pakując go w słoik z recyklingu, będą życzyć dobrego chowania się roślin.

4. Do wody z kranu nie potrzebny plastik

„Tu dostaniesz wodę z kranu” tak brzmi nazwa akcji, do której przyłączają się miejsca, w których mamy możliwość napicia się darmowej kranówki. Z dostaniem wody z kranu do posiłku nie powinno być problemu w Warszawie, Gdańsku, Lublinie, Toruniu czy Krakowie.

Trend ten pozwala nie tylko ograniczyć namnażanie się plastikowych butelek – prowadzi również do oszczędności.

5. Łyżka ze skrobi, talerz z otrębów, słomka z bambusa

ŹRÓDŁO: FANPAGE COCOBAMBOO

Zanim posądzimy restauracje o bycie nie-eko weźmy pod uwagę, że istnieją łyżki i widelce ze skrobi kukurydzianej, które świetnie nas oszukają! Wyglądają na te znane nam plastikowe jednorazówki z czasów letniego sielankowego grilla.
To zasługa coraz szerszego wyboru wśród dostawców eko opakowań, który pozwala właścicielom lokali na zaopatrzenie się w lepsze „wynosy”.

Tekst: Marta Mankiewicz