Zjedz tęczę!

Na pewno słyszeliście to tryliardy razy – nasz talerz powinien wyglądać jak tęcza.
Kolory są zdrowe i to dosłownie: rośliny zawdzięczają kolory naturalnym pigmentom, które odznaczają się właściwościami antyoksydacyjnymi.
Słońce, zanieczyszczone powietrze czy dym papierosowy wyzwalają wolne rodniki, z którymi poradzić mogą sobie właśnie kolorowe antyoksydanty.

Nie jest łatwo skompilować swoje posiłki pod względem wartości odżywczych. Świetnym rozwiązaniem są superfoods, których niewielka ilość wystarcza, by zapewnić odpowiedni bilans witamin i minerałów.
Niektóre z superfoods nie nadają się do transportu, jak np. jagody Acai – ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, który stanowi prawie 50 proc. masy owocu, jagody te szybko jełczeją i tracą swoje wartości odżywcze już w kilka dni po zerwaniu. Sproszkowane superfoods są wygodne zarówno do przechowywania, jak i komponowania z nich zdrowych dań.
Najlepszą formą jest produkt liofizowany, czyli po procesie dehydryzacji, który polega na usunięciu wody z zamrożonego produktu na drodze sublimacji lodu. Produkty liofizowane zachowują swe pierwotne właściwości, jak smak i zapach, oraz pełną wartość odżywczą i biologiczną, np. aminokwasy, witaminy, minerały czy enzymy, są bardzo dobrze wchłaniane przez organizm.

Najwięcej inspiracji i przepisów na tęczowe potrawy znajdziecie na Instagramie. Łyżka spiruliny, czy sproszkowanego buraka doda porannemu smoothie, owsiance czy nawet kawie supermocy oraz kolorowego, wakacyjnego wyglądu.

Niebieska spirulina Zwana „blue majik”. To źródło skoncentrowanej fikocyjaniny (niebieski pigment) oraz innych niezbędnych składników odżywczych, które w naturalny sposób wzmacniają, a także uzupełniają niedobory witamin i minerałów w organizmie. Produkowana jest z sinic arthrospira platensis. Te algi należą do najstarszych form życia na Ziemi, istnieją już od kilku miliardów lat. Na Instagramie pod hasztagiem #blumajik znajdziecie ponad 13 tys. zdjęć kolorowych dań z użyciem tej substancji
Butterly pea Niebieski. Działa przeciwbólowo, przeciwgorączkowo, przeciwdepresyjnie, przeciwzapalnie, poprawia pamięć, zapobiega lękom, pomaga walczyć ze stresem, opóźnia procesy starzenia, poprawia wzrok i hamuje wypadanie włosów.
Sproszkowany burak Czerwień. Zawiera antyutleniacze: flawonoidy oraz betalainy nadające burakowi czerwony kolor, mikroelementy, witaminę A, B i C, fosfor, jod, wapń, potas, magnez, miedź i żelazo. Właściwości antyutleniające buraka zwielokrotnia beta-karoten.

Spirulina Zieleń. Ma zaskakująco dużo białka, a oprócz tego mnóstwo witamin i minerałów. Bardzo dużo magnezu. Uzupełnia poziom witaminy B. Pomaga pozbyć się toksyn (ze smogu, dymu tytoniowego).
Matcha Zieleń. To sproszkowane liście zielonej herbaty. Proszek zawiera spore dawki kofeiny i taniny, które zwiększają koncentrację i poprawiają nastrój, gdyż wspomagają produkcję serotoniny i dopaminy. Bardzo wysoka zawartość katechin EGCG chroni przed nowotworami.
Pitaja (dragon fruit) Róż. Jest przeciwutleniaczem pełnym witaminy C. Pitaja poprawia odporność organizmu, chroni wzrok. Obniża poziom cholesterolu, działa przeciwnowotworowo.

Acai Fiolet. Zawierają prawie wszystkie rodzaje przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia oraz hamują rozwój komórek nowotworowych (m.in.: resweratrol, cyanidin-3-glukozyd, kwas ferulowy). Zawierają także dużą ilość polifenoli (np. kwas elagowy), które także wykazują działanie przeciwutleniające.

Kurkuma – pomarańcz. Kurkumina jest głównym aktywnym składnikiem kurkumy, posiada silne działanie przeciwzapalne i jest bardzo mocnym przeciwutleniaczem. Kurkuma słynie głównie z właściwości przeciwzapalnych.